Προετοιμασίες για την πρώτη επίσημη επικοινωνία Μπάιντεν - Μητσοτάκη

Προετοιμασίες για την πρώτη επίσημη επικοινωνία Μπάιντεν - Μητσοτάκη

Καθώς τα φώτα της δημοσιότητας σιγά - σιγά σβήνουν από την επικράτηση του Τζο Μπάιντεν και τα όσα ακολούθησαν, ένας άλλος αγώνας έχει αρχίσει και μάλιστα χωρίς πολλές τυμπανοκρουσίες. Πρόκειται για την προσπάθεια του Μεγάρου Μαξίμου για την πρώτη επίσημη επαφή του νέου προέδρου των ΗΠΑ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή,  αναζητείται ημερομηνία προκειμένου να υπάρξει αυτή  η επικοινωνία. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι δύο ηγέτες θα έχουν τηλεφωνική επικοινωνία μέσα στο επόμενο διάστημα όπου θα τεθούν όλα τα ζητήματα που απασχολούν την Ελλάδα στην ανατολική Μεσόγειο, με βασικότερο όλων την τουρκική προκλητικότητα. Ουδείς μπορεί να πει με βεβαιότητα το πότε ακριβώς θα γίνει, όμως υπάρχει η εκτίμηση στο Μέγαρο Μαξίμου ότι δε θα αργήσει. Προς αυτή την κατεύθυνση εργάζονται στενοί συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη, ενώ έχει ενεργοποιηθεί και η ομογένεια μια και πολλοί Ελληνοαμερικανοί έχουν απευθείας πρόσβαση πλέον στον νέο ένοικο του Λευκού Οίκου.  

Παράλληλα σιγά - σιγά μπαίνει σε φάση υλοποίησης το σχέδιο για συνάντηση των δύο. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάτι πιο συγκεκριμένο, όμως οι δίαυλοι επικοινωνίας έχουν ενεργοποιηθεί. Στο Μέγαρο Μαξίμου τσεκάρουν το ημερολόγιο ώστε ο κ.Μητσοτάκης να περάσει τον Ατλαντικό με την πρώτη ευκαιρία. 

Σε κάθε περίπτωση στο πρωθυπουργικό γραφείο δεν κρύβουν την ικανοποίηση τους και τα χαμόγελα μετά από την εκλογή του Τζον Μπάιντεν στην προεδρία των ΗΠΑ. Οι ισχυροί δεσμοί του νέου ενοίκου του Λευκού Οίκου με την ομογένεια αλλά και οι παλιότερες θέσεις του,  υπέρ των ελληνικών συμφερόντων κάνουν την κυβέρνηση να μην κρύβει την ικανοποίηση της. Η αλήθεια πάντως είναι ότι τα τελευταία χρόνια η χώρα μας έχει καταστεί κομβικός σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών στην ευρύτερη περιοχή. Άρα η σχέση ΗΠΑ-Ελλάδας δεν αρχίζει από το μηδέν.

Παρά τις διαφορετικές οπτικές, σε πολλά ζητήματα η συνεργασία της Ελλάδας με την απελθούσα κυβέρνηση Τραμπ απέφερε ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα. Είναι ενδεικτικό ότι για πρώτη φορά εγκαταλείφθηκε η πολιτική των ίσων αποστάσεων και υπήρξαν ξεκάθαρες καταγγελίες της τουρκικής προκλητικότητας από την Αμερική. 

Πεποίθηση πάντως του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι ότι  με τη νέα ηγεσία η ελληνοαμερικανική σύμπλευση θα γίνει ακόμα αποτελεσματικότερη.