Προβληματισμός στη ΝΔ για την πορεία της διαπραγμάτευσης

Προβληματισμός στη ΝΔ για την πορεία της διαπραγμάτευσης

Του Απόστολου Χονδρόπουλου

«Κωλυσιεργία, αναβολή και τελικά μη διαπραγμάτευση». Αυτά είναι κατά τη ΝΔ τα χαρακτηριστικά της διαπραγματευτικής τακτικής του πρώτου εξαμήνου 2015 που η ίδια βλέπει με ανησυχία να επαναλαμβάνονται εν μέρει και στην τρέχουσα αξιολόγηση. Και μπροστά στον κίνδυνο να γίνουμε στο ίδιο διαπραγματευτικό έργο θεατές το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δημοσιοποίησε με ξεκάθαρο τρόπο τους προβληματισμούς που εντείνονται στο εσωτερικό του, λόγω της παρατηρούμενης καθυστέρησης στην εξέλιξη της αξιολόγησης. Καθυστέρηση που αποδίδεται από τη ΝΔ σε σημαντικό βαθμό στην ίδια την κυβέρνηση, μεταξύ άλλων και για το γεγονός ότι δεν έχουν κοστολογηθεί τα μέτρα που προτείνει.

Ο εκπρόσωπος της ΝΔ έκανε λόγο για σκηνικό «δήθεν σκληρής διαπραγμάτευσης» που επιχειρεί εκ νέου να εμφανίσει η κυβέρνηση και θυμίζει, σύμφωνα με τον κ. Κουμουτσάκο, στοιχεία από την «ολέθρια τακτική» που προηγήθηκε του Ιουλίου 2015 και «πέρυσι έσπρωξε τη χώρα στην πόρτα της εξόδου από το ευρώ και είχε δραματικές συνέπειες στην οικονομία και την κοινωνία». Ένα «επικοινωνιακό παραμύθι», όπως είπε ο κ. Κουμουτσάκος, που όμως τρομάζει τη ΝΔ ακριβώς καθώς την προηγούμενη φορά που το έζησε η χώρα παραλίγο να έχει στο τέλος "δράκο" για την ίδια την ευρωπαϊκή της πορεία.

«Θα ήταν καταστροφή για τη χώρα αν ξαναζούσαμε τον εφιάλτη του 2015»

Ο ίδιος ο Πρόεδρος της ΝΔ ήταν σαφής κατά την πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη στον Σκάι: «Θα ήταν καταστροφή για τη χώρα αν ξαναζούσαμε τον εφιάλτη του 2015».

Ο βαθμός ανησυχίας δεν είναι βέβαια ο ίδιος. Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη «δεν υπάρχει ο κίνδυνος που υπήρχε πέρυσι τον Ιούλιο γιατί υπάρχει μία σημαντική διαφορά. Πέρυσι βρεθήκαμε στις 30 Ιουνίου με τους τραγικούς χειρισμούς του κ. Βαρουφάκη και του κ. Τσίπρα με κλειστές τράπεζες, εκτός προγράμματος. Άρα ο κίνδυνος Grexit ήταν όχι απλά ορατός, το Grexit ήταν προ των πυλών. Τέτοιος κίνδυνος αυτή την στιγμή δεν υπάρχει», πρόσθεσε.

Που βρισκόμαστε λοιπόν; «Φτάσαμε εκεί που φτάσαμε το καλοκαίρι. Φρέναραν μπροστά στον γκρεμό, αλλά από κει και πέρα δεν έχουν GPS για να προχωρήσουν. Και είναι πέριξ του γκρεμού», το περιέγραψε ο Αντιπρόεδρος της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης.

Η αμφιβολία για το κατά πόσο η κυβέρνηση είναι σε θέση να ολοκληρώσει το ταχύτερο την διαπραγμάτευση είναι διάχυτη στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έστω και αν διαβεβαιώνει για την πρόθεσή του αυτή και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

«Πιστεύω ότι το εννοεί όταν λέει ότι θέλει να κλείσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα η αξιολόγηση. Από κει πέρα μεταξύ του τι θέλει να κάνει ο κ. Τσίπρας και του τι μπορεί να κάνει υπάρχει μία πάρα πολύ μεγάλη απόσταση», σχολίασε ο Πρόεδρος της ΝΔ.

Εκλογολογία

Η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης φέρνει στο προσκήνιο και την εκλογολογία, έστω και εάν η ίδια η ΝΔ δηλώνει πως δεν θα ρίξει νερό σε μία συζήτηση που τη θεωρεί αντιπαραγωγική «ούτε με σιωπές, ούτε με δηλώσεις», όπως είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του κόμματος.

«Αν σήμερα συζητάμε ξανά για εκλογές είναι γιατί έχουμε μία κυβέρνηση που αυτοϋπονομεύεται κάθε μέρα από αυτά που κάνει και δεν κάνει», σημειώνει και ο Αντιπρόεδρος της Ν. Δ, Κωστής Χατζηδάκης την ώρα που το σενάριο «προσπάθειας διαφυγής της κυβέρνηση δια εκλογών» είναι υπαρκτό και για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αφορά στο ενδεχόμενο, μπροστά στις παντός είδους αυξημένες απαιτήσεις των δανειστών για νέα μέτρα και σκληρότερες παρεμβάσεις σε ασφαλιστικό, φορολογικό, ο Αλέξης Τσίπρας να επιλέξει το δρόμο των εκλογών. «Δεν μπορώ να αποκλείσω τίποτα», σχολίασε σε συνέντευξή του στον real fm ο Κωστής Χατζηδάκης. «Διότι οι άνθρωποι αυτοί δεν είναι μαθημένοι με λαϊκές αντιδράσεις, συνήθως ήταν εκείνοι στις κινητοποιήσεις. Τώρα ζουν κάτι που ενδεχομένως να μη φανταζόντουσαν. Πως θα αντιδράσουν δεν ξέρω. Αν βάλουν πάλι, δεύτερη φορά τις "φουστανέλες", όπως έκαναν το καλοκαίρι με το «Όχι» που έγινε «Ναι», θα είναι φάρσα».