«Μάχη» για Πολάκη, Τζανακόπουλο - Πρώτος μάρτυρας ο Φρουζής

«Μάχη» για Πολάκη, Τζανακόπουλο - Πρώτος μάρτυρας ο Φρουζής

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Μια ακόμη κοινοβουλευτική μονομαχία θα πραγματοποιηθεί αύριο το απόγευμα στη Βουλή, όπου θα συζητηθεί εκ νέου η αίτηση εξαίρεσης του Παύλου Πολάκη και του Δημήτρη Τζανακόπουλου από την προανακριτική Επιτροπή εναντίον του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου. Στην ημερήσια διάταξη προβλέπεται και η εξέταση του πρώην ισχυρού άνδρα της Novartis, K. Φρουζή αλλά θεωρείται δύσκολο να καταθέσει, αφού το αίτημα εξαίρεσης πιθανότατα θα απασχολήσει επί μακρόν τα μέλη της Επιτροπής.

Τα επιτελεία των δύο κομμάτων αναμένεται μέχρι το μεσημέρι να έχουν τις τελικές συσκέψεις, προκειμένου να καθορίσουν τη «γραμμή» τους εν όψει της απογευματινής συνεδρίασης.

Στη Νέα Δημοκρατία αναζητούν παρόμοιες περιπτώσεις, καθώς όπως τονίζουν δεν μπορεί ο εισαγγελέας να είναι και παράλληλα… μάρτυρας ενώ από τον ΣΥΡΙΖΑ προειδοποιούν ότι οι δύο βουλευτές θα βγουν μόνο σηκωτοί. Οι ίδιοι αναμένεται να επαναλάβουν τα περί ακυρότητας της διαδικασίας, εφόσον η κυβερνητική πλειοψηφία επιμένει στο αίτημά της και αν δεν υπάρξει κάποια έκπληξη, δηλαδή να αποσυρθούν  από τον κατάλογο των μαρτύρων τα ονόματα των δύο βουλευτών.

Υπό αυτά τα δεδομένα, η συνεδρίαση αναμένεται να έχει τα ίδια… χαρακτηριστικά με την προηγούμενη όπου οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ φώναζαν, χτυπούσαν τα έδρανα και απειλούσαν Θεούς και δαίμονες. Όμως, αυτή τη φορά η Νέα Δημοκρατία φαίνεται πως έχει μια ξεκάθαρη νομική επιχειρηματολογία, την οποία η αξιωματική αντιπολίτευση δύσκολα θα αντικρούσει, τουλάχιστον σε νομικό επίπεδο. Έτσι, φαίνεται ότι θα επιχειρήσει να «παίξει» σε επίπεδο εντυπώσεων, στη λογική ότι η πλειοψηφία «φοβάται» την παρουσία των Παύλου Πολάκη και Δημήτρη Τζανακόπουλου.

«Μην τολμήσετε να επιμείνετε σε αυτή την αθλιότητα, να θέλετε να εξαιρέσετε από μέλη της προανακριτικής επιτροπής βασικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που ήδη έχουν συμμετάσχει σε συνεδριάσεις της επιτροπής. Μην τολμήσετε να εξουδετερώσετε την Προανακριτική. Δεν θα σας βγει», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας πριν από λίγες ημέρες από το βήμα της Βουλής, δίνοντας μια πρώτη γεύση από την υπερασπιστική γραμμή της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Επί της ουσίας στη σημερινή συνεδρίαση θα κριθεί η παραμονή ή όχι των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Η Νέα Δημοκρατία που κατέχει την πλειοψηφία μπορεί να αποφασίσει να εξαιρεθούν οι κκ Πολάκης και Τζανακόπουλος, ειδάλλως θα κατηγορηθούν για οπισθοχώρηση. Εφόσον αυτό συμβεί, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιμείνει στη λογική της ακυρότητας, από την στιγμή που οι δύο βουλευτές έχουν ήδη συμμετάσχει σε συνεδριάσεις της Επιτροπής. Εξ ου κιόλας ο Αλ. Τσίπρας «προειδοποίησε» τη ΝΔ να μην εξουδετερώσει την προανακριτική….