Προανακριτική: «Εξαφανίστηκε» ο μάρτυρας «Σαράφης» - Αύριο η σειρά της «Κελέση» 

Προανακριτική: «Εξαφανίστηκε» ο μάρτυρας «Σαράφης» - Αύριο η σειρά της «Κελέση» 

Εξαφανισμένος παραμένει ο προστατευόμενος μάρτυρας «Μάξιμος Σαράφης», με τα μέλη της προανακριτικής να αποχωρούν από το κτίριο της ΓΑΔΑ λίγα λεπτά πριν τις επτά το απόγευμα. Σύμφωνα με μέλη της προανακριτικής η αστυνομία θα συνεχίζει να αναζητά τον «κουκουλοφόρο» μάρτυρα, ο οποίος θα πρέπει -μετά τη βίαιη προσαγωγή που διατάχθηκε- να καταθέσει ενώπιον των μελών της Επιτροπής. Προς ώρας, πάντως, τα ίχνη του αναζητούνται από την αρμόδια αστυνομική διεύθυνση, δίχως όμως… αποτέλεσμα.

Η επόμενη συνεδρίαση έχει προγραμματιστεί για αύριο στις 4 το απόγευμα με μάρτυρα την «Αικατερίνη Κελέση», η οποία δεν αποκλείεται με την σειρά της να μην εμφανιστεί στην ΓΑΔΑ. Σε αυτή την περίπτωση και πάλι η επιτροπή θα διατάξει τη βίαιη προσαγωγή της μέχρι να εκτελεστεί το ένταλμα που υπογράφεται από τον Πρόεδρο της Επιτροπής, Γιάννη Μπούγα.

Η εξαφάνιση του «κουκουλοφόρου» μάρτυρα, η κατάθεσή του οποίου είχε συμβάλλει στην παραπομπή πολιτικών προσώπων για την υπόθεση Novartis, αλλά και οι παρεμβάσεις εκπροσώπων του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και του ίδιου του πρώην Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα προκάλεσαν την αντίδραση μελών της Προανακριτικής που είχαν μεταβεί στο κτήριο της ΓΑΔΑ προκειμένου να λάβουν την κατάθεση του μάρτυρα με το ψευδώνυμο «Μάξιμος Σαράφης»

Η επιτροπή λειτούργησε όπως ορίζει ο Κώδικας ΠΟινικής Δικονομίας ήταν το σχόλιο - απάντηση του Θ. Πλεύρη, στα όσα ο ΣΥΡΙΖΑ και ο ίδιος ο πρόεδρός του υποστηρίζουν περί εκτροπής, ενώ ο Β. Κεγκέρογλου δήλωσε πως πλέον αποκαλύφθηκε ποιοι είναι οι προστάτες τους. 

Θ. Πλεύρης: Η επιτροπή λειτούργησε όπως ορίζει ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας

Στην απόφαση του «Μάξιμου Σαράφη» να μην έρθει στην ΓΑΔΑ για κατάθεση στάθηκε ο βουλευτής της ΝΔ, Θ. Πλεύρης βγαίνοντας από το κτίριο και μιλώντας στις κάμερες. «Σήμερα είχε οριστεί εξέταση με το ίδιο καθεστώς όπως στις εισαγγελικές αρχές. Δεν προσήλθε μας ενημέρωσε ότι θα εξεταστεί μόνο όπως θέλει. Διατάχθηκε η βίαιη προσαγωγή του, η οποία δεν κατέστη δυνατή και έτσι η επιτροπή διέκοψε για άλλη μέρα ώστε να εκτελεστεί το ένταλμα», τόνισε ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας και τόνισε ότι ο Μ. Σαράφης αρνείται να καταθέσει με το ίδιο καθεστώς όπως στον εισαγγελέα Σοφουλάκη. «Περιμέναμε να έρθει, δεν ξέρουμε ποιος είναι και πως θα ερχόταν. Αρνήθηκε επιμένοντας να εξεταστεί μόνο με τεχνικά μέσα», υπογράμμισε ο κ. Πλεύρης.

Β. Κεγκέρογλου: Αποκαλύφθηκε ποιοι είναι οι προστάτες 

Με ένα δηκτικό σχόλιο ο Β. Κεγκέρογλου μίλησε για «προστάτες» των… προστατευόμενων μαρτύρων. «Σήμερα δεν εμφανίστηκε ο ένας από τους προστατευόμενους μάρτυρες για να καταθέσει ως όφειλε αλλά αποκαλύφθηκαν οι προστάτες τους», είπε με νόημα ο κ. Κεγκέρογλου και πρόσθεσε:

«Η Δημοκρατία δεν κινδυνεύει από μία Κοινοβουλευτική Επιτροπή που ερευνά την αλήθεια με εντολή της Βουλής, αλλά από εκείνους που θέλουν να ελέγξουν τους θεσμούς και τους αρμούς της εξουσίας όπως οι ίδιοι χαρακτηριστικά δηλώνουν. Αυτό τελικά αποδεικνύεται ότι επιχειρήθηκε το προηγούμενο διάστημα με την ερευνώμενη υπόθεση».