«Πράσινο» φως για νέα ηγεσία στη Δικαιοσύνη και μίνι φορολογικό

«Πράσινο» φως για νέα ηγεσία στη Δικαιοσύνη και μίνι φορολογικό

Εξουσιοδότηση στον υπουργό Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρα έδωσε το υπουργικό συμβούλιο προκειμένου να ανοίξουν οι διαδικασίες για την επιλογή της νέας ηγεσίας του Αρείου Πάγου, ζητώντας του να προτείνει πρόσωπα που θα προέρχονται αυστηρά μεταξύ των αρχαιότερων μελών. Πράσινο φως και για την κατάθεση του μίνι φορολογικού που προβλέπει μείωση του ΕΝΦΙΑ και βελτίωση της ρύθμισης για τις 120 δόσεις.

Συγκεκριμένα στο υπουργικό συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε σήμερα αποφασίστηκε να εξουσιοδοτηθεί ο υπουργός Δικαιοσύνης προκειμένου να προτείνει από τρεις υποψηφίους για τις θέσεις του προέδρου και του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Όπως έγινε γνωστό τονίστηκε ότι η επιλογή πρέπει να γίνει αυστηρά μεταξύ των 6 αρχαιότερων -για κάθε θέση- ανώτατων δικαστών με βάση την επετηρίδα, ώστε να μη τεθεί θέμα σχετικά με τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι μεταξύ των 6 αρχαιότερων για κάθε θέση είναι και τα πρόσωπα που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να τοποθετήσει στην ηγεσία της Δικαιοσύνης παρά τις αντιδράσεις των συνταγματολόγων που υποστήριζαν εξ αρχής ότι την διαδικασία έπρεπε να την υλοποιήσει η επόμενη κυβέρνηση. 

Σημειώνεται πως η ηγεσία του Αρείου Πάγου δεν έχει τοποθετηθεί μετά την επιστροφή του Προεδρικού Διατάγματος που η προηγούμενη κυβέρνηση είχε στείλει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προς υπογραφή έχοντας προχωρήσει σε επιλογή προσώπων λίγες ημέρες πριν την προκήρυξη εκλογών αλλά κυρίως πριν την ολοκλήρωση της θητείας των τέως προέδρου και εισαγγελέως του Ανώτατου Δικαστηρίου

Επίσης πρέπει να αναφερθεί ότι σήμερα εκτελούν χρέη προέδρου και εισαγγελέως προσωρινά δύο εκ των αρχαιότερων μελών του Αρείου Πάγου.

Πράσινο φως για το μίνι φορολογικό

Στη χθεσινή συνεδρίαση δόθηκε πράσινο φως για την κατάθεση του πρώτου φορολογικού νομοσχεδίου της κυβέρνησης.

Πρόκειται για το νομοσχέδιο που προβλέπει την υλοποίηση της εξαγγελίας του Κυριάκου Μητσοτάκη για μείωση του ΕΝΦΙΑ και βελτίωση της ρύθμισης των 120 δόσεων. 

Ενημερώνοντας τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα ανέφερε σύμφωνα με πληροφορίες ότι η μείωση του ΕΝΦΙΑ ανέρχεται για το 2019 σε 22% μεσοσταθμικά.

Μάλιστα τόνισε ότι περίπου 3,9 εκατ.  φορολογούμενοι θα δουν μεγαλύτερες μειώσεις στα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ σε σχέση με τις προτάσεις της προηγούμενης κυβέρνησης. Προτάσεις από τις οποίες εξαιρούσε σχεδόν 500.000 πολίτες της μεσαίας τάξης, οι οποίοι με το νέο νομοσχέδιο θα δουν σημαντικές μειώσεις.

Σε ότι αφορά ρύθμιση των 120 δόσεων, η ελάχιστη δόση διαμορφώνεται σε 20 ευρώ το μήνα (από 30 ευρώ). Επίσης μειώνεται και το επιτόκιο σε 3% από 5%.

Επίσης έγινε γνωστό ότι αντίστοιχη διάταξη που θα προβλέπει μείωση του επιτοκίου για τις ασφαλιστικές εισφορές από 5 σε 3% θα περιλαμβάνεται στο διυπουργικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί την προσεχή εβδομάδα.

Το διυπουργικό νομοσχέδιο

Ως προς το διυπουργικό νομοσχέδιο, εκτός της ως άνω διάταξης, θα περιλαμβάνει ρυθμίσεις που θα ενισχύσουν την κυβερνησιμότητα των δήμων και των περιφερειών. Μάλιστα θα προβλέπεται η δυνατότητα σύμπραξης δημοτικών παρατάξεων στις οποίες περιλαμβάνεται υποχρεωτικά η παράταξη του δημάρχου ή του περιφερειάρχη, όπως και η εξασφάλιση πλειοψηφίας του δημάρχου και του περιφερειάρχη στην επιτροπές οικονομικών.

Επίσης θα προβλέπεται:

- η εξασφάλιση της πλειοψηφίας του δημάρχου και του περιφερειάρχη σε όλα τα νομικά πρόσωπα ΟΤΑ Α και Β Βαθμού.

- η προσαρμογής του τρόπου ψήφισης του προϋπολογισμού των ΟΤΑ που καταλήγει -σε έσχατο βαθμό- στην επιλογή της πρότασης -εισήγησης της οικονομικής επιτροπής

Κατάργηση ασύλου

Στο διυπουργικό θα συμπεριληφθεί και η διάταξη που αφορά στο άσυλο και θα προβλέπει την κατάργηση του όπως έχει ανακοινώσει ο πρωθυπουργός θέτοντας ως προτεραιότητα το συγκεκριμένο θέμα προκειμένου να ανακτήσουν τα Πανεπιστήμια την πραγματικά ελευθερία έκφρασης.