Πράσινο φως (!) για αλλαγές στη Δικαιοσύνη - Περιορισμένη γκρίνια

Πράσινο φως (!) για αλλαγές στη Δικαιοσύνη - Περιορισμένη γκρίνια

Περιορισμένη ήταν η γκρίνια στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ με το πρόσχημα των επικείμενων εκλογών, ενώ εντύπωση προκαλεί η πληροφορία πως στο κομματικό όργανο συζητήθηκε το θέμα των αλλαγών στη δικαιοσύνη και υπήρξαν και διαρροές για «πράσινο φως» που δόθηκε προκειμένου να προχωρήσει η κυβέρνηση στις σχετικές αποφάσεις.

Η γκρίνια ήταν μικρής έντασης και επικεντρώθηκε στο πρόσωπο του υπουργού Οικονομικού Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος βρέθηκε στο στόχαστρο των κομματικών στελεχών για την υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης. Όπως ειπώθηκε, η συγκεκριμένη τάξη γύρισε την πλάτη στον ΣΥΡΙΖΑ αφού πέραν της υπερφορολόγησης δεν υπήρξε οποιαδήποτε ρύθμιση που να την ωφελεί.

Γκρίνια υπήρξε και για τα στελέχη του Μαξίμου. Χριστόφορος Βερναρδάκης και Δημήτρης Τζανακόπουλος δέχθηκαν πυρά τόσο για την τακτική της προεκλογικής περιόδου, όσο και για την υπεραισιοδοξία τους σχετικά με το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Αν και ο Χρ. Βερναρδάκης μιλώντας στην ΕΡΤ τόνισε πως ο Αλ. Τσίπρας ήταν ενήμερος για τα δεδομένα που είχαν διαμορφωθεί, εν τούτοις βρέθηκε στο επίκεντρο της κριτικής όπως και ο συγκάτοικος του Μαξίμου κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Σημειώνεται ότι ήδη στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν διαρρεύσει πως τα στοιχεία που δίδονταν μέχρι και την Παρασκευή πριν τις εκλογές έφεραν το κόμμα να βρίσκεται πίσω με διαφορές της τάξης του 1,5%. Αυτή όπως αναφέρουν είναι και η αιτία που η έκπληξη σχετικά με το αποτέλεσμα υπήρξε μεγάλη.

Σε κάθε περίπτωση επιβεβαιώνεται πως ο Αλ. Τσίπρας παραμένει στο απυρόβλητο. Οι προεδρικοί, όπως ο Ν. Παππάς, ο Αλ. Φλαμπουράρης αλλά και οι Δούρου, Κοτσακάς, Γεροβασίλη, έχουν σηκώσει τοίχος προστασίας ώστε να μη φτάσει η κριτική στο πρόσωπό του.

Μάλιστα ειπώθηκε πως την ώρα της μάχης, εν όψει εθνικών εκλογών, δεν είναι δυνατή η όποια ανάλυση σχετικά με τα βαθύτερα αίτια της ήττας. Στο πλαίσιο αυτό έγινε συζήτηση για τη διαμόρφωση στρατηγικής με θετική ατζέντα και σχέδιο για την επόμενη ημέρα χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως η γραμμή που χαράχθηκε πριν τις ευρωεκλογές θα ακυρωθεί.

Με λίγα λόγια θα αναζητηθεί αφήγημα οικονομικό με στόχο την μεσαία τάξη και άλλες ομάδες αλλά ταυτόχρονα θα διατηρηθεί στο προσκήνιο και το σύνθημα των πολλών έναντι των ολίγων και των ελίτ. Ταυτόχρονα αποφασίστηκε κορυφαία στελέχη να αναλάβουν ρόλο με περιοδείες ανά την Ελλάδα, αν και συνολικά η προεκλογική εκστρατεία παραμένει στοχευμένη στο πρόσωπο του Αλ. Τσίπρα που παραμένει παρά τη συντριπτική ήττα το ισχυρό χαρτί του ΣΥΡΙΖΑ.

Διαβάστε ακόμα:

- Ψάχνουν Ιφιγένεια στον ΣΥΡΙΖΑ, όχι τα αίτια της ήττας