Πρ. Παυλόπουλος προς Τουρκία: Δεν απεμπολούμε ούτε κεραία από τα δικαιώματά μας

Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2018, 15:58 - Τελευταία ενημέρωση: 16:02
-A +A
Πρ. Παυλόπουλος προς Τουρκία: Δεν απεμπολούμε ούτε κεραία από τα δικαιώματά μας

Μήνυμα προς την Τουρκία ότι η Ελλάδα δεν απεμπολεί ούτε κεραία από τα δικαιώματά της έστειλε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, στην ομιλία του στο γεύμα που παρέθεσε προς τιμή του ο διοικητής του Γ΄ Σώματος Στρατού, αντιστράτηγος Δημήτριος Μπίκος.

Συγκεκριμένα, απευθυνόμενος στην Άγκυρα ο ΠτΔ είπε ότι «η Ελλάδα διατηρεί το δικαίωμα να θωρακίζει τα νησιά της, ασκεί στο ακέραιο όλα τα κυριαρχικά της δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης της, κατά το Δεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο, με τον πολιτικώς πρόσφορο και θεσμικώς καλύτερο τρόπο σε ό,τι αφορά και τη συνταγματική μας τάξη», ενώ το ίδιο ισχύει και για την ΑΟΖ, σε εφαρμογή του Δικαίου της Θάλασσας.

«Καλούμε την Τουρκία να ζήσουμε μαζί ειρηνικά, αλλά δεν πρόκειται να απεμπολήσουμε ούτε κεραία από τα δικαιώματα μας», δήλωσε ο κ. Παυλόπουλος.

Παράλληλα, με αφορμή την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, ο Πρ. Παυλόπουλος τόνισε πως το «το "ΟΧΙ" της 28ης Οκτωβρίου του 1940 είναι σήμερα το μεγάλο "ΝΑΙ" όχι μόνο των Ελλήνων, αλλά και όλων των Ευρωπαίων και των μελών της διεθνούς κοινότητας, στη Δημοκρατία και στον Άνθρωπο», επισημαίνοντας την ανάγκη να αντιμετωπιστούν τα μορφώματα του λαϊκισμού και του ρατσισμού, που αγγίζουν τον φασισμό και το ναζισμό.

«Πρώτα οριστικοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών και μετά η κύρωση της στην ελληνική Βουλή»

Απευθυνόμενος στη γειτονική ΠΓΔΜ αναφέρθηκε στις προϋποθέσεις της αλλαγής του ονόματος και της αναθεώρησης του Συντάγματος για να την ένταξη της στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση και την κάλεσε να τις εκπληρώσει στο ακέραιο.

«Μόνο όταν ολοκληρωθούν αυτές οι διαδικασίες από την πλευρά του γειτονικού κράτους και όταν ολοκληρωθεί η αναθεώρηση του Συντάγματος, όπως ακριβώς έχουμε καθορίσει το πλαίσιο και αφού διαπιστωθεί ότι η αναθεώρηση έλαβε χώρα μέσα σε αυτό το πλαίσιο, τότε είναι δυνατό να γίνει οποιαδήποτε συζήτηση για πρόσκληση προς ένταξη στο ΝΑΤΟ», είπε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας και υπογράμμισε:

«Να αφήσουμε πίσω τις πολιτικές της λιτότητας»

Ο ΠτΔ δήλωσε ακόμα ότι χρειάζεται να αφήσουμε πίσω τις πολιτικές της υπερβολικής και αδικαιολόγητης λιτότητας, οι οποίες τροφοδοτούν τις ανισότητες και οδηγούν σε κατάρρευση το κοινωνικό κράτος.

«Πρέπει ν΄ αφήσουμε πίσω, αμέσως, τις πολιτικές που τα δημιούργησαν. Κατ' εξοχήν δε τις πολιτικές της υπερβολικής και αδικαιολόγητης λιτότητας, οι οποίες τροφοδοτούν τις ανισότητες και οδηγούν σε κατάρρευση το Κοινωνικό Κράτος, επέκεινα δε -και μοιραίως- σε ρήξη του κοινωνικού ιστού» ανέφερε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

-A +A

Δημοφιλέστερα Άρθρα