Πρ. Παυλόπουλος: Να υπερασπιστούμε το Διεθνές Δίκαιο μέσα σε ένα δυσοίωνο τοπίο

Πρ. Παυλόπουλος: Να υπερασπιστούμε το Διεθνές Δίκαιο μέσα σε ένα δυσοίωνο τοπίο

Την ανάγκη υπεράσπισης του Διεθνούς Δικαίου μέσα στο σύγχρονο δυσοίωνο τοπίο, με στόχο την προάσπιση της Διεθνούς Νομιμότητας και την αντιμετώπιση των νέων προκλήσεων που αφορούν το σύνολο της Ανθρωπότητας, επεσήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος κατά την ομιλία του στην έναρξη του Ετήσιου Συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Διεθνούς Δικαίου. Επεσήμανε μάλιστα ότι η ευόδωση της αποστολής του Διεθνούς Δικαίου με τα δεδομένα της εποχής, φαίνεται εξαιρετικά δυσχερής, κατά τη γνώμη δε πολλών ως και ουτοπική.

«Ακριβώς μέσα σε αυτό το δυσοίωνο τοπίο, πρέπει να υπερασπισθούμε το Διεθνές Δίκαιο, όταν μάλιστα έχει ν'' αντιμετωπίσει τεράστιας σημασίας νέες προκλήσεις για το σύνολο της Ανθρωπότητας, όπως είναι π.χ. οι προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής, της τρομοκρατίας και της προσφυγικής κρίσης, η διαχείριση της οποίας αποκτά υπαρξιακές, κυριολεκτικώς, διαστάσεις για τον Άνθρωπο και τα Θεμελιώδη Δικαιώματά του», τόνισε ο κ. Παυλόπουλος.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, «η προστασία της Κυριαρχίας ενός Κράτους σημαίνει, εμμέσως πλην σαφώς, και προστασία, εντός αυτού, των θεσμικών αντηρίδων του Κράτους Δικαίου, των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και, εν τέλει, της ομαλής λειτουργίας της ίδιας της Αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας. Υπό το φως λοιπόν των ως άνω διαπιστώσεων ας αναλάβουμε την βαριά, αλλά και τόσο τιμητική, ευθύνη της υπεράσπισης του Διεθνούς Δικαίου ως μια «σταυροφορία» υπεράσπισης αυτού τούτου του Νομικού Πολιτισμού, σε διεθνή κλίμακα».

Παράλληλα, σημείωσε ότι το Διεθνές Δίκαιο, συνιστά τον πιο πρόσφορο θεσμικό και πολιτικό δίαυλο, μέσω του οποίου μπορεί να επιδιωχθεί και να επιτευχθεί η ειρηνική συνύπαρξη Κρατών και Λαών και η δια των θεσμοθετημένων διαδικασιών επίλυση των κάθε είδους διαφορών μεταξύ τους. Στο πλαίσιο αυτό, υπενθύμισε ότι το Διεθνές Δίκαιο συνιστά επίσης το πιο πρόσφορο -αν όχι το μοναδικό- θεσμικό και πολιτικό μέσο αποτελεσματικής άμυνας απέναντι στην αυθαιρεσία της ισχύος στο πεδίο των Διεθνών Σχέσεων.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ - ΜΠΕ