Το ΚΕΕΛΠΝΟ έδωσε μέσα σε δύο χρόνια 40 εκατ. ευρώ για το προσφυγικό

Το ΚΕΕΛΠΝΟ έδωσε μέσα σε δύο χρόνια 40 εκατ. ευρώ για το προσφυγικό

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Φουντώνουν οι σκιές γύρω από την διάθεση των κονδυλίων για το μεταναστευτικό, με το Υπουργείο Υγείας να βάζει… το λιθαράκι του. Συγκεκριμένα, το Υπουργείο διαβίβασε στη Βουλή, μετά από ερώτηση του Ποταμιού, στοιχεία σχετικά με τα ποσά που έχουν διατεθεί. Από τα έγγραφα προκύπτει ότι την ότι τη διετία 2016 – 18 έχουν δοθεί στο ΚΕΕΛΠΝΟ πάνω από 40 εκατ. Ευρώ.

Το παράδοξο είναι ότι ενώ το Ποτάμι αιτούνταν να κατατεθούν οι σχετικές συμβάσεις, το Υπουργείο επισύναψε στη σχετική απάντηση μόνο την προμήθεια 5 φωτοτυπικών μηχανημάτων, 8 υπολογιστών, 8 οθονών, 12 laptop, 3 εκτυπωτών, 4 σκάνερ και την  αμοιβή των ορκωτών λογιστών για τον έλεγχο της υλοποίησης του ευρωπαϊκού προγράμματος χρηματοδότησης!

Πάντως, από την απάντηση προκύπτει ότι τα μεγαλύτερα ποσά από τα κονδύλια σε ποσοστό από 69% έως ακόμα και 92% ανάλογα με το πρόγραμμα, διατίθενται για δαπάνες προσωπικού. Εδώ προκύπτουν τα εξής ερωτήματα: Ποιος είναι ο αριθμός & οι κατηγορίες του προσωπικού; Πρόκειται για υπάρχον προσωπικό ή νέες προσλήψεις; Αν πρόκειται για νέες προσλήψεις, πόσες είναι αυτές και ποιες διαδικασίες έγιναν;», αναφέρει το Ποτάμι, υπενθυμίζοντας ότι υπάρχουν δημοσιεύματα, που κάνουν λόγο για αδιαφανείς διαδικασίες και πάρτι προσλήψεων στα hotspots μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ.

pinakas

Σε κάθε περίπτωση, το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη τονίζει ότι την ίδια στιγμή οι συνθήκες διαβίωσης και υγιεινής στα hotspots των νησιών παραμένουν απάνθρωπες. «Άλλωστε, εικόνες ντροπής ακόμα και με μικρά παιδιά να ζουν κάτω από απαράδεκτες συνθήκες καταγράφονται καθημερινά από ελληνικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης», αναφέρει χαρακτηριστικά.