Άνοιξαν οι πόρτες των φυλακών με τον νόμο Παρασκευόπουλου

Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2018, 15:59
-A +A
Άνοιξαν οι πόρτες των φυλακών με τον νόμο Παρασκευόπουλου

Πολλαπλασιασμό των αποφυλακίσεων για λόγους... αναπηρίας έχει προκαλέσει ο νόμος Παρασκευόπουλου, σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέθεσε στη βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου, δύο μόλις ημέρες μετά την απόφαση παράτασής του. 

Οι συγκεκριμένες αποφυλακίσεις αυξήθηκαν την τριετία 2015 - 18 κατά έξι φορές (!) σε σχέση με την πενταετία 2009 – 2014! Συγκεκριμένα ανήλθαν σε 341 (εξ αυτών οι 323 είναι με το νόμο Παρασκευόπουλου) όταν την πενταετία 2009-14 ήταν μόλις 57.

Την ίδια ώρα, όπως προκύπτει από την απάντηση του υπουργείου Δικαιοσύνης στην ερώτηση των βουλευτών του Ποταμιού, εγκρίθηκε το 85% (!) των αιτήσεων κρατουμένων για λόγους υγείας. Την τελευταία 3ετία έχουν εκδοθεί συνολικά 341 βουλεύματα για πρόωρη αποφυλάκιση για λόγους υγείας και 60 είναι τα απορριπτικά βουλεύματα - ποσοστό απόρριψης δηλαδή μόλις 15%.

Παράλληλα, οι περιπτώσεις ψυχικών διαταραχών που προστέθηκαν με το νόμο Παρασκευόπουλου ως νέα κατηγορία για πρόωρη αποφυλάκιση ανέρχονται σε 79, χωρίς όμως το υπουργείο να απαντάει ξεκάθαρα πόσοι τελικά αποφυλακίστηκαν με βάση πιστοποιητικό αναπηρίας λόγω ψυχικής νόσου όπως στην περίπτωση Φλώρου.

«Η απάντηση του υπουργείου ενισχύει όσα εδώ και τρία χρόνια καταγγέλλει Το Ποτάμι. Ο νόμος Παρασκευόπουλου από την αναγκαία αποσυμφόρηση των φυλακών οδήγησε σε μια 'βιομηχανία' αποφυλακίσεων με ευνοημένους αυτούς που είχαν τη δυνατότητα να αποκτήσουν τα αναγκαία δικαιολογητικά», αναφέρει χαρακτηριστικά το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη.

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Κυριακή 23/06/2019
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα