Ποτάμι: Η ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ για τη Συμφωνία αποσκοπεί στην έξαρση του εθνικισμού

Ποτάμι: Η ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ για τη Συμφωνία αποσκοπεί στην έξαρση του εθνικισμού

Την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας σχετικά ε την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών σε Ελλάδα και πΓΔΜ σχολίασε ο τομέας Εξωτερικής πολιτικής και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Ποταμιού κάνοντας λόγο για ευθεία και ωμή παρέμβαση στις εσωτερικές διαδικασίες των δύο χωρών.

«Η ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, σχετικά με την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών σε Ελλάδα και ΠΓΔ Μακεδονίας, αποτελεί ευθεία και ωμή παρέμβαση στις εσωτερικές διαδικασίες των δύο χωρών. Αποσκοπεί δε στην έξαρση του εθνικισμού στις δύο κοινωνίες», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του Ποταμιού.

«Σε ιταμό ύφος και με αυταρχικές διατυπώσεις, θυμίζει εποχές αποικιοκρατίας και μάλλον εμπνέεται από το δόγμα της "περιορισμένης κυριαρχίας των κρατών" της Σοβιετικής Ένωσης επί Μπρέζνιεφ.

Στις πρακτικές αυτές πρέπει να δοθεί απάντηση με την ενίσχυση της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων, την ένταξη τους στους ευρω-ατλαντικούς οργανισμούς, καθώς και με την μετεξέλιξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ισχυρή πολιτική οντότητα, με ενιαία Εξωτερική Πολιτική και Άμυνα», επισημαίνει το Ποτάμι.

«Η απόφαση της Bουλής της ''Μακεδονίας'' που ψήφισε υπέρ της αλλαγής της ονομασίας της χώρας, έχει επιβληθεί έξωθεν και δεν εκφράζει την βούληση του λαού», αναφέρεται στη χθεσινή ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, στην οποία -μεταξύ άλλων- η Αθήνα επικρίνεται με τον ισχυρισμό ότι αγνόησε την γνώμη του ελληνικού λαού και ότι δεν μιλάει καν για δημοψήφισμα στο θέμα αυτό.