Ποτάμι: Χρειάζεται μια καθαρή συμφωνία εκκλησίας-κράτους για τη μισθοδοσία του κλήρου

Ποτάμι: Χρειάζεται μια καθαρή συμφωνία εκκλησίας-κράτους για τη μισθοδοσία του κλήρου

Mια εποικοδομητική συζήτηση είχε η αντιπροσωπεία της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης που επισκέφθηκε σήμερα τα γραφεία του Ποταμιού στη Βουλή, με την ηγεσία του Κινήματος.

Ο επικεφαλής Σταύρος Θεοδωράκης ο αντιπρόεδρος του κόμματος και γραμματέας της Κ.Ο Γιώργος Μαυρωτάς, ο βουλευτής Ηρακλείου Σπύρος Δανέλλης, και ο Πρέσβης επί τιμή Γιώργος Κακλίκης, άκουσαν τους προβληματισμούς των εκπροσώπων της εκκλησίας της Κρήτης και στην συνέχεια τους παρουσίασαν τις απόψεις τόσο για την αναθεώρηση του Συντάγματος όσο και για την «συμφωνία Ιερώνυμου – Τσίπρα».

Ο Σταύρος Θεοδωράκης επανέλαβε την πάγια θέση του Ποταμιού υπέρ των διακριτών ρόλων Κράτους – Εκκλησίας και σχετικά με το φλέγον θέμα της μισθοδοσίας των κληρικών, τόνισε πως η Εκκλησία της Κρήτης, όπως και το Φανάρι, έπρεπε να είχαν ενημερωθεί για το περιεχόμενο της συμφωνίας και πρόσθεσε ότι χρειάζεται μία «καθαρή συμφωνία» με το Κράτος που να εξασφαλίζει τη μισθοδοσία του Ιερού Κλήρου. Oι εκπρόσωποι της Εκκλησίας της Κρήτης δεν έκρυψαν την ενόχλησή τους για το γεγονός του αιφνιδιασμού, λέγοντας χαρακτηριστικά: «αποφασίζουν, άλλοι για μας, χωρίς εμάς».

Ο Σταύρος Θεοδωράκης ενημέρωσε την αντιπροσωπεία, ότι το Ποτάμι επεξεργάζεται και σύντομα θα δώσει στη δημοσιότητα τη δική του πρόταση για την πλήρη νομική κατοχύρωση των εργασιακών και μισθολογικών δικαιωμάτων των κληρικών. «Σε αυτό είμαστε σύμμαχοι με τους παπάδες μας» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Διευκρίνισε ακόμη πως το Ποτάμι είναι υπέρ της θρησκευτικής ουδετερότητας αλλά αντίθετο στην κακώς νοούμενη ανεξιθρησκεία, κάτι που θα θέσει στο πλαίσιο της Συνταγματικής Αναθεώρησης. Έφερε, μάλιστα, ως παράδειγμα τη Γαλλία στην οποία υπάρχει ανεξέλεγκτη δημιουργία τζαμιών, τα οποία φτάνουν σε αριθμό τις 80.000. «Στη σύσταση και τη δημιουργία τόπων λατρείας το κράτος πρέπει να έχει ρόλο, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος μετανάστες και πρόσφυγες που διαμένουν στη χώρα μας να πέσουν στα δίχτυα ακραίων ισλαμιστών» ανέφερε ο επικεφαλής του Ποταμιού.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο Σπύρος Δανέλλης επεσήμανε ότι "η Εκκλησία της Κρήτης έχει πάντα ανοιχτούς ορίζοντες".

Την αντιπροσωπεία της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης αποτελούσαν οι Μητροπολίτες Γορτύνης και Αρκαδίας κ. Μακάριος, Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος, Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου Αρχιμανδρίτης κ. Πρόδρομος Ξενάκης, ο Πρόεδρος των Ενώσεων Κληρικών Κρήτης Πρωτοπρεσβύτερος κ. Ζαχαρίας Αδαμάκης και ο Νομικός Σύμβουλος της Ιεράς Συνόδου κ. Δημήτριος Μηλαθιανάκης.

Γ. Μαυρωτάς: Μιλάμε για διακριτούς ρόλους εκκλησίας – κράτους

Ο Αντιπρόεδρος και Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς, μετά τη συνάντηση με τους εκπροσώπους από την εκκλησία της Κρήτης, δήλωσε τα εξής:

«Είχαμε συνάντηση με τους εκπροσώπους από την εκκλησία της Κρήτης, μας εξέφρασαν τα παράπονά τους, για το ότι είχαν μείνει έξω από τη διαδικασία λήψης απόφασης.

Αυτό που είπαμε εμείς ήταν, ότι ασφαλώς δεν πρέπει να μείνουν οι κληρικοί ξεκρέμαστοι. Συζητήσαμε και θέματα για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, επαναλάβαμε τις θέσεις του Ποταμιού, όπου μιλάμε για διακριτούς ρόλους εκκλησίας – κράτους, αναγνωρίζοντας πάντα το ιστορικό προβάδισμα της Ορθόδοξης Εκκλησίας».

Σε ερώτηση για τη μισθοδοσία των κληρικών, ο κ. Μαυρωτάς απάντησε:

«Το θέμα της μισθοδοσίας μέσα από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών είναι κάτι, το οποίο θα το εξετάσουμε ως Ποτάμι και θα διατυπώσουμε μία δική μας θέση, που έχει να κάνει με το να μην είναι από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών, αλλά να είναι κατοχυρωμένη η μισθοδοσία τους από το κράτος.».