Πως κατάφερναν οι μετανάστες να μην επιστρέφουν στην Τουρκία

Πως κατάφερναν οι μετανάστες να μην επιστρέφουν στην Τουρκία

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Σε νέες αποκαλύψεις προχώρησε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης επί του νομοσχεδίου για το άσυλο, σχετικά με τον τρόπο που οι μετανάστες κατάφερναν να παραμείνουν  στην Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι δεν πληρούσαν τις απαραίτητες προϋποθέσεις.

«Μέσα από τις τεράστιες τρύπες που είχε αυτή η ισχύουσα νομοθεσία, όταν επιχειρήθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ να επιστραφούν μη δικαιωθέντες από το άσυλο, απορριφθέντες από τις επιτροπές ασύλου υπήκοοι τρίτων χωρών, ξέρετε τι κάνανε; Κατέβαιναν από το καράβι, λέγοντας εκείνη τη στιγμή -και αφού είχαν εξαντλήσει όλα τα ένδικα μέσα, τον πρώτο, τον δεύτερο, ενδεχομένως και τον τρίτο βαθμό- ξέρεις; Υποβάλω νέο αίτημα. Επανυποβάλλω νέο αίτημα, μεταγενέστερο, καταχρηστικότατο και έτσι δεν έφευγε ποτέ πίσω», υπογράμμισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να κρατούνται όλοι οι αιτούντες άσυλο. «Κρατούνται οι αιτούντες, εφόσον συντρέχουν λόγοι -και αυτονόητα- όταν τηρούνται όλες οι εγγυήσεις στις οδηγίες. Δεν γίνεται κάτι έξω από την οδηγία. Αυτό θέλω να είναι σαφές. Κοιτάξτε είναι αδύνατο να κρατάς χιλιάδες ανθρώπους. Πού θα τους κρατάς; Αυτά δεν στέκονται στην λογική και στην πραγματικότητα. Μη λέμε πράγματα τα οποία δεν μπορούν να γίνουν», σημείωσε χαρακτηριστικά.