Πόρισμα ΝΔ για το Φάρμακο: Δεν υπάρχει ευθύνη πολιτικών προσώπων

Πόρισμα ΝΔ για το Φάρμακο: Δεν υπάρχει ευθύνη πολιτικών προσώπων

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει ευθύνη πολιτικών προσώπων καταλήγει το πόρισμα της Νέας Δημοκρατίας για το Φάρμακο, αφού σύμφωνα με τη γαλάζια παράταξη, η σχετική Δικογραφία ανασύρθηκε από αρχείο άνευ λόγου αφού δεν προκύπτει κανένα νέο στοιχείο.

Ειδικότερα, κατά την αξιωματική αντιπολίτευση, η «διαχείριση της πανδημίας της γρίπης έγινε σύμφωνα με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής» ενώ επίσης  η προμήθεια των εμβολίων και των αντι-ιικών φαρμάκων έγιναν σύμφωνα με τις οδηγίες του ΠΟΥ και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων.

Σε ότι αφορά γενικότερα το Φάρμακο η ΝΔ υπογραμμίζει ότι ήταν και είναι διατιμημένο αγαθό και ως εκ τούτου ο τρόπος τιμολόγησης του γινόταν με αγορανομικές διατάξεις και όχι με υπουργικές αποφάσεις.

Το πρόβλημα, λοιπόν, τονίζει η ΝΔ ήταν η υπερκατανάλωση. «Για το λόγο αυτό από το 2008 ξεκίνησε η λήψη μέτρων. Τελικά η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη περιορίστηκε στα 1.945 εκ. ευρώ», υπογραμμίζουν και εξηγούν πως οι αιτίες αύξησης της φαρμακευτικής δαπάνης πρέπει να αναζητηθούν σε προσδιοριστικούς παράγοντες, οι οποίοι συνδέονται κυρίως με την κατανάλωση φαρμάκων, και όχι τόσο στις τιμές.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, η κυβέρνηση της ΝΔ με τις παρεμβάσεις τόσο στη διαδικασία καθορισμού τιμής σε ένα φάρμακο όσο και στη διαδικασία αποζημίωσης των προϊόντων έδωσε άμεση πρόσβαση στους πολίτες σε νέα και καινοτόμα φάρμακα τα οποία για πολλά έτη παρέμεναν εκτός αποζημίωσης. Η δε αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης μετά το 2006 αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στην καθυστέρηση εισαγωγής νέων και καινοτόμων φαρμάκων στην αγορά έως το 2006.