«Πολύ λίγα, πολύ αργά» από την Ευρώπη στο μεταναστευτικό

«Πολύ λίγα, πολύ αργά» από την Ευρώπη στο μεταναστευτικό

Το ότι η Ευρώπη στο σύνολό της αποδείχθηκε κατώτερη των περιστάσεων σε σχέση με την διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος είναι γνωστό. Το ίδιο ισχύει και για την μεγάλη απόσταση που χωρίζει τους ευρωπαίους ηγέτες πάνω στο συγκεκριμένο θέμα. Αλλού ο Νότος και αλλού ο Βορράς.

Πόσες άραγε φορές στο παρελθόν έλληνες πρωθυπουργοί ένιωσαν στο περιθώριο της Ένωσης, ζητώντας βοήθεια ώστε η χώρα μας να μην καταλήξει να είναι «πάρκινγκ» ψυχών ; 

Η πραγματικότητα λοιπόν ήταν και είναι δυστυχώς ξεκάθαρη για την Ελλάδα: Η υποκρισία στους κόλπους της ΕΕ περίσσεψε, καθώς κανένα κράτος μέλος δεν θέλησε να βοηθήσει ουσιαστικά στο να υπάρξει μία μοιρασιά στον αριθμό των προσφύγων μέσα σε ευρωπαικό έδαφος. 

Το κακό είναι ότι χρειάστηκαν να συμβούν όλα τα τελευταία θλιβερά γεγονότα στη Μόρια προκειμένου να υπάρξει μία σχετικά αυξημένη ευαισθητοποίηση σε πολλές ευρωπαικές χώρες. Κάτι που έλειπε και τελικά έπρεπε να κινδυνεύσουν χιλιάδες ψυχές για να το σκεφτούν λίγο καλύτερα οι «ισχυροί» της Ευρώπης. Ακόμα και η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ επικοινώνησε τρεις φορές με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η κυρία Μέρκελ μάλιστα δεν έμεινε εκεί. Προχώρησε σε μία επιλογή που εξέπληξε θετικά, έστω και αν άργησε πολύ. Το Βερολίνο ανακοίνωσε ότι 1.533 άτομα, οικογένειες με προσφυγικό προφίλ, στα οποία έχει απονεμηθεί άσυλο, θα μετακινηθούν προς τη Γερμανία. 

«Πολύ λίγα, πολύ αργά», θα πει κανείς. Μπορεί να είναι και έτσι τίποτα δεν θα πρέπει να υποτιμάται όταν πρόκειται για την προστασία της ανθρώπινης ζωής. 

Παράλληλα η  Κομισιόν αποφάσισε να διαθέσει επιπλέον 23,8 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας για τη στήριξη της διαχείρισης των συνόρων, ώστε να υποστηρίξει την ανάπτυξη συνοριοφυλάκων την ενίσχυση της υπηρεσίας υποδοχής και ταυτοποίησης στα νησιά του Αιγαίου και την ανάπτυξη πρόσθετου προσωπικού.

Την ίδια ώρα  θετικό είναι και το γεγονός ότι καταγράφονται συνεχώς δηλώσεις για δίκαιο καταμερισμό των βαρών από το προσφυγικό - μεταναστευτικό σε όλες τις χώρες της ΕΕ. 

Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι διαβουλεύσεις για μια νέα κοινή πολιτική για τη μετανάστευση και το άσυλο απαλλαγμένη από τα λάθη του παρελθόντος προχωρούν. 

Είναι κάτι παραπάνω από σαφές ότι το πλαίσιο του Δουβλίνου δεν ανταποκρίνεται στις σημερινές συνθήκες και η αναμόρφωσή του είναι επιτακτικά αναγκαίες. Οι διαβουλεύσεις έχουν ξεκινήσει εδώ και αρκετό καιρό, καθυστέρησαν εξαιτίας της πανδημίας, αλλά όπως φαίνεται και από τις πρόσφατες  δηλώσεις της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το θέμα ξεπαγώνει και μαζί του και η δημοσιοποίηση των σχετικών προτάσεων.

Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν η αρμόδια Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, δήλωσε ότι έχει εξουσιοδοτηθεί από την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να παρουσιάσουν στις 23 Σεπτεμβρίου, μαζί με τον Μαργαρίτη Σχοινά, τις προτάσεις τους για την αναμόρφωση του συστήματος μετανάστευσης και ασύλου.  

Επρεπε να καεί η Μόρια και να κινδυνεύσουν χιλιάδες άνθρωποι, μεταξύ αυτών και πολλά παιδιά, για να ξυπνήσουν τα «φιλεύσπλαχνα» αισθήματα των Βρυξελλών και να αντιληφθεί η Ευρώπη ότι το μεταναστευτικό ζήτημα δεν απασχολεί μόνο τον Νότο αλλά ολόκληρη την Γηραιά Ηπειρο; 

Σαφείς απαντήσεις δεν μπορούν ακόμα να δοθούν. Η αλήθεια είναι πως κάτι κινείται, όμως ακόμα απαιτείται μεγάλη προσπάθεια και ουσιαστική συστράτευση όλων των χωρών για να λυθεί το τεράστιο αυτό θέμα.