Πολιτική θύελλα στα Σκόπια για την εξαγορά της EDS από τη ΔΕΗ, σιωπή στην Αθήνα

Πολιτική θύελλα στα Σκόπια για την εξαγορά της EDS από τη ΔΕΗ, σιωπή στην Αθήνα

Του Γιώργου Φιντικάκη

Καταγγελίες κατά του αντιπρόεδρου της κυβέρνησης Ζάεφ ότι τα χρήματα της ΔΕΗ για την εξαγορά της σκοπιανής EDS μπήκαν στον προσωπικό του λογαριασμό, εξαπολύει η αντιπολίτευση της πΓΔΜ, όπου η υπόθεση έχει ξεσηκώσει πολιτική θύελλα.

Την ίδια στιγμή η Αθήνα σιωπά για το θέμα, ο ένας υπουργός φωτογραφίζει τον άλλο ως αρμόδιο για την έγκριση της εξαγοράς, κατηγορούν την αντιπολίτευση ότι επιχειρεί να ρίξει σκιές στις ενεργειακές σχέσεις των δύο χωρών, ενώ στη ΔΕΗ το κλίμα είναι εξαιρετικά βαρύ.

Η υπόθεση εξαγοράς έναντι 4,8 εκατ ευρώ της εταιρείας EDS του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ζάεφ, προκαλεί έντονες αντιδράσεις στα Σκόπια. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO- DPMNE θέτει μια σειρά ερωτημάτων προς την κυβέρνηση και τον Ζόραν Ζάεφ ζητώντας την παραίτηση του αντιπροέδρου Κότσο Ανγκιούσεφ, στον οποίο και άνηκε η EDS.

Συγκεκριμένα, το VMRO κατηγορεί ευθέως τον Ανγκιούσεφ ότι το πόσο της αγοραπωλησίας έχει βρεθεί στους προσωπικούς του λογαριασμούς και όχι στους εταιρικούς, ενώ μιλά για σκιές καθώς η αγοραπωλησία πραγματοποιήθηκε δύο μήνες πριν την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών. Ταυτόχρονα εκφράζουν απορίες πως είναι δυνατόν η ΔΕΗ, μια ζημιογόνος εταιρεία να προχώρησε στην εξαγορά μιας επίσης ζημιογόνου εταιρείας όπως η EDS.

Στο μεταξύ νέα ερωτήματα γύρω από το ρόλο που έπαιξε η θυγατρική της ΔΕΗ στην Αλβανία, σχετικά με την εισήγηση προς τη μητρική εταιρεία για την εξαγορά της σκοπιανής EDS του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ζάεφ, ζήτησε με νέα του ερώτηση προς τον Γιώργο Σταθάκη, ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Γιάννης Μανιάτης.

Συγκεκριμένα ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, ρωτά ποιο ήταν το στέλεχος της ΔΕΗ Αλβανίας που εισηγήθηκε την εξαγορά, ποια ήταν η προηγούμενη επαγγελματική του ενασχόληση και αν πρόκειται για υπηρεσιακό στέλεχος της ΔΕΗ, σύμβουλο της διοίκησης ή του υπουργείου, καθώς επίσης ποια είναι η δραστηριότητα της ΔΕΗ Αλβανίας από τη δημιουργία της μέχρι σήμερα.

Κρίσιμο ερώτημα αφορά στο σύνολο της διαδικασίας, και στο γεγονός ότι η ανάθεση μελετών και αποτιμήσεων της EDS ανατέθηκε στη ΔΕΗ Αλβανίας, με ειδική συμφωνία που υπέγραψε ο πρόεδρος της ΔΕΗ, Μανώλης Παναγιωτάκης, αντί να διενεργηθεί από την κεντρική διοίκηση της μητρικής ΔΕΗ. Όπως επίσης ζητά απαντήσεις στο ερώτημα πότε και πώς υλοποιήθηκε η εκταμίευση του ποσού των 4.800.000 ευρώ από τη ΔΕΗ και στο όνομα ποιου δικαιούχου κατατέθηκαν τα χρήματα.

Άλλα ερωτήματα αφορούν το γεγονός ότι η εξουσιοδότηση του ΔΣ της ΔΕΗ προς τον επικεφαλής της εταιρείας Μ.Παναγιωτάκη να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να ολοκληρωθεί η εξαγορά της EDS, είχαν δοθεί στις 6/2/2018, δηλαδή δύο μήνες πριν την ολοκλήρωση των οικονομικών και φορολογικών ελέγχων για την σκοπιανή εταιρεία. Ερώτημα επίσης αποτελεί το γεγονός για ποιο λόγο μια μεσαίου μεγέθους εταιρεία σε μια μικρή αγορά όπως τα Σκόπια, όπου δραστηριοποιούνται πολλές άλλες μικρές εταιρείες, να θεωρηθεί τόσο μεγάλη ευκαιρία για τη ΔΕΗ, όταν θα μπορούσε κάλλιστα να δοκιμάσει τη τύχη της σε άλλες μεγαλύτερες αγορές στη περιοχή.

Τα ίδια ερωτήματα αφορούν και τα οικονομικά αποτελέσματα της EDS για το 2017 που περιγράφουν μια εταιρεία με τζίρο 88,5 εκατ ευρω, ζημιές 5,4 εκατ. ευρώ, και αυξανόμενες συνολικές υποχρεώσεις, από 10,9 εκατ. ευρώ το 2015, στα 18,7 εκατ. ευρώ το 2017. Εμφανίζει επίσης πέρυσι αρνητικό αποθεματικό κεφαλαίου 914.253 ευρώ, όταν το 2016 αυτό βρισκόταν στα 4,4 εκατ. ευρώ. Ο τζίρος της αντιπροσώπευε πέρυσι το 11,2% της αγοράς ηλεκτρισμού των Σκοπίων, αλλά οι ζημιές της, ισοδυναμούσαν με το 39% του κλάδου το 2017.