"Πόλεμος" αντισυνταγματικότητας κυβέρνησης-αντιπολίτευσης

"Πόλεμος" αντισυνταγματικότητας κυβέρνησης-αντιπολίτευσης

Αντιμέτωπη με τα σφοδρά πυρά της αντιπολίτευσης για το γεγονός ότι η τροπολογία είναι αντισυνταγματική ήρθε η κυβέρνηση, με τον Ευάγγελο Βενιζέλο να κάνει εκ νέου την αρχή. Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατέθεσε ένσταση αντισυνταγματικότητας, ενώ το ίδιο έκανε από πλευράς Νέας Δημοκρατίας, Θεόδωρος Φορτσάκης και οι δύο όμως καταψηφίστηκαν από την Ολομέλεια.

Σε απολογία η κυβέρνηση, με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρο Λάππα να προβάλει το εξής επιχείρημα: «Τι θέλετε δηλαδή; Να γίνουμε Βόρεια Κορέα και να πέσει "μαύρο" σε όλα τα κανάλια, επειδή δεν υπάρχει ΕΣΡ;». Ο ίδιος, πάντως, για να ξεφύγει από την δύσκολη κατάσταση, καθώς σύσσωμη η αντιπολίτευση τον κατακεραύνωνε επικαλέστηκε αποφάσεις του ΣτΕ, σύμφωνα με τις οποίες «οι άδειες χορηγούνται με απόφαση του αρμόδιου υπουργού».

Νωρίτερα, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε με έμφαση ότι η «η διάταξη αυτή συνιστά οπισθοχώρηση, συνιστά παραβίαση του Συντάγματος, παραβίαση των αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παραβίαση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, παραβίαση μάταιη, δεν πρόκειται να γίνει τίποτα, διότι όταν θα έρθουν οι νέοι διεκδικητές αδειών και θα τεθούν τα ερωτήματα, ποιος είσαι, ποιον εκπροσωπείς, πού βρήκες τα λεφτά, ποιο είναι το συμφέρον που σε παρακινεί, θα ανέβουν στο δέντρο. Και όταν ανέβουν στο δέντρο, η παροιμία λέει ότι θα φανούν τα οπίσθια, και σε συνδυασμό με άλλα θέματα, ένα αγαπημένο θέμα θα είναι η Τράπεζα Αττικής για παράδειγμα, θα δείτε πώς θα λειτουργήσει ο συνδυασμός των θεμάτων του χρηματοπιστωτικού συστήματος και των μέσων ενημέρωσης και τί θα μας θυμίσει».

Από την πλευρά του ο βουλευτής της ΝΔ, Θεόδωρος Φορτσάκης στάθηκε στο γεγονός ότι για πρώτη φορά υπουργός ορίζει ποιο κανάλι θα επιβιώσει στην αγορά. «Αν είναι έτσι, έχουμε μία ολοκληρωτική αντίληψη και επιβάλλουμε στον τηλεθεατή τι θα δει», προσέθεσε και υπενθύμισε ότι το ΕΣΡ έχει θέση κομβική στο Σύνταγμα και έχει σημαντικό ρόλο ρυθμιστικό και για την ανταγωνιστικότητα. «Δεν το κάνει αυτό το κράτος, για να απαλλάξει τον κομματισμό», συμπλήρωσε.

Τον λόγο πήρε και ο Νίκος Δένδιας (ΝΔ) ο οποίος χαρακτήρισε προδήλως αντισυνταγματική την τροπολογία, που θα θα διδάσκεται ως πρωτόλεια άσκηση πρωτοετών φοιτητών για να βρουν τις αντισυνταγματικότητες»  «Παρουσιάστηκε μια μεσανατολική πραγματικότητα ως δυτικό κεκτημένο. Ό,τι δηλαδή ο υπουργός αποφασίζει. Όμως, Σουηδία, Γερμανία, Ιταλία και πολλές άλλες χώρες έχουν αρχές που εντάσσονται στο ευρύτερο κράτος, όχι όμως στον υπουργό», συμπλήρωσε.

Ο Χάρης Θεοχάρης μίλησε για διάταξη «δείγμα της καθεστωτικής σας αντίληψης». «Δεν είστε μπολσεβίκοι. Είστε μενσεβίκοι και η μπότα με την οποία καταπατάτε το Σύνταγμα, θα γίνει η μπότα που θα σας κλοτσήσει ο λαός», προσέθεσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού. Τέλος, ο Ανδρέας Λοβέρδος (ΠΑΣΟΚ) έκανε λόγο για «σταλινικό αντισύνταγμα» και συμπλήρωσε: «Εσείς, κύριε υπουργέ, θέλετε να δίνετε τις άδειες, μήπως θέλετε να λέτε και τις ειδήσεις; Θέλετε εκλογές;».

Αλέξανδρος Διαμάντης