Ποιος «κάρφωσε» το σχέδιο Τσίπρα για εκλογές το Μάιο, το χρώμα των ψηφοδελτίων

Ποιος «κάρφωσε» το σχέδιο Τσίπρα για εκλογές το Μάιο, το χρώμα των ψηφοδελτίων

Του Γιάννη Κ. Τρουπή 

Μπορεί όλοι να κινούνται στον αστερισμό του Πάνου Καμμένου, περιμένοντας τις επόμενες κινήσεις του κυβερνητικού εταίρου, κανείς πάντως δεν μπορεί να προβλέψει με σιγουριά το τί τελικά θα πράξει ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ. Και αυτό γιατί με τον υπουργό Άμυνας κανείς δεν μπορεί να σίγουρος για τίποτα, όπως άλλωστε έχει δείξει πρόσφατο παρελθόν.

Την ώρα όμως που όλα τα φώτα έχουν πέσει πάνω στον μικρότερο κυβερνητικό εταίρο, στο παρασκήνιο πραγματοποιούνται βήματα, τα οποία δείχνουν προς μόνο μία κατεύθυνση. Αυτή, της προκήρυξης εθνικών εκλογών τον Μάιο.

Παρά το γεγονός λοιπόν ότι ο κ. Τσίπρας δημοσίως διαβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία, η προετοιμασία του κρατικού μηχανισμού καλά κρατεί, διαψεύδοντας ουσιαστικά τον ίδιο τον πρωθυπουργό.
Η επιβεβαίωση της πρόθεσης του Μεγάρου Μαξίμου να προετοιμάσει πλήρως το έδαφος για κάλπες τον ερχόμενο Μάιο ήρθε από τα πλέον επίσημα χείλη. Πρόκειται για τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών Κώστα Πουλάκη.

Το κυβερνητικό στέλεχος σε συνέντευξή του στο news247, μπορεί να τόνισε ότι “βλέπει” εκλογές τον Οκτώβριο, ωστόσο, συμπλήρωσε ότι το υπουργείο προετοιμάζεται ΚΑΙ για πενταπλές εκλογές, στις 26 Μαΐου. Ο κ.Πουλάκης προχώρησε σε μεγαλύτερες λεπτομέρειες τονίζοντας ότι σιέλ ψηφοδέλτια θα χρησιμοποιηθούν για τις ευρωεκλογές και λευκά για τις εθνικές, όπως είπε χαρακτηριστικά. Στην ίδια συνέντευξη ο κυβερνητικός αξιωματούχος σημείωσε ότι ετοιμάζονται παραγγελίες για 140.000 κάλπες, ενώ θα διπλασιαστούν τα εκλογικά τμήματα, από 15.000 με 20.000 που είναι σήμερα, στα 35.000.

Είναι προφανές λοιπόν ότι ανεξαρτήτως του τί τελικώς θα κάνει ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ μέσα στα επόμενα 24ωρα και πως το Μέγαρο Μαξίμου θα θελήσει να επικοινωνήσει το τέλος της κοινής πορείας ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, το οποίο άλλωστε έχει ήδη αποφασιστεί, ο πρωθυπουργός δείχνει να καταλήγει στις αποφάσεις του για το χρόνο των εκλογών. Στην αξιωματική αντιπολίτευση δηλώνουν έτοιμοι ανά πάσα στιγμή για κάλπες και μπαίνουν πλέον στην “εκλογική” ευθεία, με συγκεκριμένες κινήσεις:

To μεσημέρι της Τετάρτης ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της πολιτικής επιτροπής, η οποία προέκυψε από το πρόσφατο συνέδριο, θα δώσει και επισήμως το σύνθημα για την προεκλογική περίοδο.

Την Πέμπτη, η ΝΔ θα ανακοινώσει δεκάδες ονόματα υποψηφίων βουλευτών, οι οποίοι θα κατέβουν για πρώτη φορά στον πολιτικό στίβο. Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες του liberal.gr, ο βασικός κορμός όλων των ψηφοδελτίων ανά την επικράτεια είναι έτοιμος, με τους εν ενεργεία βουλευτές να είναι εκ νέου υποψήφιοι.

Έτοιμο, σχεδόν στο σύνολό του, είναι το πρόγραμμα των περιοδειών του πρόεδρου της ΝΔ, που θα πραγματοποιήσει κατά τη διάρκεια της επίσημης προεκλογικής περιόδου.

Ήδη έχει επιλεγεί η πλειοψηφία των πόλεων που θα επισκεφτεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης και έχει καθοριστεί η σειρά. Ασφαλώς και θα πραγματοποιηθούν παρεμβάσεις ανάλογα με τη χρονική συγκυρία προκήρυξης των εκλογών, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη πάντως να πυκνώνει σιγά σιγά τις στοχευμένες επισκέψεις σε ολόκληρη την επικράτεια. Ήδη το στα μέσα Ιανουαρίου θα κατέβει στην Κρήτη.

Προ των πυλών βρίσκεται η αναδιάταξη προσώπων στις γραμματείες του κόμματος. Με αφορμή την αποχώρηση κομματικών στελεχών, τα οποία σήμερα κατέχουν θέσεις στον κομματικό μηχανισμό και ενδιαφέρονται να κατέλθουν ως υποψήφιοι βουλευτές το iberal.gr πληροφορείται ότι θα υπάρξουν και ευρύτερες αλλαγές στις γραμματείες, ως αποτέλεσμα συνολικότερης αξιολόγησης.

Οι νέες τοποθετήσεις θα περιλαμβάνουν πρόσωπα όλων των ηλικιών, από πολλές περιοχές της χώρας, με το χρόνο αλλαγών να αποτελεί προσωπική απόφαση του κ.Μητσοτάκη.