Ποιοι και γιατί έβγαλαν τις… καφίγιες από τα κομματικά μπαούλα

Ποιοι και γιατί έβγαλαν τις… καφίγιες από τα κομματικά μπαούλα

Ο Τζο Μπάιντεν στον οποίο επενδύει ο ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να χτυπήσει εκ νέου τον καπιταλισμό, τάχθηκε με σαφήνεια υπέρ του δικαιώματος του Ισραήλ να αμύνεται, όπως άλλωστε και η ελληνική κυβέρνηση.

Ο Αλέξης Τσίπρας όμως προχώρησε σε μια διφορούμενη αναφορά όταν ρωτήθηκε σχετικά στο Φόρουμ των Δελφών την ώρα που η Κουμουνδούρου προχωρούσε σε ένα νέο, επίσημο, προσκλητήριο για τη διενέργεια πορείας διαμαρτυρίας στην ισραηλινή πρεσβεία, η οποία πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη Παρασκευή. Το μήνυμα σαφές…

Με τις παλαιστινιακές μαντίλες, τις λεγόμενες καφίγιες, κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίσθηκαν μπροστάρηδες σε μια πορεία που άνοιξε ουσιαστικά το δρόμο για τις «συλλογικότητες» και τους «φανατικούς» υποστηρικτές που ακολούθησαν το Σάββατο, αλλά και την Κυριακή σε ένδειξη συμπαράσταση στον παλαιστινιακό λαό, δείχνοντας ουσιαστικά ως υπαίτιους για όσα συμβαίνουν, για μια ακόμη φορά, τους Ισραηλινούς.

Σκουρλέτης, Καββαδία, Λάμπρου και άλλοι έβγαλαν από τα κομματικά μπαούλα, όπου είχαν παραμείνει την περίοδο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ τις παλαιστινιακές μαντίλες και τις φόρεσαν εκ νέου, όπως ακριβώς την είχε φορέσει ο Αλέξης Τσίπρας τον Ιούλιο του 2014, τελευταία φορά, σε μια ανάλογη πορεία διαμαρτυρίας εκείνη τη φορά προς την αμερικανική πρεσβεία.

Ο ίδιος μιλώντας στο Φόρουμ των Δελφών, είχε στείλει το μήνυμα κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις τις οποίες χαρακτήρισε «δυσάρεστες». «Βλέπουμε καθημερινά την απώλεια ανθρώπινης ζωής, βομβαρδισμούς άμαχου πληθυσμού στη Γάζα.

Πρέπει να σταματήσει άμεσα από το Ισραήλ ο βομβαρδισμός άμαχου πληθυσμού» είπε για να προσθέσει αμέσως μετά ότι: «Πρέπει να σταματήσουν και από την πλευρά της Χαμάς οι εχθροπραξίες». Για να καταλήξει λέγοντας πως: «Η ανθρώπινη ζωή όταν απειλείται, κατά την άποψή μου, δεν έχει νόημα να βλέπει κανείς σε ποιο θεό πιστεύει αυτός που χάνεται».

Και ουδείς διαφωνεί την τοποθέτηση σε ό,τι αφορά το θέμα της ανθρώπινης ζωής. Εντούτοις, είναι αξιοσημείωτο το γεγονός γίνεται αναφορά σε βομβαρδισμούς αμάχων αναφορικά με το Ισραήλ και σε «εχθροπραξίες» ως προς τις χιλιάδες ρουκέτες που εκτοξεύει η οργάνωση Χαμάς.

Αυτή που η Αμερική χαρακτηρίζει ως τρομοκρατική οργάνωση και για τις επιθέσεις της οποίας ο Τζο Μπάιντεν τις αναφέρει ως τρομοκρατικές. Είναι δε αξιοσημείωτο πως η Χαμάς θεωρείται από τους ειδικούς αναλυτές ως χρηματοδοτούμενη από το Ιράν και άμεσα συνδεδεμένη με το καθεστώς Ερντογάν στην Τουρκία.

Το μήνυμα που διαμορφώνει η συγκεκριμένη τοποθέτηση ήρθε πριν την πραγματοποίηση της πορείας διαμαρτυρίας του ΣΥΡΙΖΑ με τις παλαιστινιακές μαντήλες που παραπέμπουν στη λογική της επαναστατικής γυμναστικής και στην κινηματική λειτουργία της Κουμουνδούρου που εμφανίζεται πλέον να υποστηρίζει οποιαδήποτε κινητοποίηση γίνεται αν δεν την προωθεί η ίδια επίσημα μέσω των κομματικών μηχανισμών και στελεχών της.

Το ερώτημα που τίθεται είναι τι αποσκοπεί αυτή η τακτική, πέραν της υπενθύμισης σε μια ομάδα ψηφοφόρων, ίσως και πρώην ψηφοφόρων που απομακρύνθηκαν όταν ο ΣΥΡΙΖΑ μετατράπηκε ελέω διακυβέρνησης σε έναν συστημικό μηχανισμό.

Διότι αν μη τι άλλο τα 4,5 χρόνια βρέθηκε στην κυβέρνηση επεδίωξε να δημιουργήσει σχέσεις με το Ισραήλ που μάλιστα χαιρετίστηκαν από την τότε αντιπολίτευση δεδομένων των συνθηκών που υπήρχαν.

Ουδείς άλλωστε δύναται να ξεχάσει το 2015 όταν ο Αλέξης Τσίπρας ευρισκόμενος στην Ιερουσαλήμ ως πρωθυπουργός υπέγραψε στο βιβλίο των επισκεπτών γράφοντας σχετικά με την παρουσία του στην…. πρωτεύουσα της χώρας.

Σε κάθε περίπτωση οι μαντίλες, οι καφίγιες, που ορίζουν την… επαναστατικότητα,και έχουν γίνει για τη Δύση κάτι σαν τα μπλουζάκια με τον Τσε Γκεβάρα, δεν αλλάζουν τα δεδομένα ούτε οι «εχθροπραξίες» ακυρώνουν την ουσία πως δεν είναι ένας πόλεμος του Ισραήλ κατά αμάχων.

Δημιουργούν όμως εντυπώσεις, όταν προέρχονται ως κινήσεις από την αξιωματική αντιπολίτευση της χώρας, που αν μη τι άλλο έχοντας ως κυβέρνηση χειριστεί, με τον όποιο τρόπο το έκανε, εξωτερικά θέματα οφείλει να είναι περισσότερο προσεκτική σε πράξεις αλλά και διατυπώσεις.

Κυρίως δε πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους πως δεν μπορεί κάθε θέμα να μετατρέπεται σε αντιπολιτευτική τακτική και σε καταγγελίες κατά της κυβέρνησης και των χειρισμών της.