Ποιοι επιδιώκουν τον θεσμικό εκφυλισμό της έρευνας για τη Νοvartis;

Ποιοι επιδιώκουν τον θεσμικό εκφυλισμό της έρευνας για τη Νοvartis;

Του Τάσου Ευαγγελίου

Ο Αλέξης Τσίπρας θέλει τον Πολάκη και τον Τζανακόπουλο στην προανακριτική της επιτροπής εν είδει εισαγγελέα να εξετάζουν μάρτυρες. Επιλέγει την ένταση που μπορεί να οδηγήσει στον εκφυλισμό της όλης διαδικασίας. Την ίδια στιγμή η εισαγγελέας Διαφθοράς Ε. Τουλουπάκη, εμφανίζεται να ζητά με εξώδικο τα στοιχεία του «πληροφοριοδότη» που διέρρευσε το έγγραφο στην Καθημερινή ρωτώντας αν το «έκλεψε» η δημοσιογράφος ή αν της το έδωσαν από την εισαγγελία του Αρείου Πάγου...

Η έρευνα για την σκευωρία της Νovartis δεν έχει ξεκινήσει ακόμη στη Βουλή. Ο Αλέξης Τσίπρας έχει φροντίσει γι αυτό αντιδρώντας στην απόφασή της Προανακριτικής Επιτροπής να μη δεχθεί ως μέλη της τον Παύλο Πολάκη και τον Δημήτρη Τζανακόπουλο. Χθες το κατέστησε σαφές. Η αυτοί ή κανένας άλλος είπε δείχνοντας ότι θα συνεχίσει μέχρι τέλους «αγκαλιά» με τον στενό του συνεργάτη

Από την πρώτη στιγμή άλλωστε έχοντας ορίσει τον Παύλο Πολάκη ως μέλος της Επιτροπής έδειξε να επιλέγει τον δρόμο της έντασης με απώτερο σκοπό τον εκφυλισμό της όλης διαδικασίας. Άλλωστε δεν άργησε να τον επιβεβαιώσει και μάλιστα κατά την πρώτη προσπάθεια της προανακριτικής να συνεδριάσει, εξαπολύοντας μύδρους και προσωπικές επιθέσεις στους βουλευτές που μετέχουν σε αυτή.

Το ζήτημα όμως της έρευνας για τη σκευωρία της Νοvartis λαμβάνει από χθες και νέες διαστάσεις. Η εισαγγελέας Διαφθοράς, μετά τη δημοσιοποίηση ενός απόρρητου εγγράφου, που όμως βρίσκεται στη διάθεση όλων όσοι στη βουλή ασχολούνται με την υπόθεση, αντέδρασε με τρόπο που όπως ανέφερε μιλώντας στον Σκάι ο Ευάγγελος Βενιζέλος προκαλεί ερωτήματα.

«Πρέπει οι δικαστές μας και οι Εισαγγελείς μας να ξέρουν ορισμένα θεμελιώδη πράγματα, τι σημαίνει το άρθρο 10 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και τι έχει πει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για την ελευθερία έκφρασης και για το δημοσιογραφικό λειτούργημα…» ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του.

Και αυτό διότι η κ. Τουλουπάκη ζητά τα στοιχεία του πληροφοριοδότη που ενεχυρίασε το έγγραφο στην Καθημερινή

Το ζήτημα είναι τι αναφέρει το έγγραφο που δημοσιοποιήθηκε και όχι ποιος το έδωσε στην εφημερίδα. Και το έγγραφο αυτό αποδομεί όλο το σύστημα πάνω στο οποίο βασίστηκε ο διασυρμός 10 πολιτικών προσώπων εκ των οποίων δύο πρώην πρωθυπουργοί που βρέθηκαν κατηγορούμενοι μέσα από καταθέσεις κουκουλοφόρων μαρτύρων.

Με βάση τα όσα περιλαμβάνει καθιστά σύμφωνα με νομικούς (σ.σ. Το τόνισε κατ επανάληψη και ο Ευάγγελος Βενιζέλος) άκυρες τις καταθέσεις τους αφού αποτελούν μάρτυρες υπό προστασία του FBI, αποσκοπώντας με βάση το αμερικανικό δίκαιο σε αμοιβή για τα όσα έχουν καταθέσει.

Στην εξώδικη δήλωσή της όμως η κ. Τουλουπάκη αφ ενός υποστηρίζει ότι το πολύ πολύ να αρθεί η ανωνυμία τους και όχι να ακυρωθούν οι καταθέσεις πάνω στις οποίες επιχειρήθηκε να στηθεί το «Νοvartis gate» αφετέρου επικεντρώνεται στον «πληροφοριοδότη».

Τα ερωτηματικά που θέτει έχουν σημασία αφού κάνει αναφορά και στον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου που διεξάγει την έρευνα σε δικαστικό επίπεδο μετά τις καταγγελίες του Ι. Αγγελή. Προκαλεί δέ εντυπώσεις το γεγονός δεδομένου ότι έρχεται τη στιγμή που ο Άρειος Πάγος απηύθυνε ερώτημα προς το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ και το FBI σχετικά με το αν ταυτίζονται οι μάρτυρες που έχουν τεθεί υπό προστασία στην έρευνα που διεξάγουν με αυτούς που έχουν καταθέσει στην Ελλάδα.