Ποιοι είναι οι 6 πρόθυμοι;

Ποιοι είναι οι 6 πρόθυμοι;

Βέβαιος για την εύρεση των 6 προθύμων που θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση εμφανίσθηκε ο Αλέξης Τσίπρας και με αυτοπεποίθηση ζήτησε από τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση να εκκινήσει τις διαδικασίες προκειμένου να κλείσει το θέμα το βράδυ της Τετάρτης. Ποιοι είναι όμως οι 5 βουλευτές που θα προσθέσουν τη ψήφο τους σε αυτή της Κατερίνας Παπακώστας καθώς και σε αυτές των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ;

Ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει σήμερα 145 βουλευτές που είναι δεδομένων πως θα ψηφίσουν ως «μπετόν» στη ψήφο εμπιστοσύνης. Σε αυτούς προστίθεται και η Κατερίνα Παπακώστα, που ορίστηκε υφυπουργός στον τελευταίο ανασχηματισμό και εκ τότε στηρίζει αναφανδόν την κυβέρνηση και τον Αλέξη Τσίπρα. Ήδη άλλωστε έχει δείξει πως εξετάζει με θετικό μάτι και το θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών.

Από εκεί και πέρα στους πρόθυμους να στηρίξουν την Κυβέρνηση είναι τέσσερις εκ των βουλευτών των ΑΝΕΛ. Πρόκειται για το Θανάση Παπαχριστόπουλο, που έχει ξεκαθαρίσει τη θέση του καθώς και ότι θα ψηφίσει και τη συμφωνία των Πρεσπών, την Έλενα Κουντουρά, η οποία φέρεται να στηρίζει την κυβέρνηση, αν και ουδείς γνωρίζει την τελική της θέση όπως και το τι θα πράξει για το θέμα των Σκοπίων.

Ο Βασίλης Κόκκαλης προστέθηκε στους βουλευτές που δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, ενώ και ο Κώστας Ζουράρις που δηλώνει πως θα καταψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών, ξεκαθάρισε πως θα στηρίξει την Κυβέρνηση στης διαδικασία που ξεκινά την Τρίτη στη Βουλή.

Με την Κατερίνα Παπακώστα και τους τέσσερις βουλευτές των ΑΝΕΛ ο Αλέξης Τσίπρας φτάνει τους 150 και αναμένει τον 151ο που σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα είναι ο Σπύρος Δανέλλης από το Ποτάμι. Ο βουλευτής έχει δηλώσει πως θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση εν τούτοις την τελευταία εβδομάδα το θέμα μπερδεύτηκε. Και αυτό διότι ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε ψήφο για ολοκλήρωση της τετραετίας και όχι μόνο για τη συμφωνία των Πρεσπών.

Το ποτάμι έχει δηλώσει πως θα ψηφίσει τη συμφωνία αλλά όχι την ψήφο εμπιστοσύνης. Στο πλαίσιο αυτό ήρθε και η δήλωση του αντιπροέδρου του Ποταμιού κ. Μαυρωτά ο οποίος μίλησε στο Open για κομματική γραμμή που όποιος δεν την ακολουθήσει θέτει εαυτόν εκτός κόμματος.

Πάντως στην κυβέρνηση προσμετρούν τον Σπύρο Δανέλλη ως τον 151ο βουλευτή που θα πει ναι στην ψήφο εμπιστοσύνης. Παράλληλα βολιδοσκοπούν και τον βουλευτή της Ένωσης Κεντρώων, κ. Σαρίδη, ο οποίος υπερψήφισε τον προϋπολογισμό (νοείται και ως ψήφος εμπιστοσύνης για μια κυβέρνηση) αν και δηλώνει, προς το παρόν, πως θα καταψηφίσει.

Σε αυτούς βασίζεται ο Αλέξης Τσίπρας για την ψηφοφορία που θα γίνει με ταχύτατες διαδικασίες στη Βουλή την Τετάρτη το βράδυ, μετά την ανακοίνωση του Ν. Βούτση για σύντμηση του σχετικού χρόνου.

Ουσιαστικά αυτό που έχει προκύψει μετά την αποχώρηση και την Παραίτηση Πάνου Καμμένου είναι μια κυβέρνηση χωρίς ΑΝΕΛ, η οποία στηρίζεται στις ψήφους των βουλευτών των ΑΝΕΛ και αναζητεί και μια επιπλέον στο πρόσωπο του Σπύρου Δανέλλη από το Ποτάμι, για να συνεχίσει να κυβερνά τη χώρα και να φέρει στη Βουλή τη συμφωνία των Πρεσπών, παρά τις αντιδράσεις στο εσωτερικό και την καταγεγραμμένη διαφωνία της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού.

Διαβάστε ακόμα:

- Αλ. Τσίπρας: Ψήφο εμπιστοσύνης για ολοκλήρωση της τετραετίας

- Fast track ψήφος εμπιστοσύνης