Κακούργημα οι μολότοφ στις πορείες, αλλαγές στις αποφυλακίσεις

Κακούργημα οι μολότοφ στις πορείες, αλλαγές στις αποφυλακίσεις

Σε διαβούλευση τέθηκε το νομοσχέδιο το υπ. Δικαιοσύνης το οποίο προβλέπει αλλαγές στον ποινικό κώδικα. Κακούργημα θα είναι η μεταφορά μολότοφ σε πορείες, αυξάνοντας τα όρια για την υφ' όρων απόλυση πολυισοβιτών, προστίθενται νέα αδικήματα κατά της τρομοκρατίας και γίνεται εκ νέου κακούργημα η δωροδοκία υπαλλήλων.

Οι τροποποιήσεις έρχονται μετά τις αντιδράσεις που είχαν σημειωθεί με αφορμή τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα που είχε προωθήσει ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο που τέθηκε σε διαβούλευση το έγκλημα της παροχής εκπαίδευσης στην κατασκευή ή χρήση εκρηκτικών, πυροβόλων ή άλλων όπλων, επιβλαβών ή επικίνδυνων ουσιών ή άλλων ειδικών μεθόδων ή τεχνικών, κ.λπ. (μολότοφ, κ.ά.) μετατρέπεται σε έγκλημα σκοπού και προβλέπονται ποινές κάθειρξης.

Προστίθεται παράγραφος 2 στο άρθρο 272 του Ποινικού Κώδικα, στην οποία προβλέπεται η κακουργηματική μορφή του αδικήματος όταν αυτό τελείται από δράστη ο οποίος συμμετέχει σε πλήθος που διαπράττει βιαιοπραγίες εναντίον προσώπων ή πραγμάτων ή εισβάλλει παράνομα σε ξένα σπίτια ή άλλα ακίνητα και προβλέπεται ποινή κάθειρξης έως 10 έτη.

Στη διάταξη του άρθρου 94 προστίθεται η εξής νέα παράγραφος 4:

«4. Ποινές στερητικές της ελευθερίας ανώτερες του ενός έτους που επιβάλλονται για κακούργημα ή πλημμέλημα με δόλο το οποίο τέλεσε κρατούμενος κατά τη διάρκεια της αδείας του εκτίονται ολόκληρες μετά την έκτιση της ποινής που επιβλήθηκε ή θα επιβληθεί για την πράξη για την οποία ήταν κρατούμενος».

 

Η νέα ρύθμιση έρχεται να αυξήσει τα όρια για την υφ' όρων απόλυση πολυισοβιτών. Όσοι έχουν πολλές ποινές καθείρξεως μπορούν να παραμείνουν στη φυλακή μέχρι και 22 έτη έως ότου αποφυλακισθούν. 

Όσοι έχουν πολλές ισόβιες καθείρξεις πλέον μπορούν να αιτηθούν την εκτέλεση της ποινής τους σε κατ' οίκον περιορισμό αφού περάσουν είκοσι έτη. 

Επίσης γίνεται εκ νέου κακούργημα η δωροδοκία υπαλλήλων. 

Το νομοσχέδιο έρχεται να αυστηροποιήσει το πλαίσιο για αδικήματα κλοπών ανεξάρτητα από το ύψος των κλοπιμαίων( αν είναι πάνω ή κάτω από 120.000 ευρώ) και να προβλέψει ποινή έως 10 χρόνια κάθειρξη σε περίπτωση που αυτή διαπράττεται από οργανωμένη ομάδα 2 ατόμων και πάνω.

Παράλληλα ικανοποιείται το αίτημα των πολιτών που λόγω της κατάργησης των πταισμάτων είδαν να μην τιμωρείται πλέον το αδίκημα της διατάραξης κοινής ησυχίας (π.χ. τα ντεσιμπέλ καταστημάτων). Το αδίκημα επανέρχεται ως ελαφρύ πλημμέλημα.