Επιτρεπτή η χρήση παρανόμως κτηθέντος υλικού

Επιτρεπτή η χρήση παρανόμως κτηθέντος υλικού

Στην κρίση της Ολομέλειας τίθεται σήμερα Τετάρτη το σχέδιο νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης με τις τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

Στο νομοσχέδιο κατατέθηκε νωρίτερα σήμερα τροπολογία που αυστηροποιεί τις ποινές για τον βιασμό και τον παιδικό βιασμό και την παράνομη διακίνηση μεταναστών. Απουσιάζει ωστόσο η επαναφορά στον Ποινικό Κώδικα του αδικήματος της κακόβουλης βλασφημίας στα θεία, την οποία είχε εξαγγείλει ο υπουργός Δικαιοσύνης, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Παράλληλα, ο κ. Τσιάρας προχωρά με τροπολογία στην επαναφορά της διάταξης, σύμφωνα με την οποία θα επιτρέπεται η χρήση παρανόμως κτηθέντος υλικού για οικονομικά εγκλήματα και εγκλήματα διαφθοράς. 

Ειδικότερα, σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, επιτρέπεται στο πλαίσιο εκδίκασης πράξεων κακουργηματικού χαρακτήρα που υπάγονται στην αρμοδιότητα εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος ή του Εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς, η αξιοποίηση μέσων που έχουν αποκτηθεί με αξιόποινες πράξεις ή μέσω αυτών κατά παρέκκλιση του άρθρου 177 παρ. 2 του Κ.Π.Δ εφόσον το αποδεικτικό μέσο αφορά σε πληροφορίες ή στοιχεία στα οποία οι ανωτέρω εισαγγελείς έχουν δικαίωμα πρόσβασης, κατά τις κείμενες διατάξεις.

Κ. Τσιάρας: Φέρνουμε αλλαγές που απαντούν στην κοινή λογική 

Βασικό μέλημα της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού είναι η πολιτική μας να ενώσει τους Έλληνες κι αυτό ισχύει πιο εμφατικά, όταν μιλάμε για τα θέματα Δικαιοσύνης, δήλωσε ο Κωνσταντίνος Τσιάρας, κατά τη συζήτηση των αλλαγών στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Αλλαγές που, όπως είπε, απαντούν στην κοινή λογική και αίρουν προχειρότητες έτσι όπως νομοθετήθηκε ο Ποινικός Κώδικας, παραμονές των εθνικών εκλογών. 

Ο κ. Τσιάρας υπογράμμισε ότι η κατοχή και η χρήση μολότοφ είναι ζήτημα που έχει απασχολήσει την ελληνική κοινωνία και, απαντώντας σε όσους μιλούν για ποινικοποίηση των ταξιδιών που μπορεί να σχετίζονται με την τρομοκρατία, επανέλαβε ότι με το νομοσχέδιο ενσωματώνεται η Οδηγία της ΕΕ για την τρομοκρατία.

Για τις αλλαγές που αφορούν την ενεργητική δωροδοκία αλλά και την κατ'' έγκληση δίωξη τραπεζικών στελεχών, ο υπουργός απευθύνθηκε στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης καλώντας την αναλογιστεί ότι «η προηγούμενη κυβέρνηση πλημμεληματοποίησε την κακουργηματική απάτη και την υπεξαίρεση».

Ιδίως για την κατ'' έγκληση δίωξη τραπεζικών στελεχών σε υποθέσεις δανείων, ο υπουργός Δικαιοσύνης υπογράμμισε ότι η διάταξη έρχεται διότι η κυβέρνηση ανταποκρίνεται «στην ευθύνη να δημιουργηθούν συνθήκες ευημερίας για τον Έλληνα πολίτη και στην ευθύνη να δοθεί η δυνατότητα στην οικονομία να κάνει τα βήματα που της αξίζουν».

Δείτε εδώ ολόκληρη την τροπολογία για τη χρήση παρανόμως κτηθέντος υλικού.