7ος χρόνος, ημέρα 2097η
Πέμπτη, 29 Ιουλίου 2021

Plan b τα τοπικά lock down, μεγάλος εχθρός ο εφησυχασμός

Plan b τα τοπικά lock down, μεγάλος εχθρός ο εφησυχασμός
Φωτογραφία αρχείου
Eurokinissi

Στο τραπέζι παραμένει πάντα η επιλογή των τοπικών lockdown, τύπου Καλύμνου, εφόσον το επιβάλουν οι εικόνες χαλάρωσης των πολιτών, αφού ο μεγαλύτερος εχθρός είναι ο εφησυχασμός.

Η εκτίμηση που υπάρχει στο Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι μπορεί τα επιδημιολογικά δεδομένα να καταγράφουν μία σχετική βελτίωση, η πραγματικότητα όμως είναι ότι ο κίνδυνος παραμένει.

Στο πρωθυπουργικό γραφείο πραγματοποιείται καθημερινά νωρίς το πρωί μία ειδική συνάντηση στελεχών, όπου και αποτιμάται η κατάσταση μέρα με τη μέρα, καθώς στο συρτάρι βρίσκονται εναλλακτικά σχέδια, τα οποία εφόσον χρειαστεί θα τεθούν σε εφαρμογή.

Στη λογική αυτή εντάσσεται και το σενάριο των τοπικών lockdown, που θα είναι η ύστατη λύση, καθώς στην κυβέρνηση δεν επιθυμούν να στείλουν  μήνυμα πισωγυρίσματος, ειδικά σε αυτή τη συγκυρία, όπου δειλά, δειλά η χώρα εισέρχεται στην τουριστική περίοδο.

Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο, τα επόμενα 24ωρα θα επιχειρηθεί να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια ώστε να μην υπάρξει περαιτέρω  χαλάρωση των πολιτών. Στο πλαίσιο αυτό οι έλεγχοι θα ενταθούν με καθαρή στόχευση πλέον τη χρήση μάσκας στους δρόμους. Εκεί αναμένεται να δοθεί η “μάχη” από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς.

Το Σαββατοκύριακο αρχίζει «σαφάρι» παραινέσεων και αυστηρών προστίμων, με έμφαση στους νέους ανθρώπους. Επιλογή καθόλου τυχαία αφού όλα τα στοιχεία  συνηγορούν στο ότι ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων συνεχώς μειώνεται. Μία παράμετρος που  ανησυχεί τόσο το Μέγαρο Μαξίμου όσο και την επιτροπή των λοιμωξιολόγων.

«Εάν συνεχίσουμε τις καλές επιδόσεις για ακόμα δέκα ημέρες, τότε θα έχουμε βάσιμους λόγους για να χαμογελάμε», σημειώνουν στο Liberal πηγές του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος, που εκτιμούν ότι ο Μάιος θα είναι ο τελευταίος δύσκολος μήνας. Με την είσοδο του καλοκαιριού, στη μάχη εναντίον του ιού θα υπάρξουν δύο ακόμα

Ισχυρά όπλα:

- Η ενίσχυση του εμβολιαστικού προγράμματος  το οποίο, αν όλα πάνε καλά, στις αρχές Ιουνίου θα είναι κάνει μεγάλα βήματα προς τον μεγάλο στόχο του τείχους ανοσίας. Χθες ξεπεράσαμε τους 4.610.000 εμβολιασμούς, ενώ 1,7 εκατομμύριο πολιτών  έχουν εμβολιαστεί πλήρως. Την Παρασκευή οι πολίτες που θα έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση θα ξεπεράσουν τα 3.000.000.

Εδώ και 2 εβδομάδες  η Ελλάδα ξεπερνάει καθημερινά τους 103.000 εμβολιασμούς. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι με βάση τον επταήμερο κυλιόμενο μέσο όρο των εμβολιασμών ανά 100.000 κατοίκους, η Ελλάδα βρίσκεται στην τέταρτη θέση μεταξύ των 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σύμφωνα με τα στοιχεία του Our World in Data.

- Οι καιρικές συνθήκες που θα βελτιώνονται καθημερινά. Η θερμοκρασία θα ανεβαίνει, κάτι που θα επιδράσει καταλυτικά στη δυσκολότερη μετάδοση του ιού.