Πιο γρήγορα η αναγνώριση πτυχίων κολεγίων, ξένων πανεπιστημίων

Πιο γρήγορα η αναγνώριση πτυχίων κολεγίων, ξένων πανεπιστημίων

Νέο πλαίσιο με επίκεντρο την επίσπευση των διαδικασιών για την αναγνώριση των πτυχίων από ξένα πανεπιστήμια και κολέγια, προωθεί η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας με σχετική τροπολογία.

Ειδικότερα, όπως γράφει η «Καθημερινή», σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου η διαδικασία θα είναι αυτοματοποιημένη, καθώς χαρακτηριστικό της καθυστέρησης είναι ότι πτυχιούχοι που περιμένουν εδώ και τρία χρόνια απάντηση για το πτυχίο τους έχουν συστήσει την «Ομάδα αναμονής ΣΑΕΠ». Το ζήτημα αφορά μεγάλο ποσοστό αποφοίτων, καθώς υπολογίζεται ότι στα κολέγια φοιτούν περίπου 18.000 σπουδαστές. 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της «Καθημερινής», το νέο αρμόδιο όργανο που θα συσταθεί θα χορηγεί την αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων και την ισοδυναμία με μια πιο απλοποιημένη διαδικασία. Υπενθυμίζεται την περασμένη άνοιξη καταργήθηκε με νόμο το Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων (ΣΑΕΠ) και τη θέση του πήρε το Αυτοτελές Τμήμα Εφαρμογής της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας (ΑΤΕΕΝ) για τα πτυχία από ευρωπαϊκά ΑΕΙ, μια ρύθμιση που είχε προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις από τα κολέγια.

Πλέον, με τροπολογία της υπουργού Ν. Κεραμέως που κατατέθηκε προς επεξεργασία στη Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή της Βουλής, επανέρχεται η χορήγηση ισοδυναμίας για όλα τα πτυχία και όχι μόνο για εκείνα που οδηγούν σε νομικά κατοχυρωμένων επαγγέλματα. Όσον αφορά την ακαδημαϊκή ισοδυναμία των πτυχίων, οι σχετικές αιτήσεις θα συνεχίσουν να εξετάζονται από το ΔΟΑΤΑΠ, όπως σήμερα.

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Παιδείας, πρακτικά με τη νέα ρύθμιση θα αναγνωρίζονται πτυχία από χώρες εκτός Ε.Ε. (όπως πχ. ΗΠΑ), ωστόσο οι πτυχιούχοι δεν θα μπορούν να λάβουν μέρος σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ.