Τετάρτη 28 Μαρτίου 2018, 15:43

-A +A

Πιέσεις προς την Τουρκία ζητά από την ΕΕ η Ελίζα Βόζεμπεργκ μετά τις δηλώσεις Bahceli

Τετάρτη 28 Μαρτίου 2018, 15:43
Πιέσεις προς την Τουρκία ζητά από την ΕΕ η Ελίζα Βόζεμπεργκ μετά τις δηλώσεις Bahceli
-A +A

Tην άσκηση έντονων πιέσεων σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο, προκειμένου να ακολουθήσει η Τουρκία την οδό της διεθνούς νομιμότητας, ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Ελίζα Βόζεμπεργκ, μετά τις εμπρηστικές δηλώσεις που έκανε ο επικεφαλής του τουρκικού Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης, Devlet Bahceli.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η ελληνίδα ευρωβουλευτής κατέθεσε κατεπείγουσα ερώτηση στην Κομισιόν στηλιτεύοντας την κλιμακούμενη τουρκική επιθετικότητα, που πυροδοτεί νέες εντάσεις στις ελληνοτουρκικές και ευρωτουρκικές σχέσεις, δύο μέρες μετά τη Σύνοδο στη Βάρνα της Βουλγαρίας.

Στο πλαίσιο αυτό, δεν παρέλειψε να τονίσει ότι πλέον η Τουρκία αγνοεί τις επιβεβλημένες σχέσεις καλής γειτονίας και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, που οφείλει να σέβεται ως υποψήφια προς ένταξη χώρα.

H κα Βόζεμπεργκ ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση όχι μόνο θεωρητικές εξαγγελίες καταδίκης της τουρκικής στάσης σε δηλώσεις, κείμενα και ψηφίσματα αλλά και την άσκηση έντονων πιέσεων σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο, προκειμένου να ακολουθήσει η Τουρκία την οδό της διεθνούς νομιμότητας, όπως επιβάλλεται από το καθεστώς της υποψήφιας προς ένταξη χώρας.

Με ερώτησή της η ευρωβουλευτής της ΝΔ ζητά να μάθει «πώς σκοπεύει να αντιδράσει σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο και να πιέσει την Τουρκία να ακολουθήσει την οδό της διεθνούς νομιμότητας, πέραν των όποιων θεωρητικών εξαγγελιών περί καταδίκης της τουρκικής στάσης σε κείμενα και δηλώσεις;»

Ακολουθεί η ερώτηση της Ελίζας Βόζεμπεργκ:

«Σε ένα παραλήρημα προκλητικών δηλώσεων, ο σύμμαχος του Εrdogan και επικεφαλής του τουρκικού Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης, Devlet Bahceli, εξαπέλυσε για ακόμη μία φορά ευθείες απειλές κατά της Ελλάδας και του Ελληνικού λαού, συνεχίζοντας την τακτική της κλιμακούμενης επιθετικότητας που ακολουθεί το τελευταίο διάστημα η Τουρκία απέναντι σε Ελλάδα και Ε.Ε.

Η αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα αυτή τη φορά έφτασε στα όρια της ρητορικής μίσους σε ιδιαίτερα σοβαρό τόνο ενώ δεν έλειψαν και δηλώσεις που πυροδοτούν νέες εντάσεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, δύο μέρες μάλιστα μετά την ευρωτουρκική σύνοδο στη Βάρνα της Βουλγαρίας, όπου συζητήθηκαν όλα τα ανοιχτά ζητήματα μεταξύ των δύο πλευρών.

Δεδομένου ότι η απειλητική στάση της Τουρκίας απέναντι σε κράτος μέλος της Ε.Ε. κινείται πλέον σκόπιμα και συνειδητά εκτός ορίων, παραβιάζει τις επιβεβλημένες σχέσεις καλής γειτονίας και δεν ευθυγραμμίζεται με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, που οφείλει να σέβεται η Τουρκία ως υποψήφια προς ένταξη χώρα, ερωτάται η Επιτροπή:

- Ποιά η πρόοδος που θεωρεί ότι επετεύχθη στις ευρωτουρκικές σχέσεις κατά την πρόσφατη Σύνοδο της Βάρνας;

- Πώς σκοπεύει να αντιδράσει σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο και να πιέσει την Τουρκία να ακολουθήσει την οδό της διεθνούς νομιμότητας, πέραν των όποιων θεωρητικών εξαγγελιών περί καταδίκης της τουρκικής στάσης σε κείμενα και δηλώσεις;».

Φωτογραφία: Intime News

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Κυριακή, 26 Ιανουαρίου 2020
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα