ΠΓΔΜ: Η χώρα δε θα επιτρέψει τη διέλευση σε οικονομικούς μετανάστες, λέει ο ΥΠΕΞ

ΠΓΔΜ: Η χώρα δε θα επιτρέψει τη διέλευση σε οικονομικούς μετανάστες, λέει ο ΥΠΕΞ

Η ΠΓΔΜ θα συνεχίσει να επιτρέπει τη διέλευση από την ουδέτερη ζώνη, στο ύψος Ειδομένης-Γευγελής, και να παρέχει φροντίδα σε πρόσφυγες από εμπόλεμες περιοχές (σ.σ από τη Συρία, το Αφγανιστάν και το Ιράκ), ωστόσο δεν πρόκειται να επιτρέπει σε οικονομικούς μετανάστες να εισέρχονται στο έδαφος της, ανέφερε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νίκολα Πόποσκι, κατά τη συνάντηση που είχε με πρέσβεις ξένων χωρών στην ΠΓΔΜ.

Ο κ. Πόποσκι σημείωσε ότι η χώρα του είναι αναγκασμένη να μην επιτρέπει τη διέλευση σε οικονομικούς μετανάστες, μετά τις αποφάσεις ορισμένων χωρών της Ε.Ε. ότι θα δέχονται μόνον πρόσφυγες από εμπόλεμες περιοχές.

Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ συμπλήρωσε ότι η χώρα του "υποχρεώθηκε" να απαγορεύσει να εισέρχονται στο έδαφος της οικονομικοί μετανάστες, μετά από ανάλογες ενέργειες από τη Σλοβενία, την Κροατία και τη Σερβία.

Ακόμη, ο κ. Πόποσκι ζήτησε από την Ελλάδα, ως χώρα-μέλος της ΕΕ και της ζώνης του Σένγκεν, να προχωρήσει σε ένα "φιλτράρισμα" και διαχωρισμό προσφύγων πολέμου και οικονομικών μεταναστών και να καθορίσει ποιοι από αυτούς έχουν το δικαίωμα να περάσουν τα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ και ποιοι όχι.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της ΠΓΔΜ (στο οποίο υπάγεται η αστυνομία), κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, επετράπη να περάσουν από την Ελλάδα 5.980 πρόσφυγες, όλοι τους από τη Συρία, το Αφγανιστάν και το Ιράκ.

Στο μεταξύ,όπως μεταδίδουν τα μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων, περίπου δέκα μετανάστες που βρίσκονται επί ημέρες στην ουδέτερη ζώνη και στους οποίους η αστυνομία της ΠΓΔΜ δεν επιτρέπει τη διέλευση, προχώρησαν σε μία απελπισμένη ενέργεια, ράβοντας τα στόματά τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ