Περιστέρα μην κλαις, δεν το... εννοούσε ο Αλέξης!

Δευτέρα 18 Ιουνίου 2018, 11:00
-A +A
Περιστέρα μην κλαις, δεν το... εννοούσε ο Αλέξης!

Του Τάσου Ευαγγελίου

«Προσωπικά μιλώντας, τα τελευταία τρία χρόνια κάθε 5η Ιουλίου κλαίω από νεύρα, από οργή – ναι κυριολεκτώ. Πώς είναι δυνατόν να υποτιμήθηκε τόσο η γνώμη ενός λαού από τους ισχυρούς-δυνάστες του; Ποια “δημοκρατία” των ισχυρών μπορεί να αγνοήσει την επιλογή ενός λαού να ακολουθήσει άλλο δρόμο; Θυμηθείτε, το μήνυμα που διαδόθηκε παγκόσμια σαν φλόγα εκείνο το βράδυ της μοιραίας διαπραγμάτευσης: This is a coup…».

Με αυτά τα λόγια η Περιστέρα Μπαζιάνα εξιστορούσε στη συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στην Εφημερίδα των Συντακτών το πως νιώθει σε κάθε επέτειο του δημοψηφίσματος, το αποτέλεσμα του οποίου ο Αλέξης Τσίπρας από ΟΧΙ μετέτρεψε σε ΝΑΙ πηγαίνοντας να διαπραγματευτεί για ένα ολόκληρο 17ωρο και επιστρέφοντας με Μνημόνιο (το τρίτο) και έναν... έρπη.

Η κα Περιστέρα Μπαζιάνα ήταν κάθετη σε αυτό. Κυρίως ως προς τα συναισθήματά της κάθε 5η Ιουλίου εκάστου έτους. Όμως τελικά προκύπτει ότι ενδεχομένως να μην χρειάζεται να αντιμετωπίζει ανάλογα συναισθήματα αφού τελικά ίσως τα πράγματα να μην ήταν εκείνη την περίοδο τόσο τραγικά. Τουλάχιστον όχι για όλους όσοι έβλεπαν ότι το φως στο τούνελ δεν ήταν έξοδος αλλά ένα τρένο που ερχόταν με μεγάλη ταχύτητα.

Χθες, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός που χειρίστηκε το δημοψήφισμα με τα γνωστά σε όλους αποτελέσματα (έχουν ειπωθεί διάφορα κυρίως από τον τότε υπουργό Οικονομικών Γιάν(ν)η Βαρουφάκη) στη συνέντευξη που παραχώρησε στη Die Welt δήλωσε ότι «εκ των υστέρων με τη γνώση που έχουμε, μπορούμε να αξιολογήσουμε διαφορετικά τα πράγματα. Και αντίθετα με όσα λέτε δεν επρόκειτο για δημοψήφισμα σχετικά με την παραμονή στο ευρώ».

Αναδιπλούμενος ουσιαστικά ο πρωθυπουργός, που κατ' επανάληψη έχει μιλήσει για αυταπάτες κατά το πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησης της χώρας το 2015, το οποίο κόστισε περίπου 100 δισ. ευρώ και μέτρα λιτότητας που έχουν απομυζήσει τον ελληνικό λαό, επιχείρησε να εμφανιστεί ωριμότερος και κατ΄επέκταση ότι αντιμετωπίζει με... άλλο μάτι εκείνη την απόφαση.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η Ν.Δ., με αφορμή τη συνέντευξη εμφανίσθηκε ως «μετανιωμένος πρωθυπουργός». «Το έχει πράξει και άλλες φορές. Όταν είχε μιλήσει για αυταπάτες, τις οποίες είχε όταν θεωρούσε ότι χτυπώντας τα νταούλια θα χορεύουν οι Ευρωπαίοι στο ρυθμό του».

Πάντως και σε αυτή τη συνέντευξη επέμεινε ότι το δημοψήφισμα δεν ήταν για το ευρώ, εν τούτοις όλοι οι Έλληνες γνωρίζουν πως οι δανειστές, (θεσμοί σήμερα τρόικα τότε) ήταν απόλυτα ξεκάθαροι ως προς τις εξελίξεις που θα ακολουθούσαν το ΟΧΙ του δημοψηφίσματος. Άλλωστε αυτός είναι και ο λόγος που τότε ο Αλέξης Τσίπρας έσπευσε να ζητήσει τη βοήθεια και τη στήριξη των άλλων κομμάτων, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

Για την ιστορία δε, σε ό,τι αφορά την αναφορά του πως θα μπορούσε να μην κάνει εκλογές και να συνεχίσει να κυβερνά αλλά επέλεξε να απευθυνθεί στο λαό για να εγκρίνει με τον τρόπο αυτό τη συμφωνία αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι:

1. Αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ 43 βουλευτές.
2. Για να συνεχίσει να κυβερνά θα έπρεπε να έχει την ανοχή των υπολοίπων κομμάτων.
3. Η χώρα δεν θα είχε μείνει στο ευρώ αν, κυρίως οι βουλευτές της Ν.Δ, δεν ψήφιζαν προκειμένου να διασωθεί.
4. Πήγε σε εκλογές αν και είχε δεσμευθεί, τουλάχιστον αυτό είχε γίνει γνωστό τότε, πως δεν θα σύρει τη χώρα σε περιπέτειες την ώρα που κινδύνευε να πέσει στα... οικονομικά τάρταρα.
5. Πήγε σε εκλογές διότι αν καθυστερούσε θα μαθευόταν η αλήθεια για το τί είχε γίνει και δεν θα μπορούσε να κερδίσει όπως έγινε τον Σεπτέμβριο του 2015.

Υ.Γ. Ο Πρωθυπουργός αναδιπλώθηκε. Δεν απάντησε κάθετα στην ερώτηση όπως θα έπρεπε να κάνει αν πίστευε ότι το δημοψήφισμα καλώς έγινε. Η απάντηση του Μαξίμου στα όσα ανέφερε η Ν.Δ. περί «μετανιωμένου πρωθυπουργού» είναι όπως όλες. Καμία λέξη για την ταμπακιέρα. 

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Σάββατο 15/06/2019
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα