Πέντε Κουβανοί αντιφρονούντες βρίσκονται και πάλι στη φυλακή

Πέντε Κουβανοί αντιφρονούντες βρίσκονται και πάλι στη φυλακή

Πέντε Κουβανοί αντιφρονούντες, οι οποίοι ήταν μεταξύ των 53 που απελευθερώθηκαν στα τέλη του 2014 κατόπιν αιτήματος των ΗΠΑ, βρίσκονται και πάλι στη φυλακή, κατήγγειλε σήμερα η Κουβανική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (CCDH).

Οι πέντε "πρώην πολιτικοί κρατούμενοι (...) εγκλείστηκαν σε φυλακές υψίστης ασφαλείας κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2015" ανέφερε στην ετήσια έκθεσή της αυτή η οργάνωση, που θεωρείται "παράνομη" αλλά λειτουργεί με την ανοχή της κουβανικής κυβέρνησης.

Μεταξύ των πέντε είναι ο Βλαντιμίρ Μορέρα, ο οποίος νοσηλεύεται φρουρούμενος σε ένα νοσοκομείο της Κούβας επειδή κάνει απεργία πείνας από τις 9 Οκτωβρίου. Την περασμένη εβδομάδα η Ουάσινγκτον ζήτησε την απελευθέρωσή του. Οι υπόλοιποι τέσσερις είναι ο Βιλφρέδο Παράδα Μίλιαν, ο Χόρχε Ραμίρες Καλδερόν, ο Κάρλος Μανουέλ Φιγκερόα και ο Αρασέλιο Ριμπό Νόα.

Οι πέντε άνδρες θεωρούνταν πολιτικοί κρατούμενοι από τις ΗΠΑ και απελευθερώθηκαν τον Δεκέμβριο του 2014 και τον Ιανουάριο του 2015, μετά την ιστορική συμφωνία για την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων της Ουάσινγκτον με την Αβάνα.

Οι κουβανικές αρχές, που υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει κανείς πολιτικός κρατούμενος στη χώρα, δεν σχολιάζουν ποτέ αυτές τις υποθέσεις με το αιτιολογικό ότι επαφίεται στη δικαιοσύνη να αποφασίσει για αυτές.

Στην έκθεσή της η Επιτροπή αναφέρει ότι το 2015 έγιναν 8.616 συλλήψεις με πολιτικά κίνητρα, αριθμός ελαφρώς μικρότερος σε σύγκριση με το 2014 (8.889 συλλήψεις). Στις περισσότερες περιπτώσεις πάντως πρόκειται μόνο για προσαγωγές λίγων ωρών. Σύμφωνα με την CCDH αυτή η "πολιτική καταστολή" διαψεύδει "τις ελπίδες που γεννήθηκαν μετά την ανακοίνωση της αποκατάστασης των διπλωματικών σχέσεων" μεταξύ της Κούβας και των ΗΠΑ.

Η CCDH υποστηρίζει επίσης ότι στο νησί υπάρχουν ακόμη 60 άνθρωποι που κρατούνται για τις απόψεις τους. Ωστόσο, μεγάλες οργανώσεις όπως η Διεθνής Αμνηστία δεν επιβεβαιώνουν αυτά τα στοιχεία. Πρόσφατα, η Διεθνής Αμνηστία κατηγόρησε την κυβέρνηση του προέδρου Ραούλ Κάστρο ότι "παρενοχλεί" τους αντιφρονούντες και χρησιμοποιεί τις προσωρινές κρατήσεις "για να τους εμποδίσει να συμμετάσχουν σε διαδηλώσεις ή συγκεντρώσεις".

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ