Πέντε «πολιορκημένοι» ηγέτες

Πέντε «πολιορκημένοι» ηγέτες

Τα σκάνδαλα, οι ασταθείς οικονομίες, τα λάθη του παρελθόντος και το αμφίβολο μέλλον βάζουν σε δοκιμασία τους ηγέτες μερικών από τις πιο εξέχουσες χώρες του κόσμου, αναφέρει το Bloomberg.

Αντιμετωπίζουν ριζικά διαφορετικά προβλήματα, ωστόσο όλοι προσπαθούν να ξεφύγουν από τις απειλές που έχουν σηματοδοτήσει την χρονιά μέχρι τώρα.

Ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής, Jacob Zuma

Για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της εννιάχρονης περιόδου ως επικεφαλής του κυβερνώντος κόμματος, ο 73χρονος Zuma, έρχεται αντιμέτωπος με μια πραγματική απειλή για την εξουσία του. Ανώτεροι αξιωματούχοι του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου προσπαθούν τον απομακρύνουν από την εξουσία κατηγορώντας τον πως χρησιμοποιούσε τις διασυνδέσεις του με διακεκριμένες οικογένειες τις οποίες βοηθά στις επιχειρηματικές συναλλαγές τους επιτρέποντας τους να έχουν επιρροή στη κυβέρνηση.

Όταν του ζητήθηκε από την αντιπολίτευση την περασμένη βδομάδα να παραιτηθεί, Ο πρόεδρος Zuma ήταν ιδιαίτερα προκλητικός. Προς το παρόν ο Zuma έχει καταφέρει να αποφεύγει όλους τους αντιπάλους τους και να διατηρήσει την εξουσία, ωστόσο το ερώτημα είναι για πόσο ακόμα θα έχει αυτή την ανθεκτικότητα.

Στην καλύτερη περίπτωση καταφέρνει να παραμείνει στην ηγεσία του κόμματος ώστε να διαλέξει τον διάδοχο του στην χειρότερη  ανώτεροι αξιωματούχοι των δείχνουν από την εξουσία τους επόμενους μήνες.

Η πρόεδρος της Βραζιλίας, Dilma Rousseff

Μετά από διετή έρευνα για τη διαφθορά και το ξέπλυμα μαύρου χρήματος από επιχειρήσεις και στη συνέχεια από πολιτικούς, η Rousseff βρίσκεται σε μια δύσκολη μεταβατική περίοδο τους τελευταίους μήνες.

Ο μέντορας και προκάτοχός της, Luiz Inacio Lula da Silva κατηγορείται για ξέπλυμα χρήματος, ενώ εκείνη δέχεται πυρά για τις προσπάθειές της να τον προστατέψει.

Στο Κογκρέσο, την επιτροπή μομφής θα προσφέρει τις συστάσεις της. Σε περίπτωση που η Rousseff χάσει θα είναι η δεύτερη πρόεδρος της χώρας που θα αποπεμφθεί από τότε που η Βραζιλία επέστρεψε στη δημοκρατία το 1985.

Στην καλύτερη περίπτωση η Rousseff καταφέρνει να ξεπεράσει τις προσπάθειες αποπομπής της και ολοκληρώνει την θητεία της το 2018, στη χειρότερη οι κοινωνικές αναταραχές και η απόφαση αποπομπής της την υποχρεώνουν να παραιτηθεί τις επόμενες εβδομάδες.

Η Γερμανίδα καγκελάριος, Angela Merkel      

H Angela Merkel βρίσκεται στην εξουσία επί δεκαετία και βρίσκεται, πλέον, αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη πρόκληση από τότε που ανέλαβε την εξουσία καθώς οι Γερμανοί είναι διχασμένοι σχετικά με την μεταναστευτική πολιτική της στην μεγαλύτερη προσφυγική κρίση που γνώρισε η ΕΕ μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η Γερμανία έχει κλονιστεί από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι και τώρα στις Βρυξέλλες που πραγματοποίησαν τζιχαντιστές, οι οποίοι μεγάλωσαν στην Ευρώπη.  Στις περιφερειακές εκλογές της 13ης Μαρτίου οι ψηφοφόροι προτίμησαν την αντιμεταναστευτική εναλλακτική επιλογή από το κόμμα της Angela Merkel το οποίο γνώρισε μια μεγάλη ήττα. Φαίνεται πως το ταλέντο να πείθει τους συμμάχους της πως όλα είναι υπό έλεγχο, όπως συνέβη και στην περίπτωση της Ελλάδας και την κρίση χρέους έχει πλέον εγκαταλείψει την Γερμανίδα καγκελάριο. Προς το παρόν η Angela Merkel αρκέστηκε στο να δηλώσει κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης του κόμματος της πως «έχει περάσει και άλλες φουρτούνες».

Στην καλύτερη περίπτωση η άφιξη Σύρων προσφύγων μειώνεται καθώς οι ειρηνευτικές συνομιλίες αποφέρουν αποτελέσματα και η Angela Merkel κερδίζει τις εκλογές το 2017, στη χειρότερη η Συμφωνία Τουρκίας – ΕΕ καταρρέει, η Γερμανία αναγκάζεται να κλείσει τα σύνορά της και η Γερμανίδα καγκελάριος χάνει τις εκλογές.

 Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, David Cameron

Σε αντίθεση με τους υπόλοιπους ηγέτες, ο David Cameron έχει δημιουργήσει ο ίδιος τα προβλήματα που αντιμετωπίζει. Είναι λιγότερο από ένα χρόνο από τον ανέλπιστο θρίαμβο του στις εκλογές διαψεύδοντας τους επικριτές του και αφήνοντας την αντιπολίτευση σε σύγχιση.

Ωστόσο, αν ο David Cameron χάσει το δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι της Βρετανίας στην ΕΕ που θα διεξαχθεί στις 23 Ιουνίου, τότε είναι πολύ πιθανό να μην μπορέσει να διατηρήσει τη θέση του.

Ο David Cameron ζήτησε το δημοψήφισμα ώστε να καθησυχάσει το κόμμα του, αλλά ενδέχεται να υποτίμησε την δύναμη όσων είναι υπέρ ενός Brexit. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις  δείχνουν πως οι Βρετανοί παραμένουν διχασμένοι, ενώ το δημοψήφισμα αναμένεται να εξελιχθεί σε ντέρμπι. Μάλιστα σε περίπτωση που η Βρετανία αποφασίσει να αποχωρήσει από την ΕΕ τότε η Σκωτία θα ζητήσει εκ νέου την ανεξαρτησία της. Τα πράγματα θα γίνουν ακόμα δυσκολότερα για τον Βρετανό πρωθυπουργό.

Στην καλύτερη περίπτωση η Βρετανία παραμένει στην ΕΕ και ο David Cameron παραμένει στην εξουσία μέχρι το 2020, στην χειρότερη ανήσυχοι λόγω των τρομοκρατικών επιθέσεων στην Ευρώπη η Βρετανοί ψηφίσουν υπέρ ενός Brexit υποχρεώνοντας τον Cameron να παραιτηθεί.   

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Barack Obama

Καθώς πλησιάζει το τέλος της δεύτερης θητείας για τον Barack Obama, βασανίζεται από τον αγώνα για το ποίος θα τον αντικαταστήσει. Ο προεκλογικός αγώνας για την ανάδειξη του επόμενου προέδρου θεωρείται ένας από τους πιο αντισυμβατικούς των τελευταίων χρόνων.   

Ο δισεκατομμυριούχος Donald Trump έχει κλονίσει το πολιτικό κατεστημένο των ΗΠΑ, ενώ έχει προκαλέσει τη δυσαρέσκεια του Obama ο οποίος ανησυχεί ότι πολλά από τα επιτεύγματα της προεδρίας του κινδυνεύουν να χαθούν εάν κερδίσει ο Trump τις εκλογές.

Ωστόσο, η άνοδος του Trump αντανακλά επίσης την κατάσταση την αμερικανικής οικονομίας υπό την κυβέρνηση Obama, με τους μισθούς στη χώρα να παραμένουν στάσιμοι. Οι καθυστερημένες επιπτώσεις της ύφεσης που έληξε σχεδόν επτά χρόνια πριν αμαυρώνουν την προεδρική εκστρατεία. Όσο για την Hilary Clinton δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε στις 8 Μαρτίου δείχνει πως το 52% των Αμερικανών δεν έχει θετική γνώμη για αυτήν.  

Στην καλύτερη περίπτωση κερδίζει στις εκλογές η Hilary Clinton, στην χειρότερη γίνεται πρόεδρος των ΗΠΑ ο Donald Trump.