Παρουσία του Πρωθυπουργού η πρώτη αναχώρηση προσφύγων αύριο για μετεγκατάσταση στο Λουξεμβούργο

Παρουσία του Πρωθυπουργού η πρώτη αναχώρηση προσφύγων αύριο για μετεγκατάσταση στο Λουξεμβούργο

Στην πρώτη επιχείρηση μετεγκατάστασης προσφύγων από την Ελλάδα με προορισμό το Λουξεμβούργο, θα παρευρεθούν αύριο το πρωί, ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας, ο Επίτροπος Δ. Αβραμόπουλος ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζ. Ασελμπορν ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μ. Σουλτς και ο αναπληρωτής Υπουργός για τη μεταναστευτική πολιτική κ. Μουζάλας.

 Οι Έλληνες και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, θα συναντηθούν στο διεθνές αεροδρόμιο Αθηνών με την πρώτη ομάδα 30 ατόμων αιτούμενων άσυλο, λίγο πριν τις 07.00, πριν την αναχώρηση της πτήσης τους για το Λουξεμβούργο, στο πλαίσιο του μηχανισμού μετεγκατάστασης που εφαρμόζει η ΕΕ.

 «Αύριο θα αναχωρήσει από την Ελλάδα η πρώτη πτήση στο πλαίσιο του προγράμματος μετεγκατάστασης της ΕΕ. Κατά το τρέχον έτος, έχουν εισέλθει μέχρι σήμερα στην ΕΕ μέσω Ελλάδας πάνω από 600.000 άτομα», δήλωσε ο κ. Αβραμόπουλος, τονίζοντας ότι «η σημερινή μετεγκατάσταση σηματοδοτεί μια συμβολική στιγμή, αλλά αποτελεί και ένα ζωτικής σημασίας πρώτο βήμα, μιας διαδικασίας που πρέπει να καταστεί συστηματική. Πρέπει τώρα να επιταχύνουμε, να αποκτήσουμε πλήρως λειτουργικά «κομβικά σημεία» (hotspots) και να μετατρέψουμε την μετεγκατάσταση σε μια σταθερή διαδικασία. Συγχαίρουμε το Λουξεμβούργο που έγινε το πρώτο κράτος-μέλος, το οποίο προχωρεί στην μετεγκατάσταση ατόμων από την Ελλάδα, καθώς και για τις πολιτικές του προσπάθειες ως χώρα προεδρεύουσα του Συμβουλίου για να ξεκινήσει αυτό το πρόγραμμα. Υπολογίζουμε ότι όλα τα κράτη-μέλη, θα κάνουν τα απαραίτητα βήματα ώστε να ακολουθήσουν περισσότερες μετεγκαταστάσεις, από την Ελλάδα και την Ιταλία» ανέφερε ο κ. Αβραμόπουλος.

 Η αυριανή πρώτη πτήση από την Ελλάδα είναι αποτέλεσμα έντονων επιτόπιων προπαρασκευαστικών εργασιών από τις αρχές της Ελλάδας και του Λουξεμβούργου, από τον FRONTEX, την EASO, την Europol, την Eurojust, την IOM, την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, από τοπικές ΜΚΟ και από τους ειδικούς απεσταλμένους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.

 Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ