Παρακολουθήσεις: Η γαλάζια προετοιμασία για την εξεταστική

Παρακολουθήσεις: Η γαλάζια προετοιμασία για την εξεταστική

Τριανδρία που προέρχεται από τον στενό πυρήνα του προεδρικού επιτελείου καταστρώνει τα γαλάζια logistics για την κοινοβουλευτική μάχη της εξεταστικής επιτροπής που θα συσταθεί για τις παρακολουθήσεις.

Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδεται στο Liberal.gr από ασφαλείς πηγές ενημέρωσης, ο σχεδιασμός εκπονείται από τον εξ’απορρήτων του Κυριάκου Μητσοτάκη, υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη, και τους κεντρικούς επιτελείς της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, τον Γενικό Γραμματέα της Κ.Ο της Νέας Δημοκρατίας Γιάννη Μπούγα και τον Διευθυντή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Χαράλαμπο Σιατρά. 

Παρότι μεσολαβεί ικανός χρόνος έως ότου ενταχθεί στον κοινοβουλευτικό προγραμματισμό η εξεταστική επιτροπή, φαίνεται ότι εκτός από τις έντονες συζητήσεις μεταξύ των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, η task-force που εντέλλεται από τον Κυριάκο Μητσοτάκη ήδη προχωρά στις προκαταρκτικές ενέργειες για την ομάδα που θα εκπροσωπήσει την πλειοψηφία.

Οι πληροφορίες του Liberal.gr αναφέρουν ότι παρά το πρωτόλειο στάδιο στο οποίο βρίσκονται οι σχετικές προεργασίες, οι επιλογές από την κοινοβουλευτική ομάδα που θα αποτελέσουν τα μέλη της εξεταστική επιτροπής θα πληρούν ένα συγκεκριμένο προφίλ. Όπως σημείωνε στο Liberal.gr, παράγοντας με γνώση των διεργασιών, χαρακτηριστικά που θα συνθέτουν αυτό το προφίλ θεωρούνται η κοινοβουλευτική εμπειρία αλλά και οι νομικές γνώσεις. «Είναι σαφές ότι οι τοποθετήσεις που θα γίνονται στις συνεδριάσεις  χρήζουν προσεγμένων διατυπώσεων για να μην δημιουργούνται κενά ή δίνονται λαβές», υπογράμμιζε ο ίδιος παράγοντας.

Από την άλλη κριτήριο, αν όχι βαρύτητας, αλλά που θα επηρεάσει έως έναν βαθμό τη διαδικασία διαλογής μεταξύ των υποψηφίων, θα αποτελέσει και η προϋπηρεσία σε αντίστοιχα αντικείμενα της προηγούμενης κοινοβουλευτικής περιόδου. Προς αυτήν την κατεύθυνση στελέχη από την πλειοψηφία θύμιζαν, ότι στην εξεταστική επιτροπή που συστάθηκε για τις δημοσκοπήσεις και τη διαφημιστική δαπάνη στην περίοδο της πανδημίας από τη μειοψηφία, υπήρξαν παραδείγματα βουλευτών που δεν τράβηξαν απλώς το κοινοβουλευτικό κουπί, αλλά η συμμετοχή τους στις συνεδριάσεις έδωσε πολιτικούς πόντους στην κυβέρνηση.  

Σύμφωνα με τις περιγραφές που γίνονται προς το Liberal.gr στόχος της task force είναι η 14μελής ομάδα που θα δημιουργηθεί για να ριχτεί στη μάχη της εξεταστικής επιτροπής «δεν θα κάνει λάθη και δεν θα συγχωρεί και λάθη». Ταυτόχρονα στην κυβέρνηση είναι ξεκάθαρο, ότι με δεδομένο ότι οι συνεδριάσεις θα διεξαχθούν κεκλεισμένων των θυρών, δεν θα επιτρέψει στην αντιπολίτευση και δη στην αξιωματική αντιπολίτευση, να βρει γήπεδο για να παίξει το παιχνίδι των διαρροών. Προς αυτήν την κατεύθυνση θα υπάρχουν έτοιμα σχέδια αντίδρασης για κάθε σενάριο. Σε κάθε περίπτωση από τη Δευτέρα και μετά θα εντατικοποιηθούν οι προπαρασκευαστικές ενέργειες και θα διαλάβουν ταχύτερο χαρακτήρα και οι βολιδοσκοπήσεις προς τους υποψήφιους να μπουν στην γαλάζια ομάδα της εξεταστικής επιτροπής.

Προηγείται πάντως κατά πολύ χρονικά ο κάβος της προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση, για τον προγραμματισμό της οποίας συγκαλείται, εσπευσμένα την προσεχή Δευτέρα, η Διασκέψη των Προέδρων. Φαίνεται πάντως ότι δεν πρέπει να αποκλειστεί η ανατροπή στις αρχικές εκτιμήσεις που ήθελαν την 24η Αυγούστου ως την επικρατέστερη ημερομηνία για τη διεξαγωγή της μάχης των πολιτικών αρχηγών.

Οι πληροφορίες του Liberal.gr αναφέρουν ότι η συζήτηση ενδέχεται να πραγματοποιηθεί ακόμη και την Παρασκευή 26 Αυγούστου. Κατά τις ίδιες πληροφορίες μια ημέρα νωρίτερα στις 25 του μηνός, ενδέχεται να συνεδριάσει η μόνιμη επιτροπή θεσμών και διαφάνειας για την ακρόαση του νέου διοικητή της ΕΥΠ, Θεμιστοκλή Δεμίρη. Σε ότι αφορά στη σύγκληση της επιτροπής για την παροχή ενημέρωσης από τον νέο επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφορίων, αλλά και τα υπόλοιπα πρόσωπα, που εμπλέκονται στην υπόθεση των καταγγελιών της αντιπολίτευσης για το θέμα των παρακολουθήσεων, αυτή φαίνεται να προωθείται για αργότερα.