Ρ. Μορώνης (ΕΣΡ): Κάποιες εταιρείες δημοσκοπήσεων δεν μπορούν να κάνουν δημοσκόπηση

Ρ. Μορώνης (ΕΣΡ): Κάποιες εταιρείες δημοσκοπήσεων δεν μπορούν να κάνουν δημοσκόπηση

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Λίγους μόλις μήνες πριν τις εκλογές ο αντιπρόεδρος του ΕΣΡ, Ροδόλφος Μορώνης, αμφισβήτησε πλήρως την «ικανότητα» εταιρειών δημοσκοπήσεων, τουλάχιστον σε επίπεδο υποδομών, να διενεργούν δημοσκοπήσεις.

Μιλώντας στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας ο κ. Μορώνης υπογράμμισε ότι εταιρείες που είναι εγγεγραμμένες στο σχετικό Μητρώο δεν είναι ικανές να κάνουν δημοσκόπηση. «Είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι δεν μπορούν», είπε εμφατικά και εξήγησε ότι το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι το ΕΣΡ κρατάει μεν ένα μητρώο εταιρειών δημοσκοπήσεων, αλλά σύμφωνα με τον νόμο δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις που απαιτούνται για να εγγραφεί μία εταιρεία.

«Με αποτέλεσμα να στέλνει κάποιος κύριος από μια πόλη της Ελλάδας και να λέει: "Εγώ έχω μια εταιρεία δημοσκοπήσεων, δεν έχω προσωπικό, θα πάρω προσωπικό αν μου ανατεθεί κάποια μέτρηση"», τόνισε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα, πάντως, με τον ίδιο, το ΕΣΡ κάνει μια προσπάθεια να μαζέψει λίγο τα πράγματα. «Από την άλλη μεριά, ο νομοθέτης επίσης δεν μας επιτρέπει να ελέγξουμε την δημοσκόπηση ή οποιαδήποτε δημοσκόπηση, μας αναθέτει απλώς να ελέγξουμε αν η παρουσίαση της όποιας δημοσκόπησης στο ραδιόφωνο ή στην τηλεόραση, έγινε με τους κανόνες που επιβάλλονται από τον νομοθέτη, που σημαίνει αν αναφέρεται το δείγμα, αν αναφέρεται το ποιος έκανε τη δημοσκόπηση, το ποιος παρήγγειλε τη δημοσκόπηση και βεβαίως και αυτό, μόνο στην περίπτωση που μια δημοσκόπηση έχει παραγγελθεί από τον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα ή τα Κόμματα. Σε οποιαδήποτε άλλη δημοσκόπηση που μπορεί να παραγγείλει ένα Μέσο, για παράδειγμα, δεν έχουμε καμία απολύτως ανάμιξη», εξήγησε.

Σε κάθε περίπτωση, αυτή τη στιγμή υπάρχουν 64 εταιρείες εγγεγραμμένες ενώ υπάρχουν μια ή δύο αιτήσεις σε εκκρεμότητα. «Αναγκαστήκαμε και μελετήσαμε το θέμα από μηδενικής βάσης και διαπιστώσαμε και διακρίναμε ότι δεν είναι ορθή, ούτε ουσιαστικά, ούτε νομικά, η διαδικασία εγγραφής σε αυτό το μητρώο. Έχουμε αναθέσει σε μια νομικό, η οποία έχει καταγράψει εισήγηση, την οποία έχω στα χέρια μου. Θα τη μελετήσουμε και θα αλλάξουμε τον τρόπο καταγραφής στο μητρώο εταιρειών δημοσκοπήσεων. Η κεντρική ιδέα της ενέργειας που επιχειρούμε είναι να εξετάζει η ολομέλεια του ΕΣΡ αν οι ενδιαφερόμενοι να εγγραφούν σε αυτόν τον κατάλογο, στον πίνακα, θα έχουν τα ουσιαστικά προσόντα που πρέπει να έχουν, δηλαδή δυνατότητα να διεξάγουν με επιστημονικό τρόπο τέτοιες δημοσκοπήσεις», προσέθεσε ο επικεφαλής του Συμβουλίου, Αθανάσιος Κουτρουμάνος.