Παραβιάσεις θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην ακούσια νοσηλεία των ψυχικά ασθενών, επισημαίνει η Σ. Αναγνωστοπούλου

Παραβιάσεις θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην ακούσια νοσηλεία των ψυχικά ασθενών, επισημαίνει η Σ. Αναγνωστοπούλου

Συστηματικές παραβιάσεις θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην ακούσια νοσηλεία των ψυχικά ασθενών, καταγγέλλει η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας, Σία Αναγνωστοπούλου.

Με επίκαιρη ερώτηση, που κατέθεσε προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, επισημαίνει ότι το υπουργείο Υγείας καθώς και το υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων προωθούν παράλληλα νομοθετήματα που αναμορφώνουν πλήρως το πεδίο, αφενός με τη μεταρρύθμιση της διοικητικής οργάνωσης των υπηρεσιών ψυχικής υγείας και αφετέρου με την αντικατάσταση των αναχρονιστικών διατάξεων του ποινικού κώδικα για την επιβολή του μέτρου ασφαλείας της ακούσιας νοσηλείας.

«Μελανό σημείο, ωστόσο, αποτελεί το γεγονός ότι η μεταφορά των ψυχικά πασχόντων, αντί να πραγματοποιείται με ασθενοφόρα ως όφειλε, στην πράξη διενεργείται με περιπολικά, κάποιες φορές ακόμη και με χειροπέδες, σε συνθήκες φύλαξης που προσομοιάζουν σε κρατούμενους και όχι σε ασθενείς» περιγράφει η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και καλεί τον υπουργό Δικαιοσύνης να ενημερώσει τη Βουλή αν θα λάβει μέτρα, ώστε να διασφαλισθεί η μετάβαση των ψυχικά ασθενών, κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας ή κατ'' εφαρμογήν τού υπό αναμόρφωση μέτρου θεραπείας του Ποινικού Κώδικα, στα ψυχιατρικά καταστήματα με ασθενοφόρα οχήματα και συνοδεία ιατρικού προσωπικού αντί των περιπολικών οχημάτων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ