Πανυγυρισμοί Τσίπρα για τη συμφωνία: Διαφυλάτουμε την Ιστορία μας

Πανυγυρισμοί Τσίπρα για τη συμφωνία: Διαφυλάτουμε την Ιστορία μας

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Με μια αναδρομή στο παρελθόν επιχείρησε ο Αλέξης Τσίπρας -με την σειρά του- να αποδείξει ότι η συμφωνία που φέρνει με τα Σκόπια αποτελεί ουσιαστικά μια νίκη της Ελλάδας. Μάλιστα, κατάφερε να υποπέσει σε μια γκάφα, όταν δήθεν προσκόμισε απόρρητα έγγραφα, ωστόσο τελικά αυτά έχουν δημοσιευτεί από την Ένωση Βουλευτών και Ευρωβουλευτών. Αφορούν, δε, τα πρακτικά των συνομιλιών του Αντώνη Σαμαρά με τον Πινέιρο.

«Κανένας νηφάλιος παρατηρητής δεν θα μπορούσε να αντιληφθεί ούτε όρια εσωκομματικών προβλημάτων και του κυνισμού σας. Το τελευταίο απασχολεί που απασχολεί τον Κυριάκο  Μητσοτάκη ίναι όσα αναφέρει στην πρόταση δυσπιστίας», είπε αρχικά ο Αλέξης Τσίπρας, εκτιμώντας ότι δεν τον ενδιαφέρει ούτε  η ισχυροποίηση της διεθνούς θέσης χώρας  ούτε η ανάκαμψη οικονομίας και ρύθμιση χρέους. «Το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι η πτώση κυβέρνησης πριν την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία ότι επέλεξε μια ανεύθυνη στάση, με αποτέλεσμα να «ανοίξει το κουτί της Πανδώρας, νομιμοποιώντας τον ακράιο εθνικιστικό λόγο και την ορολογία για να ψαρέψετε στα θολά νερά του ψευδεπίγραφου εθνικισμού». Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρας ο Κυριάκος Μητσοτάκης άφησε τους βουλευτές του να μιλούν για προδότες και μειοδοσίες,  «με αποτέλεσμα να αφήνετε ορθάνοιχτη την κερκόπορτα στον εσμό της χρυσής αυγής και να παρακινούν σε κατάλυση πολιτεύματος». Έχετε, είπε ο Α. Τσίπρας, ακέραια την ευθύνη διότι μέσω... Σαμαρά λαμβάνει νομιμοποίηση το φίδι  για να να ξεμυτίσει από το αυγό του.

«Εσείς επιλέγετε να διχάσετε τους έλληνες για να ενώσετε τριχοτομημένη παράταξη σας», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός, ούτε λίγο ούτε πολύ, πανυγήρισε για την συμφωνία, λέγοντας ότι μέσω αυτής «διαφυλλάσετε το δικαίωμα να χρησιμοποιούμε τους όρους που θέλουμε για τους γείτονες μας», ενώ ισχυρίστηκε ότι σε κανένα σημείο δεν αναγνωρίζεται μακεδονικό έθνος. Προκειμένου, δε, να πείσει τους Έλληνες ότι μιλάμε για άλλη... Μακεδονία υποστήριξε ότι η ψυχής μας δεν είναι ένας γεωγραφικός προδιορισμός, «αλλα ιστορία μας  και τα συμβολά μας που τα σφετερίστηκαν τα προηγούμενα χρόνια».

Παράλληλα, επισήμανε ότι πρόκειτια για μια μια συμφωνία που κάθε Έλληνας πρωθυπουργός μετά το 1995 και την ενδιάμεση συμφωνία, θα ήθελε να έχει στο τραπέζι. «Διότι δεν περιλαμβάνει μονάχα τη σύνθετη ονομασία, με γεωγραφικό προσδιορισμό, erga omnes. Αλλά περιλαμβάνει και ως προϋπόθεση τη συνταγματική αλλαγή τής μέχρι σήμερα συνταγματικής ονομασίας της γειτόνος μας που είναι αναγνωρισμένη από 140 χώρες. Περιλαμβάνει (η συμφωνία) τη συνταγματική αλλαγή για την απαλοιφή κάθε όρου αλυτρωτισμού που εμπεριέχεται στο Σύνταγμά τους», προσέθεσε.

Εμμέσως πλην σαφώς παραδέχτηκε ότι το erga omnes ουσιαστικά δεν ισχύει, λέγοντας ότι μέσω της συμφωνίας «μπορούμε να χρησιμοποιούμε τους όρους που χρησιμοποιούσαμε για τον χαρακτηρισμό των γειτόνων μας, όπως σλαβομακεδόνες, Σκοπιανοί».  «Δεν μας εμποδίζει κανένας. Και ασφαλώς, καμία αναφορά δεν γίνεται σε αναγνώριση έθνους», ομολόγησε.