Πανστρατιά «σαλπίζει» η Φώφη

Πανστρατιά «σαλπίζει» η Φώφη

Του Γιάννη Σιδέρη

«Πάντα να αφήνεις ένα μονοπάτι στον εχθρό για να μπορεί να διαφύγει»!

Με το απόφθεγμα αυτό του κινέζου Σουν Τσου - συγγραφέα μιας από τις αρχαιότερες πραγματείες περί της «Τέχνης του Πολέμου», τον 6ο αι. π.Χ. - συνεργάτης της Φώφης Γεννηματά αιτιολόγησε το Liberal, την πρότασή της για συνεργασία των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων. Οι ελπίδες για τέτοια συνεργασία ήταν εξ αρχής μηδαμινές, αλλά: αφενός παρείχε προς τους αντιπάλους μονοπάτι διαφυγής, αφετέρου προσέδιδε στο ΠΑΣΟΚ την πολιτική υστεροφημία της παράταξης που προσπάθησε αλλά προσέκρουσε στην αδιαλλαξία, στην μικροπολιτική και τους στενούς ορίζοντες αυτών στους οποίους απευθυνόταν.

Με πολιτικά στοιχεία η αρχηγία Μητσοτάκη

Ούτως ή άλλως με την ανάδειξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην αρχηγεία της ΝΔ εισήλθαμε σε νέο στάδιο της πολιτικής ζωής. Η αρχηγία του θα έχει διαφορετικά πολιτικά χαρακτηριστικά, περισσότερο αναγνωρίσιμα. Κατά το ΠΑΣΟΚ, η αναγνωρισιμότητα αυτή εντοπίζεται στην επαναφορά της Δεξιάς, παρόλα τα ψιμύθια νεοτερικότητας και μοντερνισμού που επιχειρεί να προσδώσει ο νέος αρχηγός.

Πάντως σε στελέχη του ΠΑΣΟΚ υπάρχει η εκτίμηση πως η εκλογή του Κυριάκου αποτελεί… θετικό γεγονός για το πολιτικό σύστημα και τη χώρα, λόγω του ότι ο αρχηγός της Ν.Δ θα εκπέμψει έντονο πολιτικό λόγο - δεξιό λόγο. Αυτό σημαίνει ότι η πολιτική θα επανέλθει στο προσκήνιο, καθώς όπως έλεγαν με δόση χιούμορ, μέχρι τώρα η συζήτηση γινόταν για… το μουστάκι και το μπεγλέρι του Βαγγέλη. Πλέον θα μιλούμε πολιτικά, και «το ΠΑΣΟΚ μιλώντας πολιτικά, θα ακουστεί περισσότερο».

Η Φώφη κηρύσσει Πανστρατιά

Στο νέο στάδιο που εισήλθε η χώρα, με την εκλογή Μητσοτάκη, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προτίθεται να κηρύξει πανστρατιά για την επιστροφή όλων όσων αποχώρησαν από το κίνημα, για όποιους λόγους και αν συνέβη - φυσικά λόγους αμιγώς πολιτικούς, που άπτονται των πολιτικών διαφοροποιήσεων, των ευαισθησιών και των προσανατολισμών τους. ( Ενδεικτικά: Το liberal είναι σε θέση να γνωρίζει ότι σε σχετική σύσκεψη αναφέρθηκαν τα ονόματα της Άννας Διαμαντοπούλου, του Γιάννη Ραγκούση, του Φίλιππα Σαχινίδη, του Γιώργου Πεταλωτή, και άλλων).

Η πρόσκληση δεν αφορά μόνο τα πρώην πασοκικά στελέχη. Απευθύνεται και σε πολιτικά στελέχη συναφών πολιτικών χώρων, καθώς και σε κόμματα που κινούνται στον χώρο της σοσιαλδημοκρατίας. Χαρακτηριστικά σε σχετική συζήτηση αναφέρθηκε το Ποτάμι, το οποίο εκτιμούν ότι θα βρεθεί σε συμπληγάδες και θα βιώσει την προσπάθεια διεμβολισμού τόσο από την ΝΔτική ηγεσία όσο και από τον ΣΥΡΙΖΑ. Άλλωστε η χαλαρωτική οργανωτική του δομή και το ασαφές ιδεολογικό του στίγμα, θα επιτρέψει σε κάποια στελέχη του να ανταποκριθούν στα όποια κελεύσματα, ένθεν κακείθεν.

Στην ιστορία η «Κεντροαριστερά»

Στο ΠΑΣΟΚ διακηρύσσουν ότι προγραμματικά, πολιτικά, ιδεολογικά, το κόμμα τους δεν έχει καμιά συνάφεια με τον νέον αρχηγό της Ν.Δ. Γι' αυτό και οριοθετούν καθέτως τα πολιτικά τους σύνορα και απευθύνουν την πρόκληση : «Όποιος θέλει να περάσει εκεί, ας περάσει».

Και οι ίδιοι ωστόσο αλλάζουν. Ως σημείο των καιρών, αποφάσισαν ότι το ΠΑΣΟΚ δεν εκφράζεται πλέον από τον όρο «Κεντροαριστερά». Ο όρος αντιμετωπίζεται μεν από την ηγεσία με τον προσήκοντα σεβασμό ( ως ιστορική καταγραφή και παρακαταθήκη), αλλά στο πλαίσιο της ενωμένης Ευρώπης, το πάλαι ποτέ κίνημα ανιχνεύει εαυτόν στον όρο «Σοσιαλδημοκρατία».

Επίσης, μπορεί να ακούγεται απόλυτη και πλήρης μικρομεγαλισμού η άποψη των επιτελικών του στελεχών (σ.σ. αλλά και κατά την ταπεινή μας άποψη έχουν δίκιο): Το ΠΑΣΟΚ λένε, βρέθηκε στο κέντρο του τυφώνα, διήλθε δια πυρός και σιδήρου την μνημονιακή περίοδο, πληγώθηκε και αποψιλώθηκε, καταγγελλόμενο ανελέητα, αλλά τελικά επέζησε. Αφού πέρασε τον Ρουβίκωνα της μνημονιακής καταγγελιολογίας, δεν αναμένει τίποτα χειρότερο. Ό, τι είχε να χάσει το έχασε, και ό, τι είναι να έρθει, θα είναι προς το καλύτερο!

Τονίζουν εμφατικά, και με κάποια αίσθηση δικαίωσης, ότι οι σφόδρα καταγγέλλοντες έγιναν πλέον κυβέρνηση, δοκιμάστηκαν αρκούντως οι ίδιοι και οι πολιτικές τους. Γι' αυτό και θεωρούν ότι σε πολλά δικαιώθηκαν, αφού οι καταγγέλλοντες ακολουθούν την ίδια πολιτική. Επιπροσθέτως επισημαίνουν ότι οι νέοι ηγήτορες της χώρας απέδειξαν την προγραμματική τους προχειρότητα, την ιδεολογική τους κενότητα, και τον ανερμάτιστο λαϊκισμό τους.

Οικουμενική: «Συζήτηση κομμένη»

Απαντώντας στην έκκληση των κυβερνώντων περί διεύρυνσης της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, και περί οικουμενικής, απαντούν: Και στα δύο «συζήτηση κομμένη. Η κυβέρνηση έχει 153 βουλευτές, έχει δηλαδή την απαιτούμενη πλειοψηφία να περάσει τα νομοσχέδιά της». Όσον αφορά στην οικουμενική, απαντούν ότι αυτή παραπέμπει είτε σε μη σοβαρές συνεργασίες, όπως με το κόμμα του κ. Λεβέντη, είτε σε κυβερνήσεις τεχνοκρατών - μακράν δηλαδή των πολιτικών λύσεων που επιβάλλονται.

Ούτως ή άλλως, την επόμενη εβδομάδα θα συνέλθει το Κεντρικό Συμβούλιο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, και το Ενιαίο Πολιτικό Κέντρο του ΠΑΣΟΚ (αποτελείται από την Κ.Ο και το Πολιτικό Συμβούλιο), προκειμένου να επικαιροποιήσει τα προαναφερθέντα και την πρόταση Γεννηματά στο συνέδριο του Ιουνίου για τη μετεξέλιξη του ΠΑΣΟΚ στο νέο φορέα της σύγχρονης σοσιαλδημοκρατίας.

Το μέλλον έχει ενδιαφέρον...