Πανικός στο Μαξίμου- Τους φταίει ο Κυρ. Μητσοτάκης για το BBC

Πανικός στο Μαξίμου- Τους φταίει ο Κυρ. Μητσοτάκης για το BBC

Του Τάσο Ευαγγελίου

Τα όσα αναφέρει το BBC είναι σοβαρά σχετικά με το ζήτημα που εγείρει περί «μακεδονικής μειονότητας» στην Ελλάδα και ουσιαστικά έρχεται να επιβεβαιώσει όλους όσοι προειδοποιούσαν για τις εξελίξεις που φέρνει η Συμφωνία των Πρεσπών και κυρίως η αναγνώριση «μακεδονικής» γλώσσας και ταυτότητας. Ο πανικός στο Μαξίμου είναι έκδηλος και πιστοποιείται από την επίθεση που εξαπέλυσε στο Κυριάκο Μητσοτάκη σε μια προσπάθεια να πετάξει την μπάλα στην εξέδρα αντί να δώσει σαφείς και επίσημες απαντήσεις προς πάσα κατεύθυνση.

Το ρεπορτάζ του BBC δείχνει τα κενά της συμφωνίας. Όπως και το ότι είναι ανισοβαρής κατά των συμφερόντων της Ελλάδας. Έρχεται δε λίγο μετά την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών και την έγκριση της ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ εγείροντας ένα μείζονος σημασίας, εξαιρετικά σοβαρό θέμα για την Ελλάδα, αυτό της «Μακεδονικής μειονότητας». Θέμα που δεν είχε ανοίξει μέχρι τώρα πέραν των ενεργειών κάποιων συγκεκριμένων ομάδων που δεν έβρισκαν ανταπόκριση.

Και το Μαξίμου όπως και το Υπουργείο Εξωτερικών δεν έχουν αντίδραση επίσημα και δεν έχουν δώσει σαφείς απαντήσεις. Αντιθέτως μίλησαν «διπλωματικές πηγές» του ΥΠΕΞ που προανήγγειλαν την αποστολή επιστολής στο ΒΒC... αύριο και όπως αναφέρθηκε σε αυτή θα υπάρχουν όλες οι απαραίτητες διευκρινίσεις.

Από την πλευρά του το Μαξίμου, στην έγκληση της Ν.Δ. να δώσει άμεσα σαφείς απαντήσεις προτίμησε να επιτεθεί στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Δηλώνοντας μόνο ότι στις τοποθετήσεις του ο Αλέξης Τσίπρας έχει αναφέρει πως δεν τίθεται θέμα «μακεδονικής μειονότητας» αποφεύγει την επίσημη τοποθέτηση. Και αυτό διότι μπορεί η κυβέρνηση των Σκοπίων να έχει αποδεχθεί στη συμφωνία ότι δεν θα εγείρει θέμα «μειονότητας» στην Ελλάδα εν τούτοις όπως κατ επανάληψη έχει γραφεί δεν σημαίνει ότι το αποδέχεται κιόλας.

Επίσης, προκύπτει ένα ακόμη θέμα. Η συμφωνία δεσμεύει την κυβέρνηση των Σκοπίων αλλά όχι το ενδεχόμενο να εγείρουν ανάλογο ζήτημα κάποιες ομάδες στην Ελλάδα που και στο παρελθόν το επιχείρησαν. Ούτε βέβαια ότι θα ανοίξουν και θέμα «μακεδονικής γλώσσας» δεδομένου ότι αυτή αναγνωρίζεται επισήμως από την Ελλάδα μέσα από τη Συμφωνίας των Πρεσπών για πρώτη φορά.

Σε κάθε περίπτωση η προσπάθεια της κυβέρνησης να επιρρίψει ευθύνες στον πρόεδρος της Ν.Δ. προσωπικά δείχνουν την κατάσταση που επικρατεί στο Μαξίμου. Μάλιστα τον εγκαλούν διότι «αντί να εγκαλέσει όσους, όπως το BBC, επιχειρούν να εγείρουν ανύπαρκτα θέματα, συντάσσεται μαζί τους».

Και αυτό τη στιγμή που η ίδια η κυβέρνηση δεν έχει λάβει θέσει. Άλλωστε ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξ αρχής έθεσε τα θέματα που τώρα ανοίγουν από διεθνή ΜΜΕ και που όπως όλα δείχνουν δεν θα κλείσουν απλά με τις δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών.

«Επειδή το BBC δεν είναι Documento και επειδή όσα γράφει τα διαβάζει η διεθνής κοινότητα, ο κ. Τσίπρας οφείλει σήμερα κιόλας να διαμηνύσει προς πάσα κατεύθυνση ότι ζήτημα "μακεδονικής" μειονότητας ΔΕΝ υφίσταται στην Ελλάδα» ήταν η απάντηση της Ν.Δ. στην προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα να ρίξει αλλού τις ευθύνες ακόμη και για το δημοσίευμα.

«Το θέμα είναι εξαιρετικά σοβαρό και η μέθοδος να επιτίθεται στη Νέα Δημοκρατία επειδή εγκαίρως τον προειδοποίησε για τις δυσμενείς συνέπειες της Συμφωνίας των Πρεσπών ούτε ωφελεί, ούτε πείθει πια κανέναν» καταλήγει η Ν.Δ. αποτυπώνοντας την πραγματικότητα