Πανηγυρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ για τα αναδρομικά: Προεκλογική παρέλαση υπουργών στη Βουλή

Πανηγυρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ για τα αναδρομικά: Προεκλογική παρέλαση υπουργών στη Βουλή

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Ο ένας μετά τον άλλον οι Υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ ανέβηκαν στο βήμα της Βουλής, προκειμένου να δώσουν πανηγυρικό τόνο στη σημερινή συνεδρίαση, όπου ψηφίζεται η τροπολογία για τα αναδρομικά. Και μπορεί ορισμένοι να μην προσέρχονται στον κοινοβουλευτικό έλεγχο, αλλά σήμερα ήρθαν στην Ολομέλεια για να κερδίσουν τα επικοινωνιακά οφέλη μιας τέτοιας ρύθμισης.

Σε ιδιαίτερα προεκλογικούς τόνους άπαντες υποστήριξαν ότι δεν πρόκειται για συμμόρφωση στις δικαστικές αποφάσεις, αλλά για πολιτική επιλογή της κυβέρνησης να επιστρέψει μέρος του χαμένου εισοδήματος των ενστόλων, των γιατρών, των εκπαιδευτικών κ.ο.κ!

Ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης υποστήριξε ότι σήμερα είναι μια ημέρα δικαίωσης ενώ ανέφερε πως η  απόφαση να συμπεριληφθούν στην απόδοση των αναδρομικών και οι γιατροί του ΕΣΥ ήταν πολιτική επιλογή. «Αυτό που γίνεται σήμερα και αφορά και τους γιατρούς του ΕΣΥ είναι βασικά πολιτική επιλογή της κυβέρνησης. Δεν έχουμε την ίδια απόφαση του ΣΤΕ για την κατηγορία των γιατρών αυτών. Για λόγους ισονομίας και ισοπολιτείας αποφασίσαμε την περικοπή του 2012 να την δώσουμε και να την δώσουμε από τότε που κατατέθηκε αυτή η προσφυγή των γιατρών, δηλαδή από το Νοέμβριο του 2014 μέχρι το τέλος του 2016. Η δαπάνη αυτή σε απόδοση 26 μηνών για  το σύνολο των γιατρών είναι καθαρά στην τσέπη από 60€ έως 560€ το μήνα για κάθε γιατρό που υπηρετούσε για αυτό το χρονικό διάστημα», είπε χαρακτηριστικά.

Τη σκυτάλη πήρε ο Φ. Κουβέλης, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι η επιστροφή των αναδρομικών δεν γίνεται με βάση την απόφαση του ΣτΕ, αλλά είναι μια ηθική υποχρέωση της κυβέρνησης. «Υπάρχει ο κατάλληλος δημοσιονομικός χώρος, η κυβέρνηση επιλέγει, επειδή υφίσταται ο δημοσιονομικός χώρος να αποκαταστήσει αυτή την αδικία. Δεν είναι μόνο νόμιμο αυτό που γίνεται είναι και ηθικό έναντι μιας κατηγορίας ένστολων, των αντρών και γυναικών των ενόπλων δυνάμεων, της αστυνομίας, του λιμενικού σώματος και της ελληνικής ακτοφυλακής εάν λάβουμε υπόψη μας ποιες υπηρεσίες προσφέρουν, με ποια πραγματική αυτοθυσία και προσήλωση στο καθήκον», τόνισε.

Από την πλευρά του ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι σήμερα ικανοποιείται μια πάγια διεκδίκηση των δικαστών και του προσωπικού του ΝΣΚ», με την Όλγα Γεροβασίλη να προσθέτει ότι η κυβέρνηση προχώρα σε μερική αποκατάσταση των περικοπών. «Είμαστε αποφασισμένοι βήμα βήμα να αποκαταστήσουμε τις αδικίες που έφεραν τα Μνημόνια. Θα κάνουμε πράξη κάθε μέτρο που εξαγγέλθηκε από την κυβέρνηση», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Τέλος, ο Υπουργός Παιδείας, Κ. Γαβρόγλου υπενθύμισε ότι ο πρωθυπουργος   εχει αναφέρει οτι σε βάθος τριετίας θα προσληφθούν 15.000 εκπαιδευτικοί , 4.500 το 2019, 5250 το 20 5250 το 2021.