Πακιστάν: Σε σοκ η χώρα μετά την επίθεση σε πανεπιστήμιο

Πακιστάν: Σε σοκ η χώρα μετά την επίθεση σε πανεπιστήμιο

Τουλάχιστον 21 άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα στην επίθεση εναντίον ενός πανεπιστημίου στο βορειοδυτικό τμήμα του Πακιστάν, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε πολύ σύντομα μια παράταξη των Ταλιμπάν, προκαλώντας σοκ στη χώρα, έναν χρόνο μετά το μακελειό σε ένα σχολείο στην ίδια περιοχή όπου 134 μαθητές έχασαν την ζωή τους.

Φοιτητές και συνάδελφοι απέτισαν φόρο τιμής σε έναν νεαρό εκπαιδευτικό, έναν "πραγματικό τζέντλεμαν" που σκοτώθηκε ενώ προσπαθούσε να προστατεύσει τους σπουδαστές από τις σφαίρες των τρομοκρατών.

Ο Σίεντ Χάμιντ Χουσάιν, αναπληρωτής καθηγητής Χημείας στο πανεπιστήμιο Μπάτσα Χαν, ηλικίας 32 ετών άρχισε να πυροβολεί με ένα όπλο τους τρομοκράτες με στόχο να βοηθήσει τους φοιτητές να διαφύγουν κατά τη διάρκεια της επίθεσης.

Ένας φοιτητής γεωλογίας, ο Ζάχουρ Άχμεντ, περιέγραψε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως ο Χουσάιν τον προστάτευσε.

«Βγήκαμε έξω, ωστόσο ο καθηγητής μας της Χημείας μας εμπόδισε (να φύγουμε) και μας συμβούλευσε να γυρίσουμε πίσω, στο εσωτερικό του κτιρίου».

«Κρατούσε ένα πιστόλι στο χέρι, είδα μια σφαίρα να τον χτυπά, δύο τρομοκράτες πυροβολούσαν προς κάθε κατεύθυνση» είπε.

«Τον πυροβολούσαν ενώ βρίσκονταν από πάνω του εξ επαφής» περιέγραψε ένας άλλος φοιτητής, ο Μουχάμαντ Νταούντ. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Σίεντ Χάμιντ Χουσάιν, πατέρας 2 μικρών παιδιών, ήταν ένας «πραγματικός τζέντλεμαν και ένας αξιοσέβαστος καθηγητής».

Ο πρόεδρος Μαμνούν Χουσάιν επιβεβαίωσε τον θάνατο του καθηγητή εκφράζοντας την οδύνη του και αποστέλλοντας τα συλλυπητήριά του στην οικογένειά του.

Και άλλοι φοιτητές και καθηγητές πυροβόλησαν εναντίον των δραστών την Τετάρτη, διαβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας εκπρόσωπος τύπου των υπηρεσιών διάσωσης, ο Μπιλάλ Φάιζι.

Οι εκπαιδευτικοί στο βορειοδυτικό τμήμα του Πακιστάν έχουν την άδεια των αρχών να οπλοφορούν κατά τη διάρκεια του μαθήματος μετά το μακελειό πριν από ένα χρόνο σε ένα σχολείο στην Πεσάβαρ που διέπραξε μια ομάδα Ταλιμπάν.

Επωφελήθηκαν από την πυκνή ομίχλη

Τέσσερις άνδρες, οπλισμένοι με αυτόματα τουφέκια και χειροβομβίδες, εκμεταλλεύτηκαν τις καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή και την ομίχλη που είχε καλύψει το πανεπιστήμιο του Μπάτσα Χαν στο Τσαρσάντα, σε απόσταση περίπου 50 χιλιομέτρων από την Πεσάβαρ, για να ανέβουν από τα εξωτερικά τοιχώματα και να διεισδύσουν στο πανεπιστήμιο για να εξαπολύσουν την επίθεσή τους νωρίς το πρωί.

Αυτόπτες μάρτυρες περιέγραψαν ότι σημειώθηκε καταιγισμός πυροβολισμών και δύο ισχυρές εκρήξεις, ενώ δεκάδες φοιτητές πανικόβλητοι άρχισαν να τρέχουν για να γλιτώσουν, σύμφωνα με τις εικόνες που μετέδωσαν τοπικά τηλεοπτικά δίκτυα.

«Οι τρομοκράτες επωφελήθηκαν από την ομίχλη» και την ορατότητα που ήταν «μικρότερη από δέκα μέτρα» εξήγησε σε δημοσιογράφους ο επικεφαλής της αστυνομίας, Σάιντ Ουαζίρ.

«Ακούσαμε ξαφνικά πυροβολισμούς. Οι τρομοκράτες εισέβαλαν αμέσως στους κοιτώνες των αγοριών. Πιστεύω ότι αυτός ήταν ο στόχος τους» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μουχάμαντ Νταούντ, ένας φοιτητής κοινωνιολογίας ηλικίας 22 ετών.

«Οι καθηγητές μας είπαν να φύγουμε αμέσως. Κάποιοι κρύφτηκαν στα μπάνια» αφηγήθηκε ένας άλλος φοιτητής.

Αφού ειδοποιήθηκαν, οι δυνάμεις ασφαλείας περικύκλωσαν την περιοχή, με τη συνδρομή ειδική δυνάμεων, του στρατού και της αστυνομίας, αλλά και τεθωρακισμένων οχημάτων, ασθενοφόρων και ελικοπτέρων.

Ταλιμπάν εναντίον Τταλιμπάν

Μια παράταξη των Ταλιμπάν του Πακιστάν, της οργάνωσης Τεχρίκ ε Ταλιμπάν Πακιστάν (Κίνημα των Ταλιμπάν στο Πακιστάν, ή TTP) σύντομα ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση, ωστόσο αργότερα η βασική συνιστώσα της οργάνωσης αρνήθηκε την εμπλοκή τους.

Ένας εκπρόσωπος τύπου του TTP, ο Μουχάμαντ Χορασάνι ανακοίνωσε από την πλευρά του ότι οι δράστες αυτές της «μη ισλαμικής» επίθεσης θα διωχθούν και θα κριθούν βάσει των νόμων της σαρίας (του ισλαμικού νόμου).

«Το ΤΤP καταδικάζει κατηγορηματικά τη σημερινή επίθεση και διαχωρίζει την θέση του απόλυτα από αυτήν την μη ισλαμική επίθεση» έγραψε στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

Σύμφωνα με τις αρχές τα δακτυλικά αποτυπώματα των δραστών έχουν ληφθεί και ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφαλείας δήλωσε ότι «ελπίζει πως σύντομα θα ταυτοποιηθούν τα στοιχεία τους».

Δύο από τους δράστες ήταν ανήλικοι και άλλοι δύο ηλικίας περίπου 20 ετών. Ήταν οπλισμένοι με Καλάσνικοφ και χειροβομβίδες όχι όμως με ζώνες εκρηκτικών.