Πακέτο... εκλογών Τσίπρα ύψους 1,14 δισ. ευρώ - Ξορκίζει Πολάκη, Μάτι και θαλαμηγό

Πακέτο... εκλογών Τσίπρα ύψους 1,14 δισ. ευρώ - Ξορκίζει Πολάκη, Μάτι και θαλαμηγό

Ένα πακέτο προεκλογικών παροχών ύψους 1,14 δισ. ευρώ για το 2019 βάζει στο προεκλογικό τραπέζι ο Αλέξης Τσίπρας σε μια προσπάθεια να μειώσει τη διαφορά που εμφανίζουν οι δημοσκοπήσεις και ταυτόχρονα να στρέψει αλλού το δημόσιο διάλογο ξορκίζοντας τις αποκαλύψεις για την φονική πυρκαγιά στο Μάτι, τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας για τις διακοπές του ιδίου τον Αύγουστο του 2018 και την υπόθεση της αήθους επίθεσης του Π. Πολάκη κατά του Στ. Κυμπουρόπουλου.

Συγκεκριμένα, ο Αλ. Τσίπρας προχώρησε σε μια συνέντευξη Τύπου μετά από μια συνάντηση που είχε με το οικονομικό επιτελείο ανακοινώνοντας ένα πακέτο θετικών όπως ανέφερε μέτρων ύψους 1,14 δισ. ευρώ για το 2019, υποστηρίζοντας ότι πλέον υπάρχει η δυνατότητα.

Για το 2019 τα μέτρα περιλαμβάνουν:

- Τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 24% στο 13%. Υπενθυμίζεται πως ο ΦΠΑ στην εστίαση αυξήθηκε από τη σημερινή κυβέρνηση το 2015 και ουσιαστικά επιστρέφει στο ποσοστό στο οποίο το είχε κατεβάσει η προηγούμενη κυβέρνηση.

- Τη μετάταξη όλων των τροφίμων από ΦΠΑ 24% στο 13%

- Τη μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια, ηλεκτρισμό και φυσικό αέριο, από 13% στο 6% για νοικοκυρά και επιχειρήσεις

- Τη διανομή της λεγόμενης 13ης σύνταξης που θα ανέρχεται στο μισό της μηναίας συνταξιοτοτικής δαπάνης. Για τις χαμηλές συντάξεις θα ισούται σχεδόν με το ύψος της σύνταξης και θα μειώνεται για τις μεγαλύτερες.

Ταυτόχρονα εξήγγειλε σειρά μέτρων για την επόμενη τριετία υποστηρίζοντας πως η κατάσταση της οικονομίας το επιτρέπει διότι στα δημόσια ταμεία υπάρχει ένα απόθεμα ρευστότητας που υπερβαίνει τα 31 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα μισά περίπου αποτελούν τους κόπους του ελληνικού λαού τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Ουσιαστικά ο ίδιος ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε πως η αφαίμαξη της πραγματικής οικονομίας, τους πολίτες και τις επιχειρήσεις άγγιξε και ξεπέρασε τα 15 δισ. ευρώ. Και αυτό προκειμένου να δημιουργήσει ένα απόθεμα που χρησιμοποιείται σήμερα για προεκλογικούς λόγους.

Στο σημείο αυτό ανέφερε ότι από το απόθεμα, εξαιρώντας το μαξιλάρι ασφαλείας 3,6 δισ. ευρώ θα διατεθεί για την πρόωρη αποπληρωμή μέρους των δανείων του ΔΝΤ. Από τα υπόλοιπα 11,5 δισ. ευρώ τα 5,5 δισ. ευρώ θα κατατεθούν σε ειδικό λογαριασμό που θα χρησιμοποιηθεί ως εγγύηση προς τους δανειστές για την επόμενη τριετία. Δηλαδή θα αποτελεί εγγύηση ότι θα λάβουν τα χρήματα που τους αναλογούν στο ύψος των πλεονασμάτων που έχουν συμφωνηθεί. 

Τα υπόλοιπα θα κατανεμηθούν στην τριετία 2020 - 2022 εξαιρώντας το 1,14 δισ. ευρώ που θα διατεθεί εντός του 2019, περιλαμβάνονται:

- Την κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα ως 20.000 ευρώ και μείωση για μεγαλύτερα εισοδήματα

- Την αύξηση του συντελεστή απόσβεσης νέων επενδύσεων στο 150%

- Την επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών επιχειρήσεων για πρόσληψη νέων έως 25 ετών στο 80% και για νέους έως 29 ετών 25%

- Τη μείωση του μεσαίου συντελεστή ΦΠΑ από το 13% στο 11%

- Τη μείωση του ΕΝΦΙΑ σε νησιά με πληθυσμό έως 1.000 κατοίκους

- Την έκπτωση 10% στο φορολογητέο εισόδημα των συνεταιρισμένων αγροτών

- Την έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα των τόκων στεγαστικών δανείων

- Την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών επιχειρήσεων και νέων εργαζομένων

Σε κάθε περίπτωση το πακέτο παροχών  ανακοινώνεται 19 ημέρες πριν τις ευρωεκλογές αλλά και μια ημέρα πριν την έναρξη της συζήτησης της ψήφου εμπιστοσύνης που ζήτησε στη Βουλή προκειμένου να αποφύγει τη συζήτηση για τον Π. Πολάκη και την αήθη επίθεση κατά του Στ. Κυμπουρόπουλου.

Είναι ενδεικτικό ότι προχώρησε στις σχετικές ανακοινώσεις άρον άρον διακόπτοντας την περιοδεία του στα Ιωάννινα την ώρα που στο προσκήνιο εξακολουθεί να κυριαρχεί η αποκάλυψη για τις διακοπές του τον Αύγουστο του 2018 σε θαλαμηγό, αλλά και η αποκαλυπτική έρευνα του ΣΚΑΪ για το Μάτι, μέσα από την οποία επιβεβαιώθηκε πως στην κυβέρνηση γνώριζαν από την αρχή σχεδόν για την ύπαρξη νεκρών.