Παίζουν τα ρέστα τους: Με παροχολογία η δήθεν έξοδος από το Μνημόνιο

Παίζουν τα ρέστα τους: Με παροχολογία η δήθεν έξοδος από το Μνημόνιο

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Σανίδα σωτηρίας στην παροχολογία και τη δήθεν έξοδο από τα Μνημόνια αναζητά ο ΣΥΡΙΖΑ, με την δημοσκοπική καθίζηση να είναι πλέον φανερή ακόμα και στους πιο δύσπιστους. Η επικοινωνιακή διαχείριση της τραγωδίας στο Μάτι και η ανέξοδη ανάληψη της πολιτικής ευθύνης από τον Αλέξη Τσίπρα λειτούργησε ουσιαστικά ως μπούμερανγκ στο Μέγαρο Μαξίμου, με αποτέλεσμα να έρχεται στην επιφάνεια το σχέδιο που έφερε τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία το 2015, μια «παραλλαγή» του περίφημου προγράμματος της Θεσσαλονίκης που ουδέποτε εφαρμόστηκε.

Ήδη ορισμένα στελέχη, όπως ο διευθυντής του οικονομικού γραφείου του γραφείου του Πρωθυπουργού και εξάδελφό του, Γιώργος Τσίπας και η υπουργός Όλγα Γεροβασίλη έδωσαν τη… γραμμή, προαναγγέλλοντας ακόμη και αυξήσεις καθώς και τη διανομή μερίσματος που δύναται να ξεπεράσει το 1 δισ. ευρω.

Μάλιστα και ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης αφενός απέκλεισε το ενδεχόμενο να «υπάρξουν περαιτέρω μειώσεις σε οποιοδήποτε επίπεδο εισοδήματος» και αφετέρου έκανε λόγο για «απαρχή μετρημένων αυξήσεων, μαζί με διαρθρωτικές αλλαγές στον τρόπο που λειτουργεί το Δημόσιο, που θα βελτιώνουν τη ζωή και την καθημερινότητα του πολίτη. Ιδιαίτερα της μεγάλης πλειονότητας, που έχασε μέσα στην κρίση».

Βέβαια ο ίδιος κράτησε και κάποιες αποστάσεις σημειώνοντας πως τυχόν αλλαγές στα συμφωνηθέντα απαιτούν και τη σύμφωνη γνώμη των θεσμών.

Τα παραδείγματα των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι τα μόνα το Σαββατοκύριακο που πέρασε. Ακολουθούνται δε σε ιδιωτικές συζητήσεις από το σύνολο των βουλευτών του κόμματος, τα οποία αναμένουν και το έναυσμα για τη συμμετοχή τους στην επικοινωνιακή προσπάθεια. Ωστόσο, δεν είναι λίγοι αυτοί που στην Κουμουνδούρου ομολογούν ότι ακόμα κι αν εξαγγελθούν οι όποιες παροχές θα είναι δύσκολο να εφαρμοστούν. Υπενθυμίζουν τι έγινε με τη μείωση του ΦΠΑ στα νησιά και το Βατερλό που υπέστη η κυβέρνηση, αλλά μη έχοντας άλλη επιλογή θα ακολουθήσουν τη… γραμμή Μαξίμου.

Η οποία εξαρτάται πλήρως από την εμπέδωση του αφηγήματος περί εξόδου από το Μνημόνιο. Αν και αρχικά είχαν διαρρεύσει πληροφορίες για φιέστες στην Πνύκα, στο Καστελόριζο, τελικά αυτές ακυρώθηκαν μετά την εθνική τραγωδία και τους μέχρι τώρα 96 νεκρούς από τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι.

Οι επιτελείς του Μαξίμου εκτίμησαν ότι μια έστω και κατ ελάχιστο πανηγυρική εκδήλωση θα προκαλούσε το λαϊκό αίσθημα και ως φαίνεται ο Αλέξης Τσίπρας θα αρκεστεί σε ένα διάγγελμα προς τον Ελληνικό λαό αύριο Τρίτη. Προς το παρόν αναζητείται το μέρος από το οποίο θα απευθυνθεί στους πολίτες προκειμένου να δώσει έστω και έτσι ένα στίγμα.

Σε κάθε περίπτωση, πολλοί εντός και εκτός ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει να «στήσει» ένα πολιτικό παιχνίδι πάνω στη δήθεν έξοδο από το Μνημόνιο. Έμπειροι παρατηρητές εκτιμούν ότι όσο πλησιάζει η ημερομηνία των εκλογών τόσο περισσότερο το αφήγημα του Μεγάρου Μαξίμου θα «εμπλουτίζεται» από νέες παροχές, προφανώς μη κοστολογημένες και δίχως το πράσινο φως από τους Ευρωπαίους εταίρους. Αυτό, φυσικά, εγκυμονεί κινδύνους για τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά βλέποντας την κατάρρευση καταφεύγει σε απονενοημένες προσπάθειες να αλλάξει την ατζέντα…

Σε αυτή την προσπάθεια εντάσσονται και οι προς το παρόν «σκόρπιες» αναφορές περί πάταξης της διαφθοράς που θεωρείται βέβαιο πως θα εξελιχθούν σε έναν νέο κύκλο σκανδαλολογίας.