Παίρνει θέση μάχης... απέναντι στους δανειστές ο Κυρ. Μητσοτάκης

Παίρνει θέση μάχης... απέναντι στους δανειστές ο Κυρ. Μητσοτάκης

Του Γιάννη Κ. Τρουπή

«Νομιμοποιούμαστε να ασκήσουμε κριτική στους δανειστές για την υπερφορολόγηση» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απευθυνόμενος στους ελεύθερους επαγγελματίες το πρωί του περασμένου Σαββάτου. Μία φράση του προέδρου της ΝΔ που μπορεί να πέρασε απαρατήρητη από πολλούς, όμως αξίζει να επισημανθεί γιατί αποδίδει το κλίμα που κυριαρχεί στην ΝΔ για τη στάση των εταίρων μας σε όλη αυτή τη περίοδο των μνημονίων.

Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προφανώς και κανείς δεν αμφισβητεί το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Με την πάροδο των «μνημονιακών» χρόνων όμως και όσο η Ελλάδα χώνεται περισσότερο στο σπιράλ της ύφεσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αλλά και συνολικά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποδίδει ολοένα και περισσότερες ευθύνες στην πλευρά των δανειστών. «Δεν είναι άμοιροι ευθυνών» έχει ακουστεί να λέει ο πρόεδρος της ΝΔ, σε συσκέψεις, που εντοπίζει μεγάλες αστοχίες τόσο στις προβλέψεις όσο και στους χειρισμούς τους, σε σχέση με την ελληνική οικονομία.

Ο πρόεδρος της ΝΔ τονίζει, συνομιλώντας με συνεργάτες του, πως οι θεσμοί έχουν κάνει σοβαρά λάθη και έχουν αδικήσει τη χώρα μας σε αρκετούς τομείς της διαπραγμάτευσης. Κορυφαίο «τροϊκανικό» λάθος, σύμφωνα με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης η συστηματική υπερφορολόγηση, η οποία οδηγεί στον οικονομικό αφανισμό όλων των κοινωνικών ομάδων. Τελευταίος κρίκος σε αυτή την αλυσίδα ήταν η συγκατάθεση που έδωσαν οι θεσμοί, σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, στο να ενισχυθούν οι φοροδοτικές πολιτικές και στο τέταρτο μνημόνιο, το οποίο υπογράφει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ.

«Πώς μπορεί μια οικονομία να μπει σε τροχιά ισχυρής ανάπτυξης όταν οι πολίτες της δεινοπαθούν από τους φόρους;» αναρωτιέται συχνά ο πρόεδρος της ΝΔ.

Για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης η τρόικα έκανε λάθος επιλογές και το δεύτερο εξάμηνο του 2014, όταν τα οικονομικά στοιχεία της κυβέρνησης Σαμαρά έβγαιναν και η χώρα έδειχνε να μπαίνει σε τροχιά πραγματικής ανάκαμψης.
Το κλίμα στην πραγματική οικονομία είχε αρχίσει να βελτιώνεται και οι πολίτες παρά τις δύσκολες μέρες που βίωναν, ένιωθαν κάτι να αλλάζει.

Την περίοδο εκείνη λοιπόν οι ευθύνες των δανειστών δεν υλοποίησαν τον οδικό χάρτη για το χρέος που είχε πετύχει η τότε κυβέρνηση, προξενώντας έναν απίστευτο εγκλωβισμό και της ελληνικής κυβέρνησης και της ελληνικής οικονομίας. Οι αντοχές των πολιτών εξαντλήθηκαν και οι πολιτικές εξελίξεις ήταν μονόδρομος.

Τις εξελίξεις εκείνης της περιόδου τις γνωρίζει καλά ο πρόεδρος της ΝΔ, αφού ήταν υπουργός σε κομβικό υπουργείο αναφορικά με τη διαπραγμάτευση.

Δεν αποτελεί τυχαία επιλογή λοιπόν για τον κ. Μητσοτάκη, το ότι το τελευταίο διάστημα ολοένα και περισσότερο αποδίδει δημόσια ευθύνες στην πλευρά των δανειστών αφού εκτιμά ότι η στρατηγική τους δεν έχει αλλάξει απέναντι στη χώρα μας, μία στρατηγική που σε κομβικά χρονικά σημεία έπαιξε καθοριστικό ρόλο.

Δεν είναι άλλωστε λίγες οι περιπτώσεις που οι θεσμοί επιλέγουν την «εύκολη» λύση ή πιο απλά τα φοροδοτικά μέτρα που πνίγουν τους πολίτες, γνωρίζοντας ότι δεν υπάρχει διαφορετικός τρόπος για να μαζευτούν τα απαιτούμενα χρήματα, μια και η οικονομία αργοσβήνει.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δηλώνει απέναντι σε αυτήν την τακτική, διαφωνία την οποία έχει ήδη διατυπώσει σε ανώτατο ευρωπαϊκό επίπεδο και στο πλαίσιο του ΕΛΚ αλλά και σε κατ ιδίαν επαφές του με ευρωπαίους αξιωματούχος. Όπως μάλιστα μας μεταφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές η εμμονή των δανειστών στην αύξηση των φόρων αποτελεί ζήτημα, το οποίο δεν αποκλείεται να αποτελέσει και εστία έντονης διαμάχης μεταξύ θεσμών και ελληνικής κυβέρνησης, εφόσον ο κ. Μητσοτάκης κληθεί να διαπραγματευθεί με τους θεσμούς ως πρωθυπουργός.

Το μήνυμα που στέλνει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης πίσω από τις κλειστές πόρτες των κομματικών συσκέψεων είναι ότι ειδικά σε θέματα που μπορούν να παίξουν το ρόλο του αναπνευστήρα της ελληνικής οικονομίας δε θα κάνει πίσω. Ήδη στήνει την επιχειρηματολογία του γύρω από την υπερφορολόγηση, που απασχολεί όλες τις κοινωνικές ομάδες. Από την μία επιμένει ότι το κράτος έχει συνέχεια και θα σεβαστεί τις υπογραφές των προηγούμενων, από την άλλη όμως ξεκαθαρίζει ότι λέει ναι στους στόχους αλλά λέει όχι μέσω των δρόμων που ακολουθούνται σήμερα.

Στο πλαίσιο αυτό γίνεται ήδη προετοιμασία ενός σχεδίου από στελέχη κοντά στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης που φιλοδοξεί να κερδίσει την «χαμένη πολιτική αξιοπιστία της χώρας», όπως λένε στην ΝΔ. Προφανώς και δεν αποτελεί μία εύκολη αποστολή, ελλοχεύει πολλούς κινδύνους με κυριότερο το να πέσεις πάνω σε τοίχο και να χρειαστεί να το διαχειριστείς.

Μέχρι πάντως να φτάσει στο χρονικό σημείο ο κ. Μητσοτάκης να διαπραγματευθεί απευθείας με τους δανειστές, μεσολαβεί η επισημοποίηση της εισόδου στη ζωή μας του τέταρτου μνημονίου. Αυτό θα γίνει το βράδυ της Πέμπτης με τη ψήφιση της συμφωνίας από την κυβερνητική πλειοψηφία.

Στην ΝΔ έχουν πάρει την απόφαση να «παίξουν» φουλ επίθεση με κεντρικό άξονα την επικοινωνία όλων των σκληρών μέτρων στους πολίτες. Στο πλαίσιο αυτό και στο διάστημα που μεσολαβεί μέχρι και το βράδυ της Πέμπτης, όταν και ο πρόεδρος της ΝΔ μιλήσει στη Βουλή, ο κ.Μητσοτάκης θα συνεχίσει τις δημόσιες παρεμβάσεις. Το μεσημέρι της Τρίτης συναντήθηκε με ένστολους, οι οποίοι θα ταλαιπωρηθούν ιδιαίτερα από τις νέες περικοπές.

Η ΝΔ παραδοσιακά έχει ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας παρά τις περιστασιακές συγκρούσεις τους. Το πρωί της Πέμπτης και μερικές ώρες πριν από την δύσκολη ψηφοφορία προγραμματίζεται και νέα δημόσια τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος παρότι αναγνωρίζει ότι δύσκολα θα υπάρξει κάποια δραματική ανατροπή στο αποτέλεσμα της ψηφοφορίας θέλει να αναδείξει τις σκληρές πτυχές του μνημονίου, το οποίο θα μας ακολουθεί για αρκετά ακόμα χρόνια. «Ο καθένας ας πάρει τις ευθύνες του» αναμένεται να τονίσει από το βήμα της Βουλής, θέλοντας να ξεκαθαρίσει ότι για το συγκεκριμένο μνημόνιο μοναδικός υπεύθυνος είναι ο Αλέξης Τσίπρας.

 

Φωτογραφία: SOOC