«Παγώνει» για 10 ημέρες η αύξηση του προστίμου

«Παγώνει» για 10 ημέρες η αύξηση του προστίμου

Την αναστολή της αύξησης του προστίμου μη χρήσης μάσκας άσκοπης μετακίνησης από τα 300 στα 500 ευρώ γνωστοποίησε κατά την τριτολογία του από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος παράλληλα ανακοίνωσε την επανεκκίνηση του λιανεμπορίου σε όλη τη χώρα με κανόνες και αυστηρά μέτρα προστασίας.

Ο Κ. Μητσοτάκης ανέφερε στη συνέχεια πως τις επόμενες 10 ημέρες θα καταγραφεί η συμπεριφορά συμμόρφωσης των πολιτών στα μέτρα και θα ληφθούν εκ νέου αποφάσεις. 

Πιο αναλυτικά, ο Κ. Μητσοτάκης ανέφερε: «Έρχομαι και επαναλαμβάνω για ακόμα μία φορά ότι όσο κρατήσει αυτή η περιπέτεια και ευχόμαστε να μην κρατήσει πολύ - και έχω λόγους να πιστεύω ότι μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι πως μετά τον Απρίλιο θα πάνε πολύ καλύτερα τα πράγματα- γνωρίζοντας ότι οι επόμενοι τρεις μήνες θα είναι δύσκολοι για την οικονομία, θα σταθούμε δίπλα στις επιχειρήσεις κυρίως στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και δίπλα στους εργαζόμενους σε αυτή την πολύ μεγάλη περιπέτεια». Αυτό τόνισε ο πρωθυπουργός και ανέφερε ότι γι αυτό επεκτείνεται η ρύθμιση για κάλυψη του ενοικίου και η ισχύς των επιδομάτων ανεργίας και γι αυτό έχει προβλεφθεί στον προϋπολογισμό ένα ξεχωριστό ποσό για να μπορέσουμε να προστατευθούμε από τις οικονομικές επιπτώσεις».

Ο πρωθυπουργός είπε επίσης πως είναι ευχή και επιθυμία αυτό το σταδιακό άνοιγμα να μην οδηγήσει πάλι σε αύξηση των κρουσμάτων και σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει να δουλέψουμε όλοι με προσοχή.

«Αναφερθήκατε κ. Τσίπρα στα πρόστιμα επισημαίνοντας ότι δεν θέλουμε το πρόστιμο να είναι τιμωρητικό», είπε πριν κλείσει την τριτολογία του ο πρωθυπουργός. Εξήγησε ότι τα πρόστιμα προβλέπονται για τιμωρηθεί κάποιος που εν γνώσει του παραβιάζει έναν κανόνα κι αυτό έχει συνέπειες όχι μόνο στον ίδιο αλλά και σε άλλους.

Πρόσθεσε ότι σε μία κίνηση καλής θέλησης κι εμπιστοσύνης είναι διατεθειμένος να κρατήσει το πρόστιμο στα 300 ευρώ για άλλη μία εβδομάδα - δέκα μέρες, για να δούμε πώς θα ανταποκριθούν οι πολίτες απευθύνοντας εκ νέου έκκληση για το ότι ο σκοπός δεν πρέπει ποτέ να είναι κατασταλτικός αλλά σκοπός συμμόρφωσης για να χτίσουμε -όπως είπε- μια μεγάλη κοινωνική συμμαχία, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι υπάρχουν συμπολίτες μας που επέδειξαν προκλητικότατες συμπεριφορές που δεν μπορούν να μείνουν ατιμώρητες.

Εδώ, εξήγησε κλείνοντας ο πρωθυπουργός, δεν είμαστε στην περίπτωση που μία συμπεριφορά η οποία δεν συνάδει με αυτό το οποίο έχουν υποδείξει οι ειδικοί μπορεί να μην έχει καμία απολύτως επίπτωση για εκείνον που την επιδεικνύει αλλά μπορεί να έχει τραγικές συνέπειες για τους γύρω του, για τους συγγενείς του για ανθρώπους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.

Ωστόσο, είπε ο πρωθυπουργός ολοκληρώνοντας ουσιαστικά και την όλη συζήτηση στην Ολομέλεια ότι «σε μία κίνηση να στείλουμε το μήνυμα ότι θέλουμε από τους πολίτες τη συμμόρφωση με γνώμονα τη λογική, τη συλλογική ευθύνη και όχι το φόβο θα κρατήσουμε το πρόστιμο για τις επόμενες δέκα μέρες εκεί που είναι σήμερα και θα αξιολογήσουμε τότε τι πρέπει να γίνει».