Π. Σκουρλέτης: Φταίνε η κλιματική αλλαγή και τα αυθαίρετα

Π. Σκουρλέτης: Φταίνε η κλιματική αλλαγή και τα αυθαίρετα

Στο κυβερνητικό μοτίβο της διάχυσης των ευθυνών στις... κλιματικές αλλαγές και στην αυθαίρετη δόμηση, για την τραγωδία που υπέστη η χώρα από τις πυρκαγιές, με το θάνατο 88 συνανθρώπους μας, κινήθηκε και ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης στην τελετή παράδοσης - παραλαβής των αρμοδιοτήτων από τον κ. Νίκο Τόσκα.

Συγκεκριμένα, ο κ. Σκουρλέτης προανήγγειλε τον επανασχεδιασμό της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας λέγοντας ότι αυτό επιβάλλεται διότι έχουν υπάρξει μεγάλες κλιματολογικές αλλαγές που σε συνδυασμό με τις παθογένειες της χώρας, την άναρχη δόμηση, «μας φέρνουν αντιμέτωπους με ακραία φαινόμενα». «Ο οικιστικός λαβύρινθος της συγκεκριμένης περιοχής έπαιξε ρόλο για τον τραγικό απολογισμό σε συνδυασμό με τα ακραία καιρικά φαινόμενα», σημείωσε μεταξύ άλλων.

Παράλληλα, είπε, θεωρούμε απαραίτητο ότι πρέπει οι νόμοι, οι κανόνες να μην ψηφίζονται μόνο και να μην εφαρμόζονται.  «Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει, να κάνει τομές και να συγκρουστεί με συμφέροντα, όσο κι αν κάποιοι λένε ότι είναι αποπροσανατολιστικό, ειδικά μετά από τόσες απώλειες ζωών. Είναι αποπροσανατολιστικό να βλέπουμε τα εγκλήματα που έχουν γίνει; Τι επόμενες μέρες η κυβέρνηση θα παρουσιάσει το νέο εθνικό σχεδιασμό για την πολιτική προστασία. Τα δύο μέτωπα πρέπει να συνοδευτούν και από μία σε βάθος αποτίμηση των όσων έχουν συμβεί τις τελευταίες μέρες», ανέφερε.

ο κ. Σκουρλέτης δήλωσε ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να ανακουφίσει όσο το δυνατόν τους πυρόπληκτους και τους πληγέντες αλλά και να πάει σε βάθος η έρευνα για τα τραγικά συμβάντα των πυρκαγιών σε μάτι και Νέο Βουτσά και να εξαχθούν συμπεράσματα, ώστε να προχωρήσει ο ανασχεδιασμός πολιτικής προστασίας, ελέω κλιματικής αλλαγής.

Αναφερόμενος στον κ. Τόσκα, σχολίασε ότι «θα ήταν άδικο να αξιολογήσουμε το έργο του με βάση τα όσα συνέβησαν από τις 23 Ιουλίου και μετά, όταν είναι γνωστό ότι έκανε εξαιρετική δουλειά σε αντίξοες συνθήκες δημοσιονομικής στενότητας και μεγάλων ελλείψεων».

Από την πλευρά του ο κ. Τόσκας ξεκίνησε με απολογισμό της θητείας του στο υπουργείο και υποστήριξε ότι για λόγους συνείδησης είχε θέσει από την πρώτη στιγμή την παραίτησή του στον πρωθυπουργό.

«Η χώρα βίωσε ανείπωτη τραγωδία. Οφείλουμε να τους θυμόμαστε γιατί μόνο έτσι η πολιτική συγγνώμη θα έχει αντίκρυσμα. Η συνείδησή μου επέβαλε να θέσω από την πρώτη στιγμή στον πρωθυπουργό την παραίτησή μου», είπε ο Νίκος Τόσκας.

«Δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός, υπηρέτησα επί 35 χρόνια την πατρίδα. Ο πρωθυπουργός ανέλαβε να βγάλει τη χώρα από το περιθώριο. Δεν είμαι βιδωμένος στην καρέκλα. Κληθήκαμε να διαχειρισθούμε την μεταναστευτική κρίση. Φορούσα πάντα τη στολή και τιμώ τους ανθρώπους. Δώσαμε μάχες με την αστυνομία, επενδύσαμε στις σχέσεις εμπιστοσύνης των σωμάτων ασφαλείας με τους πολίτες», σημείωσε.