Π. Παυλόπουλος: Νέα περίοδος στις σχέσεις Ελλάδας - Κίνας

Σάββατο 09 Νοεμβρίου 2019, 12:10
-A +A
Π. Παυλόπουλος: Νέα περίοδος στις σχέσεις Ελλάδας - Κίνας

Για σηματοδότηση μιας νέας περιόδου στις σχέσεις Ελλάδας-Κίνας με την επίσκεψη στην Αθήνα του Προέδρου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας κ. Σι Τζινπίνγκ έκανε λόγο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος σε συνέντευξή του στο Κινεζικό Δίκτυο CCTV.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε πως σε αυτό συμβάλλει η διεθνής εμβέλεια της προσωπικότητας του Κινέζου Προέδρου «και η σύνεση, με την οποία χειρίζεται όλα τα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής της Κίνας».

«Προς την ίδια κατεύθυνση συνέβαλε και η πρόσκληση που απηύθυνε, κατά την πρόσφατη επίσκεψή μου στην Κίνα, ο Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ στην Ελλάδα για την Διεθνή Έκθεση της Σαγκάης, όπου εκεί εκπροσώπησε με επιτυχία την Ελλάδα ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης» τόνισε ο κ. Παυλόπουλος. 

Ακολούθως, ανέφερε, ότι και τα δύο αυτά γεγονότα δίνουν την δυνατότητα να δούμε από μια άλλη σκοπιά την σχέση Ελλάδας - Κίνας, «πολύ πιο μακροπρόθεσμη και πολύ πιο ουσιαστική» και πρόσθεσε ότι οι Πολιτισμοί μας είναι συνδεδεμένοι εδώ και πολλούς αιώνες και αυτό απέκτησε μια ιδιαίτερη σημασία ιδίως μετά το 2006.

«Το 2006, όπως ξέρετε, από την τότε Κυβέρνηση του κ. Κώστα Καραμανλή έγινε η μεγάλη επένδυση της COSCO, και η σχέση που είχαμε με την Κίνα μετατράπηκε σε μια συνολική, Στρατηγική Εταιρική Σχέση. Έκτοτε τα πράγματα πηγαίνουν πάντοτε προς το καλύτερο, οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο Χώρες είναι προνομιακές, και ευχαριστούμε πάρα πολύ την Κίνα για αυτή την επιλογή της» υπογράμμισε.

Παράλληλα, τόνισε, ότι η επίσκεψη του Κινέζου Προέδρου προσφέρει μια μεγάλη ευκαιρία να συζητηθούν, πριν απ' όλα, γενικότερα πολιτικά θέματα. «Θέματα που δεν αφορούν μόνο την Ελλάδα και την Κίνα αλλά και την σχέση της Κίνας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, δεδομένου ότι η Ελλάδα βλέπει πάντοτε την Κίνα ως μια σύμμαχο Χώρα και σε οικονομικό επίπεδο σε ό,τι αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση. Γι' αυτό και είμαστε υπέρ της περαιτέρω προσέγγισης της Κίνας με την Ευρωπαϊκή Ένωση» συμπλήρωσε.

Υποστήριξε ακόμη ότι σε δύο τομείς μπορούμε να προχωρήσουμε ακόμη περισσότερο: στον Οικονομικό τομέα και στον τομέα του Πολιτισμού.

Αναφερόμενος στις οικονομικές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Κίνας, με βάση ιδίως την επένδυση που έγινε το 2006 με την εγκατάσταση της COSCO στην Ελλάδα, επισήμανε ότι είναι επωφελείς και για τις δύο Χώρες. «Ας αναλογισθούμε ότι η επένδυση στον Πειραιά είναι ένα μεγάλο "παράθυρο" για την κινεζική οικονομία προς τα Βαλκάνια και ιδίως προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, γενικότερα δε προς την Ευρώπη» υπογράμμισε ο κ. Παυλόπουλος. 

«Μετέχουμε στον Νέο Δρόμο του Μεταξιού, και επιδιώκουμε περαιτέρω επενδύσεις. Μετέχουμε και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στο πλαίσιο των ειδικότερων συμφωνιών -πάντοτε εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και με πλήρη σεβασμό του Ευρωπαϊκού Δικαίου- οι οποίες στοχεύουν να διευκολύνουν ακόμα περισσότερο τον Δρόμο του Μεταξιού. Πιστεύουμε ότι αυτός ο Δρόμος είναι μια μεγάλη ευκαιρία και για την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση και για την Κίνα, όχι μόνον για να συνεργασθούν οικονομικά, αλλά και για να δώσουν ένα μεγάλο παράδειγμα οικονομικής συνεργασίας, που είναι ταυτοχρόνως και μια συνεργασία εμπέδωσης της Ειρήνης, του Διαλόγου ανάμεσα στους Πολιτισμούς, ανάμεσα στους Λαούς» συμπλήρωσε.

 

Το πρόγραμμα της επίσκεψης Σι Τζνιμπίνγκ στην Αθήνα

Ο κ. Σι Τζινπίνγκ θα φτάσει το απόγευμα της Κυριακής στην Ελλάδα και τη Δευτέρα 11 Νοεμβρίου στις 9:50 π.μ. θα καταθέσει στεφάνι στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.

Στις 10:00 το πρωί θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου θα υπάρξει επίσημη υποδοχή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Προκόπη Παυλόπουλο, και θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες.

Στις 11:10 ο Πρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου και θα ακολουθήσουν δηλώσεις προς τα ΜΜΕ.

Στις 16:30 ο κ. Σι Τζινπίνγκ, συνοδευόμενος από τον Πρωθυπουργό, θα επισκεφθεί τις εγκαταστάσεις της εταιρείας COSCO στο Νέο Ικόνιο Περάματος.

Το πρόγραμμα της πρώτης ημέρας, ολοκληρώνεται στις 19:00 με το επίσημο δείπνο, που θα παραθέσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Παυλόπουλος, προς τιμήν του Κινέζου ομολόγου του στο Προεδρικό Μέγαρο.

Την Τρίτη 12 Νοεμβρίου στις 10:30 ο κ. Σι Τζινπίνγκ, συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θα ξεναγηθεί στο Μουσείο της Ακρόπολης.

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Σάββατο 09/11/2019
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα