Π. Παυλόπουλος: Η Τουρκία οφείλει να σέβεται το Δίκαιο της Θάλασσας

Π. Παυλόπουλος: Η Τουρκία οφείλει να σέβεται το Δίκαιο της Θάλασσας

Μήνυμα με πολλαπλούς αποδέκτες στέλνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος με αφορμή την Εθνική Εορτή της 25ης Μαρτίου, καλώντας Ελλαδίτες, και Απόδημους Έλληνες να δημιουργήσουν ένα αρραγές μέτωπο συνευθύνης και συντονισμού των ενεργειών τους για την προαγωγή των συμφερόντων της Πατρίδας, υπό την αυτονόητη προϋπόθεση ότι θα επιδεικνύουν πάντοτε τον δέοντα σεβασμό προς τις κοινωνίες όπου ζουν.

«Αυτή η σύμπλευσή μας καθίσταται επιτακτική ιδίως κατά την τρέχουσα κρίσιμη συγκυρία, κατά την οποία αναδεικνύονται κορυφαίες προκλήσεις, των οποίων η έκβαση θα καθορίσει μακροπρόθεσμα το μέλλον της Ελλάδας, όπως και εκείνο της μεγάλης Ευρωπαϊκής μας Οικογένειας, στην οποία αμετάκλητα ανήκει η Χώρα μας. Αναφέρομαι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στον σκληρό πυρήνα της, την Ευρωζώνη», σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Παυλόπουλος.

Παράλληλα, αναφορικά με τις Eλληνοτουρκικές σχέσεις, τόνισε ότι «επιδιώκουμε σχέσεις φιλίας και καλής γειτονίας και ευνοούμε την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Αυτό, όμως, προϋποθέτει εκ μέρους της Τουρκίας ειλικρινή σεβασμό του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου καθώς και του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου, αναπόσπαστο μέρος του οποίου είναι και το πρόγραμμα «NATURA 2000». Άρα και οι διατάξεις της Συνθήκης της Λωζάνης και της Συνθήκης των Παρισίων του 1947-οι οποίες είναι απολύτως σαφείς και πλήρεις και δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για γκρίζες ζώνες-πρέπει να γίνονται πλήρως σεβαστές απ'' όλους. Πολλώ μάλλον όταν η αμφισβήτησή τους οδηγεί σε αμφισβήτηση των συνόρων όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επιπλέον, ιδίως ως προς την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, η Τουρκία οφείλει να σέβεται το Δίκαιο της Θάλασσας, οι διατάξεις του οποίου την δεσμεύουν και με την μορφή γενικώς παραδεδεγμένων κανόνων του Διεθνούς Δικαίου».

Τέλος, κλείνοντας το μήνυμά του για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821, εκφράζει την ευγνωμοσύνη του Ελληνικού Λαού προς τον Ελληνισμό της Διασποράς υπογραμμίζοντας ότι αποτελεί αναπόσπαστο και πολύτιμο κομμάτι του Έθνους μας και σημειώνοντας ότι έχει συμβάλει τα μέγιστα ώστε η Πατρίδα ν'' ακολουθεί την Ιστορική της πορεία κατά την κληρονομιά της και τον προορισμό της.