Π. Μοσκοβισί: Πρώτα αξιολόγηση - προαπαιτούμενα, μετά η συζήτηση για το χρέος

Π. Μοσκοβισί: Πρώτα αξιολόγηση - προαπαιτούμενα, μετά η συζήτηση για το χρέος

Πρώτα θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες αξιολόγησης και η εφαρμογή των προαπαιτούμενων και στη συνέχεια να ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος, τόνισε ο ευρωπαίος Επίτροπος μετά την συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα.

Τόνισε πως πρέπει να γίνουν όλες εκείνες οι προσπάθειες που θα οδηγήσουν στην επιτυχή εφαρμογή του προγράμματος ενώ δεν παρέλειψε να αναφέρει πως συζήτησε με τον πρωθυπουργό σε ποια σημεία μπορούν να υπάρξουν βελτιώσεις ώστε να ξεπεραστούν τα ακανθώδη ζητήματα.

Ο κ. Μοσκοβισί, τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκεται ως ισχυρός εταίρος στο πλευρό της Ελλάδας, δήλωσε ικανοποίηση από τη συνεργασία με την κυβέρνηση, αλλά και αισιοδοξία ότι με τις θετικές προσπάθειες και των δύο πλευρών θα μπορέσει να βρεθεί ένας συμβιβασμός για ζητήματα που παραμένουν εκκρεμή αναφορικά με προαπαιτούμενα.

Ειδικότερα, ο Επίτροπος Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων είπε ότι χρειάζεται να γίνουν συλλογικά όλες οι προσπάθειες για την επιτυχή εφαρμογή του προγράμματος, προσθέτοντας ότι επίκεινται σημαντικές συζητήσεις στο Eurogroup στις 9 Νοεμβρίου, σε λιγότερο από μια εβδομάδα από τώρα.

«Είμαστε ικανοποιημένοι από τη συνεργασία με την κυβέρνηση» είπε ο επίτροπος, προσθέτοντας ότι, ειδικά μετά τον Ιούλιο, τα πράγματα βελτιώνονται. Ο Επίτροπος ανέφερε ότι είναι σημαντικό, όλα τα προαπαιτούμενα ("milestones") να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος της εβδομάδας και είπε ότι με τον πρωθυπουργό συζήτησαν τα σημεία στα οποία χρειάζεται ακόμα να γίνουν βελτιώσεις. Στο πλαίσιο αυτό δήλωσε αισιόδοξος, ότι με τις θετικές προσπάθειες και των δύο πλευρών θα μπορέσει να βρεθεί ένας συμβιβασμός.

"Υπάρχει ένα καλό μομέντουμ για την Ελλάδα τώρα. Μαζί οικοδομούμε την επιστροφή της εμπιστοσύνης που είναι απαραίτητη για να υπάρξουν επενδύσεις", διότι, όπως συμπλήρωσε, ο κοινός στόχος είναι η ανάπτυξη και η κοινωνική συνοχή, που πρέπει να επανέλθουν στην Ελλάδα. Ο κ. Μοσκοβισί υπογράμμισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι ισχυρός εταίρος για την Ελλάδα, βρίσκεται στο πλευρό της Ελλάδας, «είμαστε έτοιμοι να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια ώστε να βοηθήσουμε την Ελλάδα στην επιτυχία του προγράμματος μεταρρυθμίσεων», ώστε να υπάρξει κοινή επιτυχία, για τον ελληνικό λαό και την Ελλάδα.

Ερωτηθείς εάν πιστεύει ότι έχει έρθει η ώρα να ανοίξει η συζήτηση για το χρέος, ο κ. Μοσκοβισί αναφέρθηκε στην ατζέντα θεμάτων που εκκρεμούν έως την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης. Μετά απ' αυτά, πρόσθεσε, θα ήταν δυνατόν να συζητηθούν τα θέματα του χρέους, με μια φιλόδοξη αλλά επίσης ρεαλιστική προσέγγιση. «Και το συζητήσαμε αυτό με τον πρωθυπουργό», συνέχισε, για να τονίσει: «Νομίζω είμαστε στο σωστό μονοπάτι αλλά πρέπει να συνεχίσουμε το βήμα και το μομέντουμ».

Ερωτηθείς εάν μίλησαν για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ο κ. Μοσκοβισί είπε ότι συζήτησαν για όλα τα σχετικά θέματα και όλα τα ζητήματα. Τέλος, σε σχετική ερώτηση ανέφερε ότι πρέπει να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών πριν από το τέλος του έτους - και η κυβέρνηση το γνωρίζει πολύ καλά αυτό.

"Η αλήθεια είναι ότι από τον Ιούλιο τα πράγματα πηγαίνουν καλύτερα τα προαπαιτούμενα βρίσκονται σε καλό δρόμο και θα προχωρήσουμε", τόνισε ο Πιερ Μοσκοβισί, συμπηρώνοντας πως "είμαστε σε σωστό δρόμο".

Ο ευρωπαίος Επίτροπος, όταν ρωτήθηκε για το χρέος, ανέφερε πως πρέπει να υιοθετηθούν τα πρώτα προαπαιτούμενα, στη συνέχεια να γνωμοδοτήσει το Eurogroup για την εκταμίευση της πρώτης δόσης, να ακολουθήσουν τα προαπαιτούμενα για τη δεύτερη δόση και μετά να ακολουθήσει η συζήτηση για το χρέος.

Σε ερώτηση δημοσιογράφων, ο Πιερ Μοσκοβισί, ανέφερε πως συζήτησε με τον Αλέξη Τσίπρα για το θέμα των "κόκκινων" δανείων χωρίς όμως να μπει σε περισσότερες λεπτομέρειες. Τέλος, τόνισε πως η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα πρέπει να ολοκληρωθεί πριν το τέλος του έτους και συμπλήρωσε πως "είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε την Ελλάδα στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων".

Στη συνάντηση συμμετείχαν και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, και ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς.

Τσίπρας: Χαίρομαι που συναντώ τον Μοσκοβισί σε καλύτερες συνθήκες από ότι τον Ιούλιο στις Βρυξέλλες

Κατά τον σύντομο διάλογο που είχαν μπροστά στην κάμερα, υποδεχόμενος τον κ. Μοσκοβισί ο πρωθυπουργός τον καλωσόρισε και του εξέφρασε τα ειλικρινή συλλυπητήρια του για την απώλεια της μητέρας του (σ.σ. γεγονός που είχε οδηγήσει στην αναβολή της συνάντησής τους προ μερικών εβδομάδων). Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι χαίρεται πολύ που τον συναντά τώρα υπό καλύτερες συνθήκες σε σύγκριση με αυτές όταν γίνονταν οι συναντήσεις στις Βρυξέλλες τον Ιούλιο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, newsroom liberal.gr