P. Moscovici: Η Ελλάδα πρέπει να κρατήσει την θετική πορεία της

P. Moscovici: Η Ελλάδα πρέπει να κρατήσει την θετική πορεία της

Μετά από την διήμερη επίσκεψή του στην Αθήνα ο Γάλλος Ευρωπαίος επίτροπος, Pierre Moscovici, κάνει ένα απολογισμό της ελληνική προόδου στο προσωπικό του blog «Le Blog de Pierre Moscovici».  

Ο κος. Moscovici ξεκινάει λέγοντας πως ξέρει καλά την χώρα μας μίας και είναι η πέμπτη φορά που την επισκέπτεται. Σημειώνει πως ήρθε ως φίλος και τον υποδέχτηκαν ως φίλο κάτι που του επιτρέπει να μιλάει ανοικτά και ειλικρινά.  

Σύμφωνα με τον κ. Moscovici η Ελλάδα βρίσκεται σε μια κρίσιμη φάση και η χώρα πρέπει να επιβεβαίωση την δέσμευση της για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, με πλήρη σεβασμό της Συμφωνία που υπεγράφη το καλοκαίρι. Διαβεβαιώνει πως έχει γίνει μεγάλη πρόοδος και ότι πρέπει να παραμείνουμε στην τροχιά αυτή χωρίς να χάσουμε από τα μάτια μας τους στόχους για να αποδεσμευθεί η πρώτη δόση των 2 δισεκατομμυρίων Ευρώ.

Ο Γάλλος Επίτροπος τονίζει πως είναι αρκετά αισιόδοξος μιας και οι συζητήσεις έγιναν σε κλίμα συνεργασίας και εμπιστοσύνης. Δήλωσε πως η σημερινή κυβέρνηση είναι η κυβέρνηση με την οποία συνεργάστηκαν καλύτερα απ' όλες από την έναρξη της κρίσης το 2010. Οι προκλήσεις παραμένουν σημείωσε ωστόσο η βούληση για να υπάρξει πρόοδος είναι παρόν και από τις δύο πλευρές. Θα πρέπει να επισημανθεί ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει πραγματική πρόοδο στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Η χώρα πλέον αντιμετωπίζει με θάρρος και μια κρίση προσφύγων, και ο ίδιος διαβεβαίωσε πως θα στηρίξει την Ελλάδα στην αντιμετώπιση αυτής της πρόκλησης

Ο κ. Moscovici συνέστησε πως αυτή η δυναμική, της συνεργασίας και της ορμής, θα πρέπει να τηρηθεί και να συνεχιστεί. Η πρόοδος των μέτρων είναι η προϋπόθεση για την εκταμίευση των κεφαλαίων που αναμένεται από την Αθήνα. Θα πρέπει επίσης να διατηρηθεί η δυναμική για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγηση του τρίτου προγράμματος χρηματοδοτικής βοήθειας από το τέλος του 2015.

Είναι προς όφελος όλων η Ελλάδα να εκσυγχρονίσει τις δομές της μιας και τα κράτη μέλη θέλουν μια ισχυρή, βιώσιμη Ελλάδα στη ζώνη του ευρώ.

Αυτό το μήνυμα παρέδωσε ο κ. Moscovici στους συνομιλητές του κατά τις συζητήσεις του με τον πρωθυπουργό ο Αλέξη Τσίπρα, τον Υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλότος και τον Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Πρόνοιας, Γιώργο Κατρούγκαλο.