Π. Λιαργκόβας: Η ουσία της υπόθεσης δεν αλλάζει, η βιωσιμότητα του χρέους μπορεί να μην  είναι εφικτή

Π. Λιαργκόβας: Η ουσία της υπόθεσης δεν αλλάζει, η βιωσιμότητα του χρέους μπορεί να μην είναι εφικτή

Το γεγονός ότι ακόμα κι αν δεν είχε όλα τα στοιχεία στην διάθεσή του, η πραγματικότητα και τα δεδομένα δεν αλλάζουν, υπογραμμίζει ο συντονιστής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, Παναγιώτης Λιαργκόβας μετά την συντονισμένη επίθεση εναντίον του.

Με δήλωσή του, αφού τονίζει ότι το γραφείο αποδέχεται την κριτική, σημειώνει ότι  «αυτό δεν αλλάζει την ουσία της θέσης που υποστηρίζει το ΓΠΚΒ: εάν δεν προκύψουν μακροπρόθεσμες ελαφρύνσεις και ρυθμίσεις ικανές να απεγκλωβίσουν το ελληνικό κράτος από τις παγίδες που επιφέρει το υψηλό χρέος, μακροπρόθεσμα η βιωσιμότητα του χρέους τίθεται υπό σοβαρή διακινδύνευση ή ακόμη δεν είναι εφικτή».

Επισημαίνει, δε, ότι στοιχεία που αναφέρονται στην τελευταία έκθεση αποτελούν μελλοντικές εκτιμήσεις των χρηματοδοτικών αναγκών για την αποπληρωμή των τόκων της περιόδου 2020-2026 και στηρίχθηκαν σε επίσημα στοιχεία που είχαν κατατεθεί στη Βουλή των Ελλήνων το 2014.

Σε ότι αφορά τα νέα στοιχεί που επικαλείται ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ο κ. Λιαργκόβας αναγνωρίζει ότι στις εκτιμήσεις δεν υπολογίστηκαν οι ελαφρύνσεις που προκύπτουν από βραχυπρόθεσμες ή μεσοπρόθεσμες συμφωνίες, ωστόσο υπογραμμίζει ότι  «δεν ήταν στη διάθεση του ΓΠΚΒ κατά τη διάρκεια της κατάρτισης της πρόσφατης τριμηνιαίας έκθεσής του».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Μόνιμη μέριμνα του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή (ΓΠΚΒ), εδώ και πέντε περίπου χρόνια, είναι η διατύπωση εμπεριστατωμένων εκτιμήσεων και προβλέψεων σχετικά με τα μακροοικονομικά και δημοσιονομικά μεγέθη της χώρας με τη μεγαλύτερη δυνατή επιστημονική ακρίβεια.

Ως εκ τούτου το ΓΠΚΒ διευκρινίζει τα εξής:

Τα στοιχεία που αναφέρονται στην τελευταία έκθεση αποτελούν μελλοντικές εκτιμήσεις των χρηματοδοτικών αναγκών για την αποπληρωμή των τόκων της περιόδου 2020-2026 και στηρίχθηκαν σε επίσημα στοιχεία που είχαν κατατεθεί στη Βουλή των Ελλήνων το 2014.

Στις προαναφερόμενες εκτιμήσεις δεν υπολογίστηκαν οι ελαφρύνσεις που προκύπτουν από βραχυπρόθεσμες ή μεσοπρόθεσμες συμφωνίες, οι οποίες ενδεχομένως να υπάρχουν σε επικαιροποιημένες ενημερώσεις, που όμως δεν ήταν στη διάθεση του ΓΠΚΒ κατά τη διάρκεια της κατάρτισης της πρόσφατης τριμηνιαίας έκθεσής του.

Αποδεχόμαστε την κριτική που ασκήθηκε στις εκτιμήσεις της τελευταίας έκθεσής μας αλλά αυτό δεν αλλάζει την ουσία της θέσης που υποστηρίζει το ΓΠΚΒ: εάν δεν προκύψουν μακροπρόθεσμες ελαφρύνσεις και ρυθμίσεις ικανές να απεγκλωβίσουν το ελληνικό κράτος από τις παγίδες που επιφέρει το υψηλό χρέος, μακροπρόθεσμα η βιωσιμότητα του χρέους τίθεται υπό σοβαρή διακινδύνευση ή ακόμη δεν είναι εφικτή.

Εν κατακλείδι, καθώς ο χρόνος λήξης του Προγράμματος Προσαρμογής (Μνημόνιο) πλησιάζει και θα ανοίξει ένας νέος κύκλος διαπραγματεύσεων με θέμα την ελάφρυνση του δημοσίου χρέους ώστε να καταστεί βιώσιμο, και καθώς το ζήτημα του χρέους είναι εθνικό, απαιτείται να διαμορφωθεί ένα περιβάλλον συναίνεσης και σύμπραξης όλων των δυνάμεων, πολιτικών και τεχνοκρατικών, για την επίτευξη της καλύτερης δυνατής λύσης για τη χώρα μας. Αυτή είναι και η ουσία της θέσης του ΓΠΚΒ όπως αποτυπώθηκε στη σχετική τριμηνιαία έκθεση.»

Συντονισμένη επίθεση Ν. Βούτση – Ευ. Τσακαλώτου κατά Π. Λιαργκόβα

«Ενοχλητικός» προς την κυβέρνηση φαίνεται ότι έχει γίνει ο συντονιστής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, Παναγιώτης Λιαργκόβας, με τον υπουργό Οικονομικών και τον Πρόεδρο της Βουλής να του επιτίθενται, ξεχνώντας ότι παλαιότερα οι εκθέσεις του είχαν γίνει επιχείρημα στα χείλη τους.

Προφανώς τώρα που δεν υπάρχει success story, αφού οι εκθέσεις αποτυπώνουν τη δεινή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, η κυβέρνηση επιθυμεί να τον αποδημήσει. Την αρχή έκανε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ο οποίος με δήλωσή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών»  υποστηρίζει  για το ύψος των τόκων που καλείται να πληρώσει η Ελλάδα τα επόμενα χρόνια, ότι «πρόκειται για λάθος εκτίμηση» από πλευράς Γραφείου Προϋπολογισμού.

Την σκυτάλη από τον κ. Τσακαλώτο πήρε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης εξέφρασε την έκπληξή του για τη μη χρήση έγκυρων στοιχείων και μιλά για «συνακόλουθη δημιουργία επικοινωνιακών εντυπώσεων».

«Η  συνηγορία και η συνδρομή για την αναγκαία αναδιάρθρωση του χρέους, στην κρίσιμη μάλιστα περίοδο που η ελληνική κυβέρνηση έχει προχωρήσει στις σχετικές διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς και αναμένονται θετικές εξελίξεις το προσεχές διάστημα, δεν είναι δυνατόν να γίνονται με διογκωμένα στοιχεία από πίνακες της χρήσης του έτους 2013 και με την κινδυνολογία περί χρεοκοπίας», τονίζει χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του ο Π. Λιαργκόβας μιλώντας στον Σκαϊ είπε ότι πρόκειται για επίσημα στοιχεία και πως αν έχουν αναθεωρηθεί στο μεσοπρόθεσμο «εγώ δεν ξέρω γι' αυτό».

Ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού δήλωσε ότι δεν υπάρχει κανένα λάθος, διότι απλούστατα τα εν λόγω στοιχεία είναι τα νεότερα επίσημα δεδομένα που διαθέτει η Βουλή και βάσει αυτών πρέπει να γίνουν οι υπολογισμοί. «Μέχρι το 2026 δεν είχαμε πουθενά στη διάθεσή μας άλλα στοιχεία», συμπλήρωσε.

Με επίσημη ανακοίνωσή του, το υπουργείο Οικονομικών χαρακτήρισε «ανακριβείς» τις εκτιμήσεις για τις δαπάνες τόκων που αναφέρονται στην τριμηνιαία έκθεση Ιουλίου-Σεπτεμβρίου 2017 του Γραφείου Προϋπολογισμού.

Αν και το υπουργείο αναφέρει πως «σέβεται απόλυτα την ανεξαρτησία του Γραφείου Προϋπολογισμού και δε συνηθίζει να σχολιάζει τις εκθέσεις και τις απόψεις που εκφέρονται από τα μέλη του», τονίζει πως «την ίδια στιγμή, ωστόσο, οφείλει να αποκαθιστά την πραγματικότητα όταν διαπιστώνονται σφάλματα». 

Αλέξανδρος Διαμάντης