Π. Καμμένος στο BBC: Ευθύνες σε κατοίκους και άναρχη δόμηση για την τραγωδία στο Μάτι

Π. Καμμένος στο BBC: Ευθύνες σε κατοίκους και άναρχη δόμηση για την τραγωδία στο Μάτι

Το δρόμο που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση ως προς το ζήτημα της αποποίησης των ευθυνών της για την εθνική τραγωδία στο Μάτι έδειξε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος.

Συγκεκριμένα μιλώντας στο BBC έκανε λόγο για ένα «έγκλημα του παρελθόντος» προσθέτοντας μάλιστα πως «στο Μάτι και σε αυτήν την ακτογραμμή της Αττικής, οι πλειοψηφία των κατοικιών έχουν οικοδομηθεί χωρίς άδεια, έχουν κάνει κατάληψη της ακτής χωρίς να εφαρμόζουν τους νόμους».

«Μετά από μια τέτοια τραγωδία ήρθε η στιγμή να καταλάβουν ότι είναι επικίνδυνο και για αυτούς και τις οικογένειές τους να μην ακολουθούν του νόμους και τους κανόνες» ανέφερε ακόμα, προκαλώντας ήδη έντονες αντιδράσεις που έρχονται να προστεθούν σε αυτές που υπήρξαν το πρωί από κατοίκους κατά την επίσκεψή του στο Μάτι.

Επιπλέον, ο υπουργός Άμυνας, ερωτηθείς για την ανταπόκριση του κρατικού μηχανισμού και της πυροσβεστικής απάντησε ότι «δεν είμαι εγώ υπεύθυνος», λέγοντας ότι «η πυροσβεστική υπηρεσία είναι υπό την ευθύνη άλλου υπουργείου».

Οι αναφορές του κ. Καμμένου στην άναρχη δόμηση ήρθαν να προστεθούν σε αυτές του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Τόσκα, ο οποίος αναφέρθηκε ήδη χθες στα αυθαίρετα που χτίστηκαν στην περιοχή.

Το νέο αφήγημα της Κυβέρνησης

Ουσιαστικά η κυβέρνηση χτίζει ένα νέο αφήγημα προκειμένου να καλύψει την ολιγωρία της, την έλλειψη σχεδιασμού και συντονισμού και την εκ των υστέρων απουσία διαχείρισης της κρίσης. 

Η αρχική προσπάθεια δημιουργία ενός σεναρίου συνωμοσίας δεν έτυχε αποδοχής, ενώ οι δηλώσεις του Δημάρχου Πεντέλης για την ύπαρξη κομμένου καλωδίου της ΔΕΗ στο σημείο που ξέσπασε η πυρκαγιά άλλαξε τα δεδομένα, χωρίς φυσικά να έχει εγκαταλειφθεί η όλη υπόθεση.

Στη συνέχεια η κλιματική αλλαγή, που κανείς δεν παραγνωρίζει, δεν είχε αντίκρισμα αφού το ερώτημα είναι γιατί κάηκαν οι άνθρωποι καθώς και για ποιο λόγο δεν υπήρξε εκκένωση της περιοχής.

Η λύση των αυθαιρέτων έχει επιλεγεί στην παρούσα φάση όπως φαίνεται από τις δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών, αλλά και από πληροφορίες που υπάρχουν σχετικά με τις αυτοψίες που πραγματοποιούνται από τα τεχνικά κλιμάκια.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές τα κλιμάκια των μηχανικών έχουν λάβει εντολές να μην καταγράφουν απλώς τις καταστροφές αλλά να προχωρούν στην πλήρη καταγραφή των κατοικιών περιλαμβάνοντας σε αυτή πολεοδομικές και άλλες παρανομίες των κατοίκων.